OPINII  »  EDITORIAL THEODOR JUMĂTATE

Delirul Ronaldian

Editorial Theodor Jumătate
Editorial Theodor Jumătate

Articol de - Publicat marti, 18 iulie 2023 16:26 / Actualizat marti, 18 iulie 2023 16:26

Cristiano, 38 de ani și jumătate, fostul mare, mare fotbalist care iese acum la iarbă verde în Arabia Saudită, a devenit iar o portavoce, nu pentru fotbalul de la Riad, ci pentru dictatura de la Riad

Cristiano Ronaldo a fost unul dintre cei mai mari. Un simbol al fotbalului. Combinația ideală de talent și implicare totală, uneori dincolo de sută la sută. S-a dedicat acestui sport, a atins vârful și a rămas acolo mult timp, peste un deceniu. Duelul său cu Leo Messi e parte din istorie.

La 39 de ani, Maldini câștiga Liga Campionilor. A Europei!

Dar "a fost". Lusitanul nu mai e cel pe care-l știam, el nu mai înseamnă în 2023 nici prezent, cu atât mai puțin viitor, doar trecut, și nu neapărat din cauza vârstei. La 39 de ani, Paolo Maldini câștiga Champions League cu Milan. La 40, Ryan Giggs era campion al Angliei cu Man. United. La 38 de ani și jumătate, Cristiano se plimbă pe terenurile Arabiei Saudită. Nu mai e același joc.

Nu-mi spuneți că e și acum căpitanul naționalei, va purta banderola țării sale și dacă va ajunge vreodată să alerge pe o banchiză polară, nu doar în deșert! Niciun selecționer al Portugaliei nu va îndrăzni să-l ignore cât timp Ronaldo va ieși la iarbă verde în ghete cu crampoane. Altfel va fi scandal mondial!

"Africa de Sud" și fotbalul feminin saudit

A ales Al-Nassr, a ales 200 de milioane de euro salariu și a ales să devină o portavoce. Portavocea unei dictaturi, a unui personaj malefic acuzat că încalcă grav drepturile omului, promovând nu fotbalul saudit, ci pe Mohammed bin Salman și regimul său de la Riad.

Arabia Saudită nu îl interesează prea mult, doar i-a spus Africa de Sud la prezentare, în ianuarie. Nici nu știa sigur unde ajunge, nu conta pentru el dacă era Asia sau Africa, importanți erau banii.

Spunea atunci că va ajuta la dezvoltarea fotbalului feminin saudit. Într-o regiune în care femeile au atât de puține drepturi, și le pot pierde oricând, cuvintele lui erau jenante.

Nu Cristiano i-a atras. Banii i-au atras!

Acum, după un amical pierdut cu Celta, 0-5, cu cinci goluri primite într-o repriză, ne vorbește de valorosul fotbal saudit, cum va cuceri el lumea, cum se va transforma și va depăși Europa în scurt timp cu miliardele lui Bin Salman.

Se bate cu pumnul în piept. "M-au criticat că am venit în Arabia Saudită și uite ce se întâmplă! Am deschis drumul, azi toți jucătorii vin aici. Decizia mea a fost sută la sută crucială, i-a convins și pe alți jucători de top. Ăsta e adevărul, Cristiano generează interes oriunde merge". Nu Ronaldo i-a atras pe Benzema, Kante, Milinkovic-Savic și Koulibaly. Banii i-au atras, zecile, sutele de milioane, nu Cristiano!

Mai e ceva, poate portughezul nu știe. Sunt zeci de dosare la FIFA, proteste ale unor jucători și antrenori neplătiți de cluburile saudite. Sigur, nu va fi cazul lui Cristiano sau Benzema, nimeni nu se va atinge de staruri și de salariile lor, e vorba de nume mici, care nu sunt importante pentru prinții și șeicii saudiți.

Delirul Ronaldian
Cristiano Ronaldo, 38 de ani, se pregătește în Portugalia pentru al doilea său sezon la Al Nassr, în Arabia Saudită. Foto: Imago

Când ne va anunța că Saudi e peste Italia sau Spania?

Compară fotbalul italian cu cel saudit, "Serie A era un campionat mort când m-am transferat acolo, apoi și-a revenit. Știam că la fel se va întâmpla și în Arabia Saudită". Deja prevede că Saudi Pro League va depăși într-un an Turcia și Olanda. În curând, ne va anunța și când va lăsa în urmă Italia și Spania.

Și nu uită să-l înțepe "prietenește" pe eternul său rival Messi: "E mult mai bun decât MLS". Mereu să fie el mai sus decât Messi.

Iar la final, ne anunță că "revenirea în Europa e un capitol închis pentru mine. Sunt sută la sută sigur că nu voi mai juca pentru o echipă din Europa. Europa și-a pierdut din calitate. Nu mai merită". Nu, Europa nu și-a pierdut calitatea, doar că el a îmbătrânit și nimeni nu-l mai vrea. Pentru că nu ar mai putea juca nicăieri în Europa. 

Citește și:

„Edi a auzit ce a spus!” » GSP a aflat de ce Alex Mitriță a fost lăsat acasă de selecționer: „Toți au simțit că-i lasă la greu”
Nationala
„Edi a auzit ce a spus!” » GSP a aflat de ce Alex Mitriță a fost lăsat acasă de selecționer: „Toți au simțit că-i lasă la greu”
Fostul coleg al lui Chivu la Inter face mărturisiri cutremurătoare: „De câțiva ani sunt 100% toxicoman și alcoolic. Mă tem de moarte și de pușcărie!”
Campionate
Fostul coleg al lui Chivu la Inter face mărturisiri cutremurătoare: „De câțiva ani sunt 100% toxicoman și alcoolic. Mă tem de moarte și de pușcărie!”
Doar așa va mai fi păstrat Zeljko Kopic la Dinamo! Acestea sunt condițiile continuării „mariajului” cu roș-albii
Superliga
Doar așa va mai fi păstrat Zeljko Kopic la Dinamo! Acestea sunt condițiile continuării „mariajului” cu roș-albii

Comentarii (16)
banciuu
banciuu  •  19 Iulie 2023, 07:31

Stai jos metre.

matei007
matei007  •  18 Iulie 2023, 23:18

Messi nu ar fi fost acelasi fara Ronaldo si vice versa. Ronaldo este un bun exemplu pentru ceea ce inseamna ambitie si munca. Va scoate si o carte despre alimentatie - un subiect important despre care stie multe. Generatii intregi de copii (Mbappe de exemplu) au crescut visand sa fie ca el. A influentat milioane de tineri, in sens pozitiv, pentru a face sport. Cred ca merita mai mult respect din partea autorului. Arabia Saudita a cumparat multe personalitati. Messi le face reclama si multe vedete sunt pregatite sa se transfere acolo. Poate ca asta va antrena si o modernizare a statului.

Sibiu1971
Sibiu1971  •  18 Iulie 2023, 22:17

Acest așa zis articol trebuia sa-l scrii in jurnalul personal si sa-l citești doar tu înainte de culcare, somn ușor oricare jumătate ai fi !!!

Vezi toate comentariile (16)
Comentează