SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ / CAMPIONATE MONDIALE

CORESPONDENȚĂ DIN BELGRAD Ambiția băieților de la 8 plus 1: „Am vorbit din barcă să tragem până la capăt, până la ultima lovitură”

Barca masculină de 8 plus 1 Foto Balint Czucz Photography
Barca masculină de 8 plus 1 Foto Balint Czucz Photography

Articol de - Publicat vineri, 08 septembrie 2023 19:22 / Actualizat vineri, 08 septembrie 2023 20:19

Barca masculină de României de 8 plus 1 a câștigat cursa din recalificări, impunându-se cu 30 de sutimi în fața echipajului Germaniei într-un final pasionant. „Tricolorii” sunt în finala A, dar și mai aproape de Jocurile Olimpice

Una dintre cele mai aprige și strânse curse din ziua a șasea a Campionatelor Mondiale a fost cea de recalificări în proba de 8 plus 1 masculin. Seriile oferiseră câte două locuri pentru finala de duminică, restul bărcilor urmând să se întreacă vârf la vârf pentru a ocupa pozițiile rămase disponbile.

Ai noștri, Mihăiță Țigănescu, Alexandru Danciu, Bogdan Baitoc, Mugurel Semciuc, Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan, Ștefan Berariu, Florin Lehaci și cârmaciul Adrian Munteanu, au concurat pe culoarul 5. 

Și au avut un finiș extraordinar, după ce trei sferturi din întrecere se aflaseră pe locul al treilea. Germanii au stat în frunte până pe ultima porțiune, părând că dețin un avans important, iar canadienii s-au menținut pe 2, dar cu avans mic față de „tricolori”.

Mihăiță Țigănescu: „Am avut culoar dezavantajat, dar am crezut în noi”

Românii au controlat ca ritm și viteză ultima porțiune, lăsându-i în urmă cu aproape 5 secunde pe canadieni, dar depășindu-i și pe nemți cu 30 de sutimi pe metrii finali incandescenți!

Mă bucur că am făcut o cursă bună, chiar dacă am plecat un pic mai slab. Am avut și culoar dezavantajat și cu toate astea noi am crezut până la ultima lovitură și ne-am calificat în finală, descria cursa ceva mai târziu Mihăiță Țigănescu.

„Cursa a fost puțin dificilă deoarece am avut un culoar dezavantajat”, a repetat și Mugurel Semciuc. „Noi am vorbit din barcă să tragem până la capăt fiindcă nu se știe ce se poate întâmpla, contră este pentru toată lumea. Am tras și am fost foarte motivați pentru a câștiga această cursă, nu doar să ne calificăm în finală”, a accentuat el.

Au avut în minte să facă acest lucru pentru a avea un culoar cât mai bun în finala de duminică, a adăugat Semciuc. Vicecampionul olimpic de la Tokyo în barca de 4 rame a explicat că în recalificări culoarele 1, 2 și 3 au fost mai ferite, dar și că vântul din față a fost la fel pentru toți. De asemenea, crede că așa va fi și în ultimul act.

Ambiția băieților de la 8 plus 1: „Am vorbit din barcă să tragem până la capăt, până la ultima lovitură”
Barca masculină de 8 plus 1 în plin efort Foto Balint Czucz Photography

Mugurel Semciuc: „Motivați pentru biletul de Paris”

Ce așteaptă de la finală? „Suntem motivați pentru a obține biletul către Paris, dar suntem încrezători că putem obține chiar și o medalie mondială. Pentru calificarea la Jocurile Olimpice trebuie să batem o singură echipă, dar noi vrem și podiumul aici”, a spus Mugurel.

Mihăiță crede că finala de la 8 plus 1 va începe cu șanse egale pentru toate bărcile. „La prima vedere toată lumea când ajunge la start este egală. Nu ne gândim că poate alții au câștigat serile sau am avut noi mai multe curse. Poate a fost și oboseală, nu avem de unde să ne dăm seama de cât de mare diferența. Eu zic că vom face o cursă bună”, a subliniat el.

Ideea de a-și asigura prezența la Paris revine în discursul lui Țigănescu și în legătură cu altă probă. „Urmează sâmbătă cursa de la patru rame, unde sperăm să câștigăm finala B”, spune el. Aceasta a rămas singura opțiune pentru că la bătaie au fost 7 tichete pentru Paris, iar 6 au deja pe ele numele bărcilor calificate în finala A.

2 este loculocupat de barca masculină de 8 plus 1 la Campionatele Europene din acest an, de la Bled

Câțiva dintre membrii bărcii de 8 plus 1 au dublat probele, cei din echipajele de dublu rame, respectiv 4 rame. „Ne-am adaptat destul de bine, am mai avut asemenea situații anul acesta, nu e ceva nou și experimentăm. Le-am trecut cu bine, așa mi se pare”, spune Mihăiță Țigănescu. 

„În asemenea cazuri, resursele ajută”, adaugă Mugurel Semciuc. ”Cadrele medicale sunt alături de noi cu refacere musculară, masaje. Suntem foarte bine fizic pentru a trage fiecare cursă la o intensitate foarte ridicată și suntem siguri că în finale vom fi în cea mai bună formă”, a punctat el. 

Arteni și Tudosă, în finala B

Ambiția băieților de la 8 plus 1: „Am vorbit din barcă să tragem până la capăt, până la ultima lovitură”
Florin Arteni și Ciprian Tudosă trăgând în semifinale Foto Balint Czucz Photography

Flori Arteni și Ciprian Tudosă au terminat pe locul al patrulea prima semifinală a probei de dublu vâsle. Românii merseseră bine în serii și sferturi de finală, de data aceasta însă au început mai puțin convingător, fiind pe 6 la primii 500 de metri. 

Au urcat apoi pe 5 și au trecut linia de sosire pe 4, la distanță de chinezii aflați în poziția a treia, ultima care asigura loc în finala A. Pentru a-și lua de aici biletul pentru Jocurile Olimpice, Florin și Ciprian trebuie să încheie finala B între primele 5 bărci, în această probă fiind disponibile 11 locuri calificante la Paris 2024. 

Gianina Van Groningen, locul 6 la revenire

Ambiția băieților de la 8 plus 1: „Am vorbit din barcă să tragem până la capăt, până la ultima lovitură”
Gianina Van Groningen în finala de schif simplu categorie ușoară Foto Balint Czucz Photography

Gianina Van Groningen, care s-a întors la canotaj în urmă cu două luni, după ce se retrăsese la finalul anului trecut, a evoluat vineri în finala A a probei de schif simplu categorie ușoară. Românca depășise seriile, apoi ocupase locul al treilea într-una dintre semifinale, asigurându-și astfel locul în cursa pentru medalii. 

Aici însă nu a putut ține ritmul și a trecut linia de finiș pe poziția a șasea, cu timpul de 9:13.46, într-o întrecere câștigată de irlandeza Siobham Mcrohan în 8:47.96.

Programul finalelor de sâmbătă ale românilor

Ora 13:004 rame masculinfinala B
Ora 13:204 vâsle masculinfinala B
Ora 14:34dublu rame femininfinala A
Ora 14:51dublu rame masculinfinala A
Ora 15:07dublu vâsle categorie ușoară femininfinala A
Ora 15:394 rame femininfinala A
Ora 16:104 vâsle femininfinala A
 TelevizarePrimaSport

Citește și: 

Simona Radiș și Ancuța Bodnar, calificare superbă în finală și la Jocurile Olimpice: „Ne bucurăm mult că oficial am luat și noi acest bilet! A fost un an foarte greu, am muncit foarte mult
CM CANOTAJ
Simona Radiș și Ancuța Bodnar, calificare superbă în finală și la Jocurile Olimpice: „Ne bucurăm mult că oficial am luat și noi acest bilet! A fost un an foarte greu, am muncit foarte mult"
Calificări pe bandă rulantă în finale la Campionatele Mondiale de la Belgrad, dar și la Jocurile Olimpice de la Paris
CANOTAJ / CAMPIONATE MONDIALE
Calificări pe bandă rulantă în finale la Campionatele Mondiale de la Belgrad, dar și la Jocurile Olimpice de la Paris

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
doubleti
doubleti  •  09 Septembrie 2023, 13:39
Postat de PaulMincu pe 09 Septembrie 2023, 08:27

Unde se transmit live aceste finale? Sau e vreun meci din liga a IV a albaneza peste ele? Si nu le putem vedea?

Scrie sub lista curselor... Prima Sport TV.

PaulMincu
PaulMincu  •  09 Septembrie 2023, 08:27

Unde se transmit live aceste finale? Sau e vreun meci din liga a IV a albaneza peste ele? Si nu le putem vedea?

PaulMincu
PaulMincu  •  09 Septembrie 2023, 08:25

Mult succes tuturor in aceste finale... Cresc emotiile

Vezi toate comentariile (3)
Comentează