OPINII  »  EDITORIAL

Complotul lui Infantino nu i-a pus cătușe lui Platini

Editorial Theodor Jumătate
Editorial Theodor Jumătate

Articol de - Publicat duminica, 10 iulie 2022 10:34 / Actualizat duminica, 10 iulie 2022 10:35

Întregul atac care ar fi fost plănuit în culise de președintele FIFA cu ajutorul prietenilor săi din Parchetul elvețian l-a scos din fotbal pe francez, era singura cale să-i anuleze candidatura la președinția forului mondial, dar nu l-a împins după gratii.

Știam că nici Michel Platini nu e curat. Nu putea fi, după ce a acceptat și a intrat în jocul corupției de la Élysée. Instigat în toamna lui 2010 de Nicolas Sarkozy, președintele Franței la acea vreme, care i-a cerut să voteze Qatarul pentru organizarea Mondialului din 2022 și să influențeze Comitetul Executiv FIFA să susțină statul asiatic în schimbul investirii miliardelor de la Doha în afacerile Parisului, Platoche a dirijat acele alegeri pentru a obține rezultatul dorit de Hexagon. 

Fostul mare fotbalist, triplu Balon de Aur, era președinte UEFA și vicepreședinte FIFA pe 2 decembrie 2010, când s-a decis „cadoul” pentru Qatar.

Asalt pregătit cu procurorul general?

Dar tot acest scandal legat de banii de la Zürich, scandal care l-a eliminat din fotbal într-un moment atât de important, ar fi fost un scenariu scris chiar de Gianni Infantino împreună cu prietenii săi, procurorii federali elvețieni - Michael Lauber era însuși procurorul general, ce conducea Ministerul Public. Pentru a-l face să dispară pe Platini!

Nici tribunalul de la Bellinzona nu a putut demonstra că suma primită de Platini de la Sepp Blatter în 2011, retroactiv, pentru consilierea președintelui FIFA între 1998 și 2002, nu era meritată. Chiar dacă Platini a fost suficient de naiv încât să creadă în cuvântul unui dictator prieten al dictatorilor, puțin spus controversat, suspectat de multe afaceri ilegale, că pentru acele două milioane de franci elvețieni era suficientă o simplă înțelegere verbală. Un „contract verbal”.

În vârful piramidei. Reales prin aclamații

Aflând de acel acord secret, de când era mâna dreaptă a lui Platini, ca secretar general UEFA, și visând să ajungă el în vârful piramidei, Infantino ar fi orchestrat asaltul împotriva francezului (el era important să cadă, pentru că Blatter comunicase deja că se retrage). Exact după ce Platini își anunțase candidatura la președinția FIFA, pentru februarie 2016, a ieșit la lumină povestea.

Atacat frontal, anchetat de Comisia de Etică FIFA și suspendat opt ani (pedeapsă redusă ulterior la șase și, într-un final, la patru ani), Platini a părăsit scena, forțat. Nu a mai candidat și tocmai Infantino i-a luat locul. Puterea mașinăriei sale de convingere l-a propulsat președinte FIFA. Acela era scopul final al complotului. Anul viitor, va fi reales pentru al treilea mandat, prin aclamații, la fel ca în 2019. Fără contracandidat!

Complotul lui Infantino nu i-a pus cătușe lui Platini
Michel Platini// Foto-IMAGO / PanoramiC

Platini achitat. Și amenință!

Infantino ar fi vrut probabil mai mult. I-ar fi plăcut să-l vadă pe Platini în spatele gratiilor. Condamnat la tribunal, nu doar în fotbal. Și a fost proces la Curtea Penală Federală de la Bellinzona.

Doar că procurorii n-au găsit probe nici pentru a cere contra lui o hotărâre cu executare, deși printre capetele de acuzare era și escrocherie și aveau ca pedeapsă maximă 5 ani de închisoare. Au cerut un an și opt luni cu suspendare. Și judecătorul a anunțat vineri că l-a achitat (la fel ca pe Blatter). Achitat!

Ce se va întâmpla acum? Platini a depus o plângere în Franța, acuzându-l pe Infantino de „trafic de influență activ”, și amenință: „Nu voi lăsa nimic să treacă. Nu s-a terminat. Vreau să știu exact cine a manipulat totul. Ne vom distra”.

Va reuși Infantino să țină influența sa departe de ochii justiției? Sau va fi demascat de avocații lui Platini?


Comentarii (4)
zorrozabal
zorrozabal  •  10 Iulie 2022, 20:33

Oare Infantino sa fie ala care„a complotat”?Nu cumva celor doi li se trage de la faptul ca au indraznit sa ignore niște „recomandari”de peste Ocean și sa acorde Rusiei organizarea Campionatului Mondial de Fotbal ?!

vlad_tepes
vlad_tepes  •  10 Iulie 2022, 19:23

Bai baiete, un articol nu se scrie cu expresii de gen: “ar fi fost plănuit, ar fi fost orchestrat, ar fi vrut”. Nu verifici informatiile inainte de publicare? Abuzezi de modul gerunziu, desi corect gramatical, ai probleme cu pleonasmul. “Visand sa ajunga in varful piramidei, Infantino ar fi orchestrat”, fara el, se intelege din text despre cine este vorba: “Aflând de acel acord secret, de când era mâna dreaptă a lui Platini, ca secretar general UEFA, și visând să ajungă el în vârful piramidei, Infantino ar fi orchestrat…”. Bine macar ca incerci sa scrii articole sportive, spre deosebire *** Ai o bila alba din partea mea.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

firi
firi  •  10 Iulie 2022, 13:34

Monsieur Demi...in sfarsit un articol interesant.Sincer mi as dori ca Platoche sa si ia revansa...dar e greu contra avocatilor.O haita de avocati buni creeaza un razboi in doua ore. Sad but true.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează