SPORTURI  »  ALTELE  »  ANALIZĂ

1956-2012. Voinţa, de la începuturi la Năstase » Istoria paralelă a unei baze sportive şi a unui campion

Năstase şi tăbliţa care anunţa că la baza Voinţa se va înfiinţa o Academie de Tenis +9   FOTO
Năstase şi tăbliţa care anunţa că la baza Voinţa se va înfiinţa o Academie de Tenis

Articol de - Publicat vineri, 28 septembrie 2012 00:00 / Actualizat joi, 27 septembrie 2012 22:13

Peste cinci decenii, pe terenurile şi în sălile clubului Voinţa s-a făcut sport. În prezent, llie Năstase a evacuat baza pentru a o transforma în Academia de Tenis ce-i va purta numele.

Baza sportivă Voinţa din Bucureşti s-a născut în 1956. Printr-o Hotărîre a Consiliului de Miniştri al Republicii Populare Române, "terenul situat în Şoseaua Pipera nr. 38 a fost trecut în folosinţă gratuit şi fără termen Asociaţiei de Cultură Fizică şi Sport Voinţa, în vederea construirii unei baze sportive". Pe aceste terenuri s-a edificat doi ani mai tîrziu Clubul Voinţa.

Primul meci, primele lacrimi
În 1956, Ilie Năstase împlinise vîrsta de 10 ani. Practica deja de patru ani tenisul. A început pe terenurile Clubului Progresul, aflat în vecinătatea casei părinteşti, şi a continuat la Steaua după ce familia lui s-a mutat cu locuinţa. "Clubul Armatei se afla la douăzeci de minute de mers pe jos, iar eu şi fratele meu eram obsedaţi de tenis şi fotbal. Eram cei mai fericiţi cînd după şcoală jucam împreună ore întregi tenis oriunde se putea sau băteam mingea cu ceilalţi băieţi", povesteşte Ilie Năstase în cartea autobiografică "Mr. Năstase".

La 11 ani a ales tenisul. "Mă simţeam mai bine jucînd tenis şi ştiam în sinea mea că mă pricep mai bine cu racheta decît cu mingea de fotbal". Tot atunci a participat la primul turneu, care nu a fost un succes. "În primul set am pierdut cu 6-0. Am lăsat racheta jos şi am început să-mi alerg adversarul. «Ce se întîmplă?», a strigat el. În acel moment m-am oprit şi am început să plîng. «Nimeni nu mă bate cu 6-0», am zis printre lacrimi. Al doilea set am încasat 6-2. Aşa am pierdut primul meci. Şi nu a fost nici ultimul meci în care am plîns", mărturiseşte Ilie Năstase.

În anii ce au urmat, baza Voinţa a început să se dezvolte, să capete forme. Au fost construite mai multe terenuri de sport: trei de tenis, dintre care unul cu nocturnă, un teren de fotbal cu gazon şi tribună din beton, pistă de atletism, un teren de fotbal cu zgură, două terenuri de handbal, dintre care unul dotat cu nocturnă, unul de volei, trei săli de popice, vestiare, un mic hotel şi birouri administrative.

Anii de glorie
La 17 ani, Ilie Năstase a terminat liceul şi a intrat în armată. Avea la activ cîteva titluri de campion naţional la juniori. "Trebuia să fac stagiul militar de 16 luni, dar fiindcă eram legitimat la Steaua, totul s-a redus la cîteva nopţi petrecute în barăci şi la o ceremonie.

După aceea am fost liber să joc tenis «all day, every day»". A început să se întîlnească cu Ion Ţiriac la cantina sportivilor, unde mîncau fără să plătească. "Ţiriac nu se gîndea la nimic în timp ce devora 12 ouă la micul dejun. Mînca ca un animal", povesteşte Ilie. După cîteva turnee în ţările comuiniste, Ungaria, Cehoslovacia şi Estonia, Năstase primeşte, în fine, în 1965, undă verde pentru a juca în Vest. "În 1966, în primăvară, am mers de două ori la Roland Garros. Pentru mine, un copil, Roland Garros era Mecca".

A fost finalist la French Open, la dublu, unde a făcut pereche cu Ion Ţiriac. "1966 a fost un an bun pentru mine", a mărturisit Ilie Năstase. A fost începutul unei cariere spectaculoase, cu două titluri şi trei finale de Grand Slam la simplu şi trei trofee şi două finale de Grand Slam la dublu.

În 1980, Clubul Voinţa avea înfiinţate şapte secţii de performanţă: atletism, ciclism, box, canotaj, fotbal, popice, tenis de cîmp, cu peste 500 de sportivi legitimaţi, care au cucerit titluri naţionale, dar şi medalii europene şi mondiale. Cele mai răsunătoare performanţe sînt cele de la popice, sportivii de la Voinţa urcînd pe prima treaptă a podiumurilor CE şi CM.

Neveste şi divorţuri
În 1980, Ilie Năstase divorţează de prima nevastă, Dominique Grazia, un manechin franco-belgian, cu care se căsătorise în 1972. Cei doi au o fiică, Nathalie. Năstase memorează în autobiografia sa un incident cauzat de stresul acumulat în cele două săptămîni în care a fost vînat de presă.

"Un reporter care stătea în acelaşi hotel cu mine, în Kensington, îmi ciocăne la uşă de două, trei ori. Era 8:30 dimineaţă. Într-un final, îi deschid uşa şi mă întreabă: «Cîteva cuvinte despre divorţ!?». M-am înfuriat pe loc şi i-am tras o palmă şi i-am spart ochelarii stupizi. A fost pentru prima dată cînd mi-am pierdut controlul. Bineînţeles că incidentul a făcut prima pagină a ziarelor".

A doua nevastă a fost actriţa şi manechinul Adelaide Alexandra King. Cei doi s-au căsătorit în septembrie 1984, într-o biserică din New York. După nuntă au adoptat doi copii, Nicholas şi Charlotte. Cei doi au divorţat în 1998.

Revoluţia din '89 nu a adus nimic nou la Voinţa. Clubul şi-a menţinut cele 7 secţii, iar sportivii şi-au văzut de antrenamente şi competiţii. Baza fiind mare, cu o suprafaţă de peste şase hectare, a devenit din ce în ce mai greu de întreţinut. Astfel, conducerea clubului a început să caute soluţii pentru creşterea veniturilor proprii.

În 1998, "în vederea asigurării bazei materiale în condiţiile existente unei economii de piaţă", Clubul Voinţa a încheiat un contract de cesionare, pe 60 de ani, cu Nastimex SRL, firma lui Ilie Năstase. Scopul: construiriea unei Academii de Tenis. Pentru acest lucru, clubul depune documentaţia la Guvern.

În anul următor se petrece ceva bizar. Preşedintele de la Voinţa, Marian Strugaru, solicită Ministerului Tineretului şi Sportului să preia în administrare clubul "inclusiv dotările existente". Trecerea devine efectivă pe 12 octombrie 1999 şi, în mod surprinzător, pe 17 noiembrie, Cabinetul Mugur Isărescu aprobă Hotărîrea de Guvern prin care baza Voinţa este "dată în folosinţă pe 49 de ani Fundaţiei pentru tenis "Academia Ilie Năstase".

Două decizii guvernamentale la un interval de o lună, ambele in legătură cu clubul Voinţa, care s-a trezit şi eliminat din combinaţie, şi fără bază. Moment în care a început să atace în justiţie toate protocoalele şi hotărîrile aprobate de minister şi guvern.

Prima oară pe Voinţa
Pe a treia soţie, Amalia Teodosescu, a întîlnit-o în 1996, la primul concert al lui Sting la Bucureşti. Ea avea 20 de ani şi el 50. În acelaşi an, Ilie candidează din partea PSDR la Primăria Bucureştiului. Pierde scrutinul în favoarea lui Viorel Lis. Alegerile îl duc pe Ilie Năstase, pentru prima dată în viaţa lui, în baza Voinţa. "Nu am jucat niciodată pe Voinţa tenis, dar am jucat o singură dată fotbal. A fost un meci împotriva lui Lis, dar nu s-a ţinut nici un scor", a povestit fostul jucător de tenis.

El şi Amalia s-au căsătorit pe 5 iunie 2003, la biserica ortodoxă St. Stephane din Paris, iar petrecerea s-a derulat la Roland Garros. Cei doi au divorţat în 2010. După 12 ani petrecuţi în cuplu, ei au împărţit atît custodia celor două fiice, Alessia (8 ani) şi Emma (5 ani), cît şi averea lui Ilie.

Cadou de un milion de euro
Ilie Năstase mai primeşte un cadou de la statul român. În 2001, RAAPPS i-a închiriat un teren de 16.000 metri pătraţi, vecin cu baza Voinţa, "pentru mărirea suprafeţei pe care urmează să construiască Academia de Tenis". Trei ani mai tîrziu, Ilie Năstase a convins RAAPPS să-i vîndă terenul, şi pe 1 noiembrie 2004 a semnat procesul-verbal de negociere directă. În nici trei săptămîni, proaspătul proprietar vinde terenul firmei De Silva Intermed contra sumei de 1,4 milioane de euro.

Procese multe cu clubul Voinţa
Procesele dintre Clubul Voinţa, MTS şi Ilie Năstase au continuat pînă în primăvara acestui an, cînd instanţele judecătoreşti îi dau dreptate lui Ilie Năstase. Fostul jucător de tenis îşi intra în drepturi pe 19 martie, cînd este semnat procesul-verbal de evacuare. "În fine, ni s-a făcut dreptate. Baza este a noastră" a fost declaraţia făcută atunci de către Brigitte Sfăt, logodnica lui Ilie Năstase.

În următoarele şase luni, cei doi au evacuat aproape toţi sportivii ce se pregăteau pe Voinţa. Excepţie au făcut două grupe de copii la fotbal, care s-au refugiat pe doua terenuri sintetice ocupate de cluburile Orhideea şi Şcoala de fotbal Florin Halagian în baza unui contract de asociere semnat cu Voinţa şi care expiră în 2018.

Ambele tabere se hărţuiesc reciproc, fiecare acuzîndu-l pe celălalt de ilegalităţi. "Nu putem să începem lucrările pentru Academie dacă nu evacuăm totul. Nici în casa nu zugrăveşti cu invitaţi înăuntru", a explicat situaţia Ilie Năstase.

Academia, visul lui Ilie
Fostul tenisman a început să igienizeze terenurile din baza sportivă, a nivelat pamîntul, a tăiat vegetaţia crescută sălbatic, a închis terenul de fotbal. "Academia de tenis va fi formată dintr-o şcoală de tenis pentru iniţierea copiilor şi dintr-un club de tenis, unde va putea deveni membru oricine, indiferent de vîrstă", a mărturisit fostul lider mondial ATP. Din cei 49 de ani, perioada pentru care statul i-a dat terenul, au trecut 13. Ilie Năstase (66 ani) mai are la dispoziţie 36 de ani ca să-şi ridice Academia de tenis care să-i poarte numele.

300.000 euro a plătit Ilie Năstase pînă acum taxe si impozite pentru baza Voinţa

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
toipes
toipes  •  28 Septembrie 2012, 15:18

Un fost sportiv de talia lui Ilie se afiseaza pe la meciurile de fotbal ale Stelei alaturi de actuala prietena ,iar copii din cartierul Aviatiei nu sunt lasati sa intre pe terenul de fotbal VOINTA chiar de prietena sa care are un tupeu ce depaseste nesimtirea...

mares870
mares870  •  28 Septembrie 2012, 08:47

Inca o data se arata calitatea de om a lui Ilie Nastase ! A primit un teren si l-a vandut ! Guvernul nu a aflat de aceasta vanzare, si ia dat inca un teren mai mare ! Foarte frumos ! Nastase chiar daca va face o academie va fi totul privat, se va plati orice, pe terenul statului primit gratuit ! Unde se vor antrena viitorii olimpici ai Romaniei !!

zona_lipscani
zona_lipscani  •  28 Septembrie 2012, 04:47

Ma duceam des pe baza de la Vointa . In plus fceam si plaja si inot in lac . Era o baza moderna pe timpul comunistilor . Am mai trecut pe acolo si cind m intoarceam in tara dupa 90 si nu cazuse de tot . Vointa devenise un club puternic al bucurestiilor . Pacat ca a ajuns cum a ajuns !!! Nastase era un idol pentru bucuresteni la timpul lui si savuram cu placere si glumele lui din timpul meciurilor cu toate ca ne-a dezamagit prin atitudine la cele 2 finale de Cupa Davis imptriva Statelor Unite . Dupa revolutie din pacate s-a comportat duplicitar si total neserios . Iar PACAT !!!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează