OPINII  »  EDITORIAL

De la Halep la Schwazer. Pe el l-au „ucis”!

Editorial Theodor Jumătate
Editorial Theodor Jumătate

Articol de - Publicat luni, 18 martie 2024 16:10 / Actualizat luni, 18 martie 2024 16:24

Exclus opt ani de WADA pentru dopaj deși era nevinovat, Alex Schwazer a sperat până la capăt că TAS va suspenda pedeapsa în ultima clipă pentru a-i permite atletului italian să se califice și să participe la Jocurile Olimpice de la Paris. Războiul tribunalelor sportive împotriva lui l-a mai lovit o dată. Dar, la 39 de ani, el nu renunță la cursă. Cursa adevărului.

Orice s-ar spune, Simona Halep și-a salvat numele, imaginea, cariera. Hotărârea TAS a readus-o printre campioni. Nu va rămâne în istoria tenisului ca „dopată", pentru că nici cei care au acuzat-o, ITIA și Sport Resolutions, nu au reușit să demonstreze în final că a fost premeditare.

Oricâte probe au căutat avocații lor, nu au depășit probabilitatea, iar probabilitatea nu se pedepsește cu 4 ani de suspendare. Probabilitatea neconfirmată nu e dopaj.

Campionul olimpic a plătit o dată. Atunci a recunoscut și s-a retras

Alex Schwazer a pierdut însă lupta cu tribunalele sportive, cu WADA, agenția mondială antidoping. În fața acestor autorități, nu a avut nicio șansă, pentru că au vrut mereu să-l lovească, misiunea lor a fost să-l oblige să se retragă, să dispară din sport și să-i lipească eticheta de dopat. Tocmai i-au mai închis o ușă. Ultima. Italianul a refuzat compromisul, s-a bătut pentru nevinovăția lui și încă nu renunță.

Povestea lui e actuală, deși a început cu mult timp în urmă. O prezint din nou.

Aur olimpic în 2008 la 50 km marș, italianul s-a dopat ulterior cu EPO, a fost depistat pozitiv și exclus doi ani chiar înaintea Jocurilor din 2012. Nu a contestat acea decizie, știa ce făcuse, atunci era vinovat, anunțând că se oprește definitiv.

Nu a fost sfârșitul lui. S-a întors în circuit. Revenirea sa a surprins, și mai mult a surprins cine îl antrena: Sandro Donati, cunoscut luptător antidoping în Italia, fost colaborator WADA, cel care informase WADA că Schwazer e suspect. Atletul a fost prins datorită lui Donati.

Ținta răzbunării era antrenorul. A plătit sportivul. Probe măsluite

Tocmai Donati l-a ajutat să renască, să obțină timpi foarte buni și să se califice la Rio 2016. Avea șanse la medalii, dar a plătit din cauza legăturii cu Donati, antrenorul transformat în persona non grata la WADA. Ancheta cotidianului La Repubblica a dezvăluit că Donati plănuia să demaște corupția de la WADA. Și WADA i-a răspuns violent, punându-l la zid pe Schwazer.

De la Halep la Schwazer. Pe el l-au „ucis”!
Pe 7 mai 2016, Alex Schwazer a câștigat cursa de 50 km marș de la Roma. Era în formă pentru Jocurile Olimpice de la Rio. Nu a mai ajuns în Brazilia Foto: Guliver/GettyImages

Dintr-o dată, i-a apărut un test pozitiv la testosteron, o microdoză. Consecința? Opt ani suspendare! Pledoaria sa pentru nevinovăție, respinsă la toate tribunalele sportive. Rio 2016 nu mai exista pentru el.

Disperat, a dus dosarul la Curtea din Bolzano, care l-a achitat. S-a dovedit în acel proces, prezentat în documentarul „Fugind pentru adevărul meu" (Netflix) că probele fuseseră măsluite la un laborator acreditat WADA, fapt confirmat și de investigația Repubblica.

A fost nevinovat, totuși, WADA nu a recunoscut niciodată și a continuat războiul împotriva lui. Un război fără sfârșit, din cauza căruia Schwazer suferă și astăzi.

I s-a cerut să admită după șapte ani că s-a dopat. A refuzat

În toamna lui 2023, italianul s-a dus la WADA. A făcut apel, cerând suspendarea pedepsei pe opt ani. Excluderea expiră pe 7 iulie 2024, dar el spera să participe la Jocurile de la Paris (26 iulie-11 august). Dacă nu se schimba nimic, nu avea timp să se califice, prezența la Olimpiadă era imposibilă. Schwazer, care nu a abandonat pregătirea în perioada excluderii, nu voia să rateze și Parisul, după Tokyo 2020. S-a izbit de un zid.

La jumătatea lui noiembrie, Schwazer a aflat verdictul. Negativ! Rămâne interzis! „Decizia e greșită profund. Plătesc pentru că nu am acceptat hotărârea justiției sportive și că am luptat pentru nevinovăția mea", afirma Alex în direct la Canale 5.

AIU (Athletics Integrity Unit), organismul care se ocupă de doping în atletism, îi pretinsese să admită că a încălcat regulile antidoping în 2016, exact ce voia să audă WADA, ceea ce el a refuzat.

Ultima lovitură a „multinaționalei care acționează în afara legii"

Într-o ultimă tentativă de a participa la Jocuri, Schwazer a ajuns iar la TAS. Aceeași cerere în recurs, suspendarea condamnării. Vineri, 15 martie, Sportmediaset a anunțat decizia luată la Lausanne. Din nou, respins, rămâne afara sportului până pe 7 iulie, cum s-a hotărât inițial. Adio, Jocuri! Definitiv.

Sandro Donati regretă, dar se aștepta. „Îmi pare rău pentru Alex, pentru marea lui pasiune, pentru că a sperat până la capăt. Eu nu m-aș fi întors niciodată să-i văd pe acei oameni. Pentru mine, acei oameni nu există. Aceste organisme sunt un fel de multinațională care acționează în afara legii", a declarat antrenorul pentru LaPresse.

Alex Schwazer are 39 de ani și nu se oprește. I s-au pus toate barierele posibile și imposibile, a fost „dopat" chiar dacă nu era, a fost suspendat opt ani chiar dacă nu merita nicio zi de suspendare. Și a rămas în afara sportului chiar dacă o instanță civilă l-a considerat nevinovat. Trei Olimpiade i-au fost luate!

Pe 8 iulie 2024, poate reveni pe șosea. Dacă mai are putere, va relua marșul în competițiile oficiale. Cu inima împăcată. A câștigat cursa adevărului.


Comentarii (14)
braveheartro
braveheartro  •  20 Martie 2024, 11:49
Postat de mogosoaia pe 19 Martie 2024, 14:00

Italianului i-a lipsit un Muratoglu care sa ia asupra lui vinovatia. Halep a fost dopata, dar nu cu intentie, asa suna verdictul final TAS, ca daca nu era dopata, i se anula pedeapsa. E greu sa accepti adevarul? Stai sa vezi cum va fi tratata Halep in lumea tenisului in perioada urmatoare.

Dacă te documentai puțin nu scriai prostii pe aici. Suspendarea de 9 luni primită de la TAS n-a fost pentru dopaj, ci pentru neglijență și neatenție. Era imposibil s-o achite total în condițiile în care analizele spuneau clar că avea roxadustat în corp, doar că substanța a fost ingerată accidental printr-un supliment contaminat, iar vina de a-i fi recomandat acel supliment și-a asumat-o Mouratoglu și fizioterapeuta de la Academia acestuia. Mai citește și tu, nu înghiți orice „mărgică” găsești pe jos.

mishu_74
mishu_74  •  19 Martie 2024, 17:56
Postat de mogosoaia pe 19 Martie 2024, 14:00

Italianului i-a lipsit un Muratoglu care sa ia asupra lui vinovatia. Halep a fost dopata, dar nu cu intentie, asa suna verdictul final TAS, ca daca nu era dopata, i se anula pedeapsa. E greu sa accepti adevarul? Stai sa vezi cum va fi tratata Halep in lumea tenisului in perioada urmatoare.

una e sa o faci cu premeditare si alta intentionat. a fi dopat premeditat inseamna a trisa sportul si a fi dopat accidental (fara intentie) nu inseamna a trisa. daca n-ai atata creier sa pricepi chestia asta, discutia se opreste aici, orice argument e de prisos si timp pierdut inutil.

mogosoaia
mogosoaia  •  19 Martie 2024, 14:00

Italianului i-a lipsit un Muratoglu care sa ia asupra lui vinovatia. Halep a fost dopata, dar nu cu intentie, asa suna verdictul final TAS, ca daca nu era dopata, i se anula pedeapsa. E greu sa accepti adevarul? Stai sa vezi cum va fi tratata Halep in lumea tenisului in perioada urmatoare.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează