OPINII  »  EDITORIAL CĂTĂLIN STRIBLEA

Când sportul românesc întâlnește un Simplu Cetățean

Articol de - Publicat vineri, 21 aprilie 2023 20:51 / Actualizat vineri, 21 aprilie 2023 21:00

Domnul S.C, spuneți-i simplu cetățean,  este un inginer român care a hotărât să plece la maturitate în Canada. Și-a petrecut cea mai mare parte a vieții acolo, dar nu a pierdut nicio secundă legătura cu România. Își iubește țara și încearcă să mai rezolve câte ceva pe ici, pe colo, așa cum se poate face de la distanță.

De ceva vreme îmi urmărește emisiunile de la Europa FM și-mi scrie cu gândurile sale. Recent, însă, domnul Cristea a vrut să afle răspunsul la o întrebare despre o acțiune a statului român. Și de aici începe o poveste cum numai la noi poate fi. Așadar, ce vrea domnul S.C., din Canada, de la viața noastră?

Pe data de 10 martie, Federația Internațională de Scrimă a hotărât să primească înapoi în competiții sportivii ruși. Federația de Scrimă este prima care ia această măsură și toată lumea se întreabă de ce. Știrea a fost destul de mare încât să suscite vii dezbateri în toate țările lumii. Din 126 de state, 89 au votat pentru întoarcere. Votul a stârnit proteste în multe dintre țări și nici Rusia nu a avut tupeul să trimită sportivi la prima competiție din calendar, care era în Polonia.

Dar cine sunt cei care au votat pentru întoarcerea rușilor? Federația internațională nu a vrut musai să ne spună. De aceea domnul S.C., simplu cetățean, a scris întâi în țara sa de adopție. Federația canadiană de scrimă i-a răspuns în mai puțin de o oră. Domnul David Howes, directorul executiv al Federației canadiene de specialitate, i-a spus că ”Suntem una dintre federațiile care au votat împotriva acestei decizii.” Simplu, scurt, la obiect, un răspuns pentru un contribuabil interesat.

Domnul S.C. a scris și la Federația Română de Scrimă. Unde, v-ați prins, în prima zi nu i-a răspuns nimeni. Nu i-a răspuns nici a doua zi și, desigur, nici în a treia zi. Domnul S.C. a început să scrie din nou la contactul public de pe site-ul Federației. De șapte ori a scris, niciodată nu a venit acest răspuns.

Când sportul românesc întâlnește un Simplu Cetățean
Federația Internațională de Scrimă (FIE) a hotărât reintegrarea sportivilor din Rusia şi Belarus în competiții

Pentru că simțea că bate la o poartă închisă, domnul S.C. a scris și la Ministerul Sportului, la adresele publice. De la cabinetul ministrului nu i-a răspuns nici clanța, nici perdeaua, vorba sa. Dar există totuși un mesaj nesemnat, după al treilea mesaj, de la o adresă care se numește Cabinet Sport. Îl dăm citat:

Am luat la cunostinta de solicitarea dumneavoastra. De fiecare data aceste adrese au fost trimise mai departe catre cabinetul domnului Ministru, intrucat cabinetul nostru nu are atributii legate de federatii.  De aceea avem rugamintea de a nu trimite asemenea mailuri catre noi pe viitor. Va multumim frumos pentru intelegere

Așadar, nu numai că nu există un răspuns, dar și un îndemn clar la a nu mai deranja oficialitățile române de la treburile importante pe care le au. Să zică mersi că nu a fost înjurat pe banii săi.

Între timp a scris și la cabinetul premierului, dar nici de aici nu a venit vreun răspuns. Pentru oficialii români, aceasta este o temă mică, dar mai ales cetățeanul care scrie este mic.

Drept urmare, mai în glumă, mai în serios, domnul S.C. a scris la președinție, unde - îmi vine a râde - sigur nu există niciun răspuns pe temă. Nu există la multe altele, darămite la asta.

Tăcerea asta să știți că nu ascunde nimic special. Aș pune pariu, înainte de a suna oriunde, că România a votat pentru reprimirea Rusiei. Ceva din vâna sportului românesc îmi spune că  decizia este pe acolo. Evident că nu întreabă nimeni opinia publică și mai ales nu dă nimeni o explicație la asta. Este în firea lucrurilor noastre.

Dar este totuși ceva ce trebuie consemnat în această liniște. Enormul și stabilul dispreț pe care autoritatea publică românească, acum din sport, îl poartă cetățenilor săi. Și celor care plătesc sau au plătit impozite în țara asta. Refuzul de a vorbi, de a comunica, de a explica este măsura scuipatului periodic pe care orice cetățean român trebuie să-l primească în freză când are de-a face cu administrația noastră.

Iar când lucrurile merg prost, să știți că de aici încep, de la micul respect pe care trebuie să-l acorzi oricărui trecător, pasionat sau iubitor de sport. Și de comunitatea românească, în definitiv. Iar acest dispreț este dublat doar de perena și apăsata cerere ca bugetele să fie din ce în ce mai mari. Cum ar veni, bani să fie, dar niciodată responsabilitate. Căci doar așa disprețul este cu adevărat veritabil.

P.S. Sunt convins că oricare dintre colegii mei de la GSP poate afla cum a fost votul României. Jurnaliștii au și telefoanele personale ale liderilor federali. Dar acestea nu sunt la dispoziția fiecărui cetățean român. Or, respectul și explicațiile sunt datorate fiecăruia dintre noi.


Comentarii (13)
Carpath
Carpath  •  23 Aprilie 2023, 21:28

Ar trebui ca legea sa precizeze ca daca cei platiti de la buget pentru a informa cetateanul nu raspund la o intrebare intr-un anumit timp sa li se intocmeasca dosar penal de abuz in serviciu.

MaxiP
MaxiP  •  23 Aprilie 2023, 12:30
Postat de username_2 pe 22 Aprilie 2023, 22:14

după părerea mea exagerezi cu presa, nu presa e vinovată pt disprețul politrucilor români față de cei care-i plătesc, le zic politruci fiindcă alde „doctorarii” Ciucă sau Bode numa politicieni nu sînt...datorită presei mai aflăm cîte ceva din mizeriile făcute de politruci, și GSP sau Libertatea poate că sînt cam singurii de care cred că mai sînt imparțiali, ar mai fi Pătraru și Recorder...îi mai criticăm, mai rîdem de ei da nu cred că ar trebui să-i „desființăm” din cauza nesimțirii politrucilor

Pana și tu o spui, majoritatea presei e aservita politic. Apoi, de presa sportiva nu ma leg pentru temele politice, cu care teoretic nu are treaba, dar e aservita câtorva personaje și exista doar pentru a face rating. Mie presa sportiva mi se pare penibila când vine și critica declinul dintr-un sport sau o Olimpiada cu puține medalii, când aceasta nu a mediatizat deloc 90% din sporturile olimpice și are 80% din articole doar cu anumite personaje. Exemplu concret e și acum, pe plan sportiv în perioada aceasta sunt o mulțime de evenimente, pe care presa nu le baga deloc în seama. Nu vad în articol despre turneul de la Barcelona ATP deși ne dam mari pasionați de tenis, avem reprezentanți cu performante chiar notabile la campionate europene de haltere și lupte, de care nu zic, s-a amintit, dar sumar de tot. E adevărat, nu aduc nu știu ce rating, dar eu cred ca rolul presei e și de a promova aceste ramuri sportive. În schimb pe prima pagina vad ca s-a supărat Petrescu pe Hagi, asta e astăzi principala știre sportiva în România. Încă era decent, ca tot știm numai fotbal, dacă principalele articole erau despre campionatele de calitate externe, dar realitatea e ca subiectul lor principal e cearta dintre Hagi și Petrescu, nici măcar meciul în sine. Asta nu e presa sportiva, e tabloid.

username_2
username_2  •  22 Aprilie 2023, 22:14
Postat de MaxiP pe 22 Aprilie 2023, 07:21

Per ansamblu sunt de-acord, tema e interesanta. Dar... Mi se pare o tenta ușor subiectiva de a discredita decizia federației în cazul în care votul a fost favorabil reprimirii acelor sportivi, idee ce reiese din articol deși tema in sine nici măcar nu are legătură cu votul în sine. Și totuși e scoasa în evidenta aceasta latura subiectiva. Apoi, administrația publica face exact ce face romanul în general. Ne plângem de ani de zile ca ceva nu merge, subiectul articolului e elocvent, dar sa fim sinceri, problemele astea se vad de la mic la mare, de la organizații oficiale la simpli cetățeni. Ideea cu politicianul corupt nu mai tine, el se trage din rândul cetățenilor. În 30 de ani au apărut și politicieni noi, fără o schimbare majora de mentalitate, ceea ce denota ca exista ceva de jos, nu neapărat de sus. Nu în ultimul rand, fără sa vreau sa ma leg de autorul articolului în sine, știți cine nu mai da un scuipat pe cetățean? Presa. Care e un aliat pe măsură al celui de care spuneți ca nu da un scuipat pe cetățean. Fără a intra în detalii, ma rezum la capitolul sport, aferent acestui ziar, toate articolele forțate, umflate, manipulant, ieftine despre subiecte complet neimportante, scrise în dauna informării asupra unor evenimente importantei din sport, articole scrise pentru ca aduc mai multa audienta, sunt un exemplu elocvent al lipsei de respect fata de aceasta națiune. Din punctul meu de vedere presa este un aliat principal al acestui "scuipat".

după părerea mea exagerezi cu presa, nu presa e vinovată pt disprețul politrucilor români față de cei care-i plătesc, le zic politruci fiindcă alde „doctorarii” Ciucă sau Bode numa politicieni nu sînt...datorită presei mai aflăm cîte ceva din mizeriile făcute de politruci, și GSP sau Libertatea poate că sînt cam singurii de care cred că mai sînt imparțiali, ar mai fi Pătraru și Recorder...îi mai criticăm, mai rîdem de ei da nu cred că ar trebui să-i „desființăm” din cauza nesimțirii politrucilor

Vezi toate comentariile (13)
Comentează