SPORTURI  »  ALTELE  »  SCHI ALPIN

Români peste tot la Jocurile Olimpice! Surpriza de la Festivitatea de deschidere: un conațional defilează sub steagul unui stat tropical

Articol de - Publicat miercuri, 08 noiembrie 2017 13:06

Bogdan Gligor va antrena lotul țării cu climat tropical la Olimpiada de iarnă din 2018 și va pregăti un singur sportiv.

Accidentările dese l-au scos din cursa pentru Jocurile Olimpice de la Pyeongchang, însă schiorul Bogdan Gligor, 29 de ani, va participa la competiție.

Ca antrenor. Ba, mai mult, coordonator al lotului Timorului de Est! Care are în componență un singur sportiv, Yohan Goutt Goncalves, 22 ani, participant în proba de slalom.

Bogdan povestește că Yohan e colegul său la clubul francez Motion Team Annecy. "Antrenorul nostru are un copil mic și nu mai poate să îl ajute. Yohan e născut în Franța, la Suresnes, dar mama sa e din Timor. El merge des pe acolo, are rude prin Australia și mai face escale. Plus că îi e mai ușor să participe pentru țara asiatică!".


Bogdan Gligor, sursa foto: Facebook

Vrea și el în 2022

De ce? "Noi pornim de la 999 p și, cu cât avem un punctaj mai scăzut, cu atât suntem mai buni. El are criteriu de calificare 150 p, eu, de exemplu, ca român, 30 p!", adaugă Bogdan.

Știe că elevul său nu va avea mari pretenții, "se încadrează perfect la dictonul olimpic, important e să participi. Eu sunt peste el ca rezultate, dar n-a fost să fie".
Iar românul nu renunță la ideea de a se califica la următoarea ediție a Jocurilor. "În mod sigur voi participa în 2022. Ar fi o premieră să particip mai întâi ca antrenor și abia apoi ca sportiv!". 

A fost primul din istorie

Yohan Goutt Goncalves a fost primul sportiv din țara sa calificat la Jocurile Olimpice de iarnă. Și, per total, întâiul ajuns la JO fără a beneficia de wildcard, ci prin calificări. Când a participat la Soci, în 2014, a terminat proba de slalom pe un loc onorabil, 43 din 115.

"Inima mea este jumătate din Timorul de Est și sunt mândru că pot reprezenta una dintre cele mai sărace și izolate țări din lume", se prezintă schiorul pe site-ul oficial.

"Eu n-am ajuns niciodată în Timor și nici nu știu dacă o voi face. E destul de departe. Dar nu știi niciodată"
Bogdan Gligor, antrenorul Timorului de Est la JO

"În România nu s-a investit în sporturile de iarnă, așa că nu cred să vedem vreo medalie în următorii 10-15 ani"
Bogdan Gligor, antrenorul Timorului de Est la JO

4 sportivi are România deja calificați în proba de schi alpin de la Pyeongchang, 2018

3 accidentări grave, urmate de 3 operații, a avut Gligor din 2014 încoace

1 an și opt luni avea Gligor când s-a apucat de schi la Arieșeni

5 date despre Timorul de est

  1. Numele Timor, inițial "timur", înseamnă "est" în limba malaieză: rezultă că numele țării s-ar traduce în "Estul de Est"
  2. Fostă colonie portugheză, e una dintre cele mai proaspete țări din lume, cu independența față de Indonezia declarată în 2002
  3. Are 15 limbi naționale, printre care Fataluku, Galoli, Habun, Idalaka și Kawaimina
  4. Jose Ramos-Horta, al doilea președinte al țării, a primit Nobelul pentru Pace în 1996
  5. Deși e o țară mai degrabă necunoscută, Timorul de Est are o populație mai mare decât a Islandei și a Muntenegrului la un loc, 1,1 milioane de locuitori

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
dakesis
dakesis  •  09 Februarie 2018, 16:55

nu e deloc 'necunoscuta'. E plina Europa de ei, s-au inmultit semnificativ, gratie pasaportului portughez.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează