SPORTURI  »  ALTELE  »  SPECIAL

Banii care nu ajung niciodată » Gazeta a asistat la şedinţa în care MTS a împărţit federaţiilor bugetul pe 2013

Linişte, se împart banii. Nemulţumirile la final. // Foto: Raed Krishan
Linişte, se împart banii. Nemulţumirile la final. // Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat miercuri, 06 martie 2013 00:00 / Actualizat marti, 05 martie 2013 22:20

Atletismul, voleiul şi baschetul vor primi bani mai puţini decît în 2012, iar sporturile medaliate la JO Londra vor avea un bonus. Federaţia Română de Scrimă rămîne tot nemulţumită.

Marţi, ora 16:00, sala "Gheorghe Hagi" de la etajul 8 din sediul Ministerului Tineretului şi Sportului, şedinţa Consiliului Naţional al Sportului. Hagi a fost şi el prezent. Principalul punct de pe ordinea de zi: împărţirea celor 63 de milioane de lei federaţiilor sportive, 63 la număr. În jurul mesei pătrate s-au aşezat Ana Pascu, Adrian Stoica, Elisabeta Lipă, Sorin Matei, Iolanda Balaş, Nicolae Mărăşescu, Florentin Marinescu, Nicu Vlad, Octavian Belu, Cristian Gaţu, Anatolie Grinţescu.

"Performanţa este unicul criteriu care a stat la baza împărţirii banilor în acest an", a început discuţiile ministrul Nicolae Bănicioiu, după care a prezentat modul în care au fost diferenţiate federaţiile.

"În prima grupă valorică se vor afla cele care au avut participări la Olimpiade. Acestea vor primi acelaşi buget ca şi anul trecut, iar cele care s-au întors cu medalii vor primi un bonus. În a doua grupă se află federaţiile olimpice care nu au calificat sportivi, cum sînt voleiul, baschetul, tirul cu arcul, şi care vor suferi diminuări ale bugetului de pînă la patru la sută", a explicat secretarul de stat Carmen Tocală.

În cazul sporturilor pe echipă, handbal, polo şi rugby vor avea aceiaşi bani ca în 2012 "pentru că au Mondiale şi Europene", în timp ce federaţiile de volei şi de baschet sînt penalizate cu 10 %. "Toate însă vor putea aplica pe programe pentru copii şi juniori, pentru care vor primi finanţare de la minister", a adăugat Bănicioiu, care apoi a citit lista cu cele 63 de federaţii şi banii pe care-i vor primi.

Scrima marginalizată
Primul comentariu i-a aparţinut Anei Pascu. "Am o nedumerire, aceeaşi ca şi anul trecut. Nu înţeleg cum federaţii care nu au cîştigat nici o medalie la Londra primesc un buget egal cu cel al scrimei sau chiar mai mare!", a exclamat preşedinta FRS.

Aceasta nu a avut nici o reţinere în a spune că se referă la federaţia de lupte şi la cea de kaiac-canoe. "Pentru că s-a plecat de la bugetul pe 2012", i-a răspuns Tocală. "Dar luptele nu au mai adus nici o medalie, fie ea olimpică, mondială sau europeană, de patru ani. Nu înţeleg nimic!", a punctat Pascu.

Atunci a intervenit Cristian Gaţu. "Şi cine a stabilit că a fost corectă împărţirea de anul trecut de a fost luată ca etalon pentru 2013?", a sărit preşedintele FR Handbal. "Nu vom găsi niciodată un criteriu perfect, care să-i mulţumească pe toţi. Asta este soluţia de mijloc pe care am găsit-o în scurtul timp pe care l-am avut la dispoziţie", a intervenit şi ministrul TS. "Eu am vrut doar să spun că diferenţa între prima grupă valorică şi a doua trebuia să fie mai evidentă", a încheiat Gaţu.

Îngrijorare la gimnastică
Pe lista lui Bănicioiu, FR Scrimă va primi 2.525.000 lei, FR Lupte, 2.500.000 de lei, iar FRKC, 2.900.000 de lei.

A urmat apoi Adrian Stoica, care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de anul 2014. "Gimnastica feminină s-ar putea să nu aducă mari satisfacţii în acest an, deoarece acum creştem nişte copile, şi sper să nu fim penalizaţi la anul", a spus şeful FRG.

"Toate federaţiile aflate în prima grupă valorică nu vor suferi nici o scădere în următorul ciclu olimpic", l-a liniştit Bănicioiu, care le-a spus apoi tuturor celor prezenţi că "federaţiile ar trebui să înceapă să depindă din ce în ce mai puţin de finanţarea de la stat". Discuţiile s-au terminat la ora 18:00. Bugetul s-a împărţit, dar nimeni nu a părut întru-totul mulţumit.

Hagi vrea legea sponsorizării
Unii participanţi la şedinţa de ieri au cerut ministrului Bănicioiu să urgenteze depunerea în Parlament a proiectului de Lege privind sponsorizarea. "Fără această lege, sportul va muri!", a spus Cristian Gaţu, care crede însă că nu va trece de Ministerul Finanţelor. "Finanţele au reţineri, e drept, dar mai întîi trebuie să ajungem la o înţelegere privind procentul", a răspuns Bănicioiu.

"Dar atenţie ca procentul, că e opt, că e zece la sută, să fie din cifra de afaceri, şi nu din profit. Oamenii de afaceri chiar vor să sponsorizeze sportul, însă trebuie să fie încurajaţi. Sînt multinaţionale care fac mulţi bani în România. Ele sînt baza. Nu se găsesc bani pentru sala de gimnastică? Daţi numele ei unei multinaţionale şi o va construi ea!", a spus fostul fotbalist.

"Federaţiile trebuie să înveţe să facă proiecte pentru că este posibil ca, din 2014, să fie deschisă o linie şi pentru sport din fondurile europene" (Nicolae Bănicioiu, ministru TS)

562113-bugete-federatii.jpg

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (4)
ph81luc
ph81luc  •  06 Martie 2013, 13:42

vad ca cei 10% de la baschet sunt doar cam 0.5% :) Oricum si din banii astia, putini multi cati sunt, se fura la greu. As vrea sa prezinte fiecare federatie fondurile atrase sa vedem cu ce se mandresc. Eu inteleg sa sustinem sportul, dar sunt unele sporturi pe care nu le practica nimeni si cheltuim bani aiurea cu ele. Oamenii din sistem trebuie sa inteleaga ca suntem in capitalism, iar sportul nu mai e politica de stat. Sport face cine vrea si cu ce poate. Eu as da bani federatiilor doar pentru baza materiala.

znupii
znupii  •  06 Martie 2013, 09:36

ce legatura are obezul de Baniciou cu sportul?

mares870
mares870  •  06 Martie 2013, 08:04

Doamna Pascu are dreptate, scrima are medalii peste medalii si are buget la fel ca luptele ! Ce nu stie doamna Pascu este ca cei de la lupte, Poteras,fostul si actualul, Pircalabu dau ....de la directori pana la doamna Tocala si mai sus ! Este o rusine ca un sport care nu are medalii de 20 de ani la Olimpiade sa primeasca buget la fel de mare ca scrima. Dar mai sunt si alte federatii care au prea multi bani, baschet,rugby. Ar fi interesant sa vedem si banii de la Tineret, cluburi si Directii de sport !

Vezi toate comentariile (4)
Comentează