Articol de GSP - Publicat vineri, 20 aprilie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 20 aprilie 2012 12:26

Pianu, Breaza, Recaş şi Bucureşti sînt singurele locaţii din ţară cu terenuri de golf: doar primul e cotat însă la standarde profesionale, cu un traseu de 18 găuri

În perioada interbelică, România avea 5 terenuri de golf adevărate, iar cel de la Clubul Diplomaţilor era considerat drept cel mai modern din Estul Europei. Acum, pasionaţii de golf visează la investiţii majore pentru renaşterea unei tradiţii blocate vreme de aproape cinci decenii de război şi de regimul comunist.

În România se pot întîlni în momentul de faţă circa 500 de membri în cluburile de golf. "Numai în jur de 200 sînt însă jucători constanţi", descrie Viorel Coman, multiplu campion naţional, felul în care acest sport e dezvoltat pe meleagurile carpatine. E o cotă care, din păcate, ne plasează în coada Estului Europei, dar "important e că interesul oamenilor e în creştere, potenţial există, ne dorim foarte mult să se extindă şi reţeaua terenurilor de golf".

De unde am plecat însă şi cum stăm acum la acest capitol? În perioada interbelică, în România existau 5 terenuri de golf, construite după toate regulile artei (Mamaia, Eforie Nord, Sinaia, Buftea şi Bucureşti). Primele patru au fost însă desfiinţate de comunişti imediat după Al Doilea Război Mondial, fiind considerate nişte simboluri şi cuiburi ale aristocraţiei: unele au devenit cîmpuri de cartofi! A mai supravieţuit, trunchiat şi batjocorit însă, doar complexul din Băneasa (Clubul Diplomaţilor), care, la sfîrşitul anilor '30, era considerat cel mai modern din Estul Europei.

Doar 9 trasee la Breaza şi Recaş, 6 găuri la Bucureşti
În ţară funcţionează acum patru complexe în domeniu, departe însă de standardele internaţionale: "Paul Tomiţă" (Pianu de Jos/Alba), "Lac de Verde" (Breaza/Prahova), "Tite Golf Club" (Recaş/Timiş) şi "Clubul Diplomaţilor" (Bucureşti, Băneasa). Primul se apropie cel mai mult de cotaţiile profesioniste, cu 18 găuri. La Breaza şi Recaş sînt numai 9 parcursuri, iar în Capitală doar 6 găuri! Şi la acest capitol nu ţinem deocamdată pasul: în Estul continentului sînt înregistrate 134 de terenuri profesioniste (lider Cehia, 58) din totalul celor circa 6.000 omologate în Europa.

"Paul Tomiţă", Pianu de Jos/Alba
Complexul de la Pianu de Jos s-a deschis în '95, iar din 2004 poartă numele lui Paul Tomiţă, părintele golfului din România, omul care, în perioada '68-'75, a participat la 6 Mondiale şi la două turnee Open. Se întinde pe 70 ha, are 18 găuri, iar lungimea traseelor e diferită: 5.847 m circuitul masculin, 5.148 m cel feminin.

Viorel Coman descrie terenul de la Pianu: "E stilul wild and natural, adică intervenţii minime din partea omului pentru amenajare, aidoma terenurilor foarte vechi din Anglia. De-abia peste vreo sută de ani vom putea spune că arată ca la carte, după decenii întregi în care trebuie să ai grijă de iarbă, s-o tunzi, s-o întreţii şi s-o aduci în timp la un nivel de top. Pianu înseamnă acum cam 30 la sută din ceea ce e, cu adevărat, un teren de golf ideal".

Arhitectul circuitului e chiar directorul clubului, Ioan Străjan. Anul trecut, a avut 98 de membri. Terenul are par-72 (număr ideal de lovituri pentru finalizarea traseului) şi slop 128-132 (cifra dă dificultatea parcursului, media mondială e de circa 110-112). Centrul dispune de un hotel de 4 stele (27 camere), wellness, jacuzzi, piscină, restaurant şi oferă cursuri de golf pentru toate nivelurile, plus pachete speciale de antrenament.

Tarife
Membri - 3.000 RON/an
Cotizaţie tineri pînă în 25 ani - 1.500 RON/an
Închiriere trusă golf - 30 RON/zi
Coş cu mingi (25 buc) - 10 RON

"Clubul Diplomaţilor" (Bucureşti, Băneasa)
De la 18 găuri şi un circuit faimos, cum era în perioada interbelică, terenul din Băneasa, aflat acum în administrarea Ministerului de Externe, a ajuns să aibă în prezent doar 6 parcursuri! Amenajat iniţial pe un spaţiu de 41 ha, rezultat în urma defrişărilor din Codrii Vlăsiei, circuitul a fost desenat în anii '30 de designerul englez G.T. Baker, mentorul lui Paul Tomiţă.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, clubul a fost ocupat temporar de un spital de campanie al Wehrmachtului nazist, iar Ceauşescu a ordonat să fie închis în '75.

Naţionalizarea din '48 şi extinderea parcului Herăstrău au făcut ca baza să rămînă cu numai 6 găuri. "Unde e acum roata mare se afla cupa cu numărul 17. Iar aleile din parc au fost făcute exact pe unde se mergea de la un parcurs la altul pe vechiul teren de golf", explică George Luţă, fost profesor de golf la Clubul Diplomaţilor şi jucător în PGA, circuitul profesionist.

În prezent, complexul de la Băneasa e cvasipărăsit de pasionaţii de golf, care acuză preţurile prohibitive impuse la cardul de membru, circa 8.000 RON/an (cea mai mare taxă din România) şi administrarea discreţionară impusă de actuala conducere.

1923 e anul în care a început amenajarea terenului de la Clubul Diplomaţilor: prima lovitură la inaugurarea bazei a dat-o Regele Ferdinand

"Lac de Verde" Breaza/Prahova
Deschis în 2002, clubul de golf de la Breaza e o locaţie privată de lux, cu un teren dotat cu 9 cupe, şi se întinde pe o suprafaţă de 25 ha: un teren adiacent de 103 ha a fost luat în concesiune pe 49 de ani. Nicoleta Stan, marketing manager la "Lac de Verde", spune că există deja un proiect de extindere la 18 găuri. Staţiunea prahoveană, considerată una dintre cele ozonificate din ţară, e amplasată la o altitudine de 700 m. Designul parcursurilor a fost făcut de arhitectul american Ronald Castillo.
Complexul mai cuprinde un club-house (4 apartamente de lux, sală fitness, jacuzzi, saună, biliard, masaj), un minihotel de 4 stele, 9 căsuţe cu terasă, 2 terenuri de tenis.

Tarife
Taxă membru 600 euro/an (cu 20 lecţii incluse), 500 euro/an (fără lecţiile incluse)
Lecţii de golf    80 RON/h
Parcurs de 9 găuri    100 RON/h (sau 150 RON/h dublu parcurs de 9 găuri)

"Tite Golf Club" Recaş/Timiş
Înfiinţat în 2004 la iniţiativa lui Dan Liviu Tite, un medic stomatolog plecat de peste două decenii în Germania, unde a deschis un alt teren de golf la Augsburg, complexul de lîngă Timişoara se recomandă ca fiind primul de gen înregistrat la ANST. Se întinde pe 24 ha din fosta păşune a COMTIM. Are 9 găuri şi, alături de terenul de la Pianu, e singurul din ţară cotat cu rating internaţional. Traseul masculin are 5.830 m, iar cel feminin e de 5.092 m.

Tarife
Taxă membru adult     2.500 RON/an
Taxă membru juniori 14-18 ani        1.500 RON/an (gratis pentru copii)
Cursuri    100 euro (10 h curs, taxe folosinţă teren joc şi antrenament, mingi, crose, durata: 3 zile, între 3 şi 4 ore pe zi)

36% e procentul cel mai consistent (taxele membrilor) din structura medie a veniturilor pentru un teren cu 18 găuri din Estul Europei: conform unui studiu KPMG, restul e acoperit din taxe joc (18%), vînzare mîncare/băutură (17%) şi alte surse, gen magazin propriu, sponsorizări, reclama pe teren etc. (29%)

53 de miliarde de euro sînt veniturile anuale înregistrate în industria golfului din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa

Proiecte în derulare în România
Locaţie    Număr găuri
Sînpaul/Cluj "Transilvania Golf Club"    18
Fîntînele/Arad "Butterfly Park"    18
Zurbaua/Ilfov "Bucharest Golf&Country Club"    18
Cîmpeneşti/Cluj "Claudiopolis"    9
Ineu/Oradea "King's Land"    9

Cum sînt clasificate terenurile de golf
După acces (cine le poate juca)*
- private
- publice

După dimensiuni (numărul şi tipul găurilor)
- 18 găuri
- 9 găuri
- executive golf, 18 găuri (par 3) - teren foarte rapid, cu distanţe scurte către ţinte

După ambient şi arhitectură
- links (vegetaţie săracă, ţinuturi nisipoase, în general zonele care leagă păşunile de mare/ocean)
- heathland (vegetaţie joasă, deasă, buruieni, soluri nisipoase şi mlăştinoase)
- parkland (peisaje împădurite, bunkere, ape, dominaţia vînturilor)
- deşert (maximum 40% din suprafaţă acoperită cu iarbă sau irigaţii, restul teren cu nisip)
- munte (terenurile plasate de la 800-1000 m către 3.000 m, topografii montane, lovituri influenţate de aerul rarefiat)
- speciale (mixuri din categoriile anterioare)

*sursa: George Stanciu, specialist arhitectură şi golf design

Peste 70 de jucători în cursa pentru Alba Golf Challenge 2012
Pregătirile pentru prima competiţie PRO-AM din România, Alba Golf Challenge 2012, au intrat în faza finală. Pînă acum, peste 70 de jucători profesionişti şi amatori s-au înscris în concursul care va avea loc, în 28 şi 29 aprilie a.c., pe terenul clubului "Paul Tomiţă" din Pianu de Jos.

Echipele intrate în concurs vor fi formate din 1 jucător profesionist şi 3 jucători amatori, handicapul maxim admis fiind 36. Regulamentul competiţiei include regulile de la St. Andrews şi regulile de la Golf Club Paul Tomiţă, aplicabile atît profesioniştilor, cît şi jucătorilor amatori. Profesioniştii vor respecta, de asemenea, şi regulile Tour.

Jucătorii vor lupta să obţină atît performanţa la nivel de echipă, cît şi la nivel individual, astfel încît să obţină unul dintre premiile puse în joc. După regula marilor turnee de golf internaţionale, Alba Golf Challenge 2012 oferă atît premii individuale cît şi premii pe echipe, constînd în trofee de argint şi sume variind între 200 şi 2.500 de euro.

Alba Golf Challenge este organizat anual, începînd din anul 2005, de către Consiliul Judeţean Alba. Ediţia din acest an se va derula cu sprijinul Roşia Montana Gold Corporation.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion