SPORTURI  »  ALTELE  »  BUGET

VIDEO Cum arată bugetul sportului în 2024? » Elisabeta Lipă: „Am cerut 1,2 miliarde, am primit 571 de milioane de lei” + „Guvernul va ajuta la nevoie”

Bucuria de pe podium a fetelor de la 8 plus 1 la Campionatele Mondiale Foto Raed Krishan
Bucuria de pe podium a fetelor de la 8 plus 1 la Campionatele Mondiale Foto Raed Krishan

Articol de , - Publicat miercuri, 20 decembrie 2023 19:37 / Actualizat miercuri, 20 decembrie 2023 20:42

În anul olimpic 2024, cu 61 de sportivi calificați deocamdată la Paris și alții angrenați în calificări, bugetul sportului românesc este „foarte, foarte mic”, spune președinta ANS, Elisabeta Lipă

Anul viitor este unul foarte important pentru sportul românesc, concentrat pe cea mai mare competiție polisportivă a Planetei, Jocurile Olimpice.

Deocamdată, 61 de sportivi români sunt calificați pentru ediția de la Paris, 44 de la canotaj, 17 din alte discipline, însă mai sunt destule întreceri, turnee la care se distribuie bilete.

Cum stă însă sportul în ce privește partea financiară în 2024? Cum se conturează bugetul?

1,2 miliarde solicitate, 571 milioane primite

Am cerut un miliard două sute de milioane, am primit 571 de milioane, de lei, bineînțeles, ar fi fost frumos să primim în euro, împreună cu bugetul Comitetului Olimpic și Sportiv Român”, a declarat președinta ANS, Elisabeta Lipă, la Gala CSA Steaua de marți.

„Este un buget foarte, foarte mic. Dacă mă raportez la subordonate, unde vorbim de sportivii pe care avem obligația să-i susținem, să-i creștem, pentru că ei ne vor reprezenta în 2028-2032, vă spun așa: pentru subordonatele noastre, și nu sunt puține, am cerut 650 de milioane și am primit 252 de milioane”, a adăugat ea.

„Dar, dar, există și un dar. Am avut o discuție cu premierul României și m-a asigurat că atunci când vom avea nevoie, cu siguranță că va ajuta agenția, ca agenția mai departe să ajute federațiile”, a explicat cvintupla campioană olimpică, îndulcind un pic astfel pastila amară.

Un aspect care încurcă într-o anume măsură lucrurile îl reprezintă anul fiscal atipic. „Pregătirea începe după un Campionat Mondial care se termină ori în septembrie, ori în octombrie, și din ianuarie aștepți buget, aștepți să vezi ce faci”, spune Lipă.

Ea accentuează faptul că federațiile angrenate în calificări pentru Jocurile Olimpice și cele care au rezolvat deja această ecuație vor fi în prim-plan.

Să scăpăm de locul 46 în clasamentul pe medalii

După ce se votează bugetul, cele mai importante federații care sunt în pregătire, cu sportivii care sunt în buza calificărilor, care au nevoie de finanțare, acele federații vor fi finanțate. Practic nu le va lipsi absolut nimic.

Voi face echipă și cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român și atunci vom găsi soluțiile cele mai bune ca să ne prezentăm cât mai onorabil la aceste Jocuri Olimpice”.

Precedentele două ediții ale JO au dus la un minim istoric în evoluția României, atât în ce privește numărul de medalii, cât și poziția ocupată în clasamentul națiunilor.

46a fost locul ocupat de România în ierarhia pe medalii la Tokyo și 47 la Rio de Janeiro

De fiecare dată, la Rio de Janeiro 2016 și Tokyo 2020, s-au cucerit patru medalii în total, bilanț pe care nu-l mai întâlniserăm din 1952, de la Helsinki.

Elisabeta Lipă: „Nu e normal să nu avem o echipă de jocuri”

Cum arată bugetul sportului în 2024? » Elisabeta Lipă: „Am cerut 1,2 miliarde, am primit 571 de milioane de lei” + „Guvernul va ajuta la nevoie”
România a ratat la Campionatul Mondial șansa calificării în turneele preolimpice Foto: Facebook FR Handbal

„Eu nu mai vreau să aud de acest loc. Din nefericire, astăzi, când vorbim, avem 61 de sportivi calificați. 

Nu avem nicio echipă de jocuri, ceea ce este trist pentru noi, cei care iubim sportul. Nu este normal să primești buget, să organizezi evenimente, să ai sportivi și să nu faci tot ceea ce este posibil omenește ca măcar să se califice această echipă”, a indicat Lipă.

Da, calificările sunt foarte greu de obținut peste tot, nu numai în sporturile de echipă, dar nu este normal să nu avem handbal, nu este normal să nu avem polo.

– Elisabeta Lipă, președinte ANS

„Delegația nu va fi una foarte numeroasă, dar eu îmi doresc să compensăm prin valoare și pentru asta trebuie să strângem rândurile și să finanțăm acolo unde sportivii demonstrează că sunt foarte aproape de podium”, a încheiat ea.

Citește și: 

U-BT a înregistrat a patra înfrângere a sezonului în Eurocup » „Am jucat prost în primul sfert, ne-a afectat”
EUROCUP
U-BT a înregistrat a patra înfrângere a sezonului în Eurocup » „Am jucat prost în primul sfert, ne-a afectat”
Ja Morant, „baschetbalistul-pistolar”, s-a întors în stil mare » MVP și coșul victoriei marcat în ultima secundă
NBA
Ja Morant, „baschetbalistul-pistolar”, s-a întors în stil mare » MVP și coșul victoriei marcat în ultima secundă

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (8)
MaxiP
MaxiP  •  23 Decembrie 2023, 21:31
Postat de doublem pe 23 Decembrie 2023, 17:02

Am lipsit la ultimele 4 CM la polo. Un progres se vede la națională și calificarea nu e imposibilă. Oricând poți spera la culoare favorabile în care echipe mai bune se elimină între ele. Nu sunt un fan al doamnei Lipă și al niciunui conducător recent al sportului românesc. Mereu aceeași dorință de a sprijini un grup foarte restrâns de sporturi atrăgând banii doar pentru ele.

Nu stiu daca e neaparat un progres, sistemul de calificare la Mondiale a devenit foarte dificil. Efectiv se acorda doar 3 locuri Europei, ceea ce din punctul meu de vedere este o aberatie, Asia si America primesc cate 2 locuri si Europa 3... Exact cum s-a intamplat la Mondialul de handbal, unde continentul considerat clasat pe primul loc a primit un loc in plus la turneele preolimpice, exact cat cel clasat al doilea, desi continentul nr 1 a dat primele 9 clasate la acel Mondial, iar al doilea, a dat locul 10. Si nu o spun din subiectivism, dar e aberant ca Africa de Sud sa joace la toate editiile de CM de polo si sa piarda in medie la 20 goluri (ceea ce chiar nu e usor la polo), in timp ce echipe de nivel mediu ca Romania sau Germania nu mai prind vreo editie de Mondial. De exemplu la Europenele din 2022 Georgia a terminat a 8-a, dar nu a prins Mondialele, in ciuda clasarii chiar bune, din cauza locurilor date altor continente. Apropo, Asia a primit 2 locuri in conditiile in care Japonia a fost tara gazda si a fost calificata din start, desi e singura echipa de Mondiale de acolo, Asia a primit 2 locuri exceptand Japonia. Practic Asia a avut exact numarul de locuri avut si de Europa, astfel ca eu niciodata nu am condamnat faptulc ca Romania nu mai prinde Mondialele de Polo, este o aberatie sistemul de calificare.

doublem
doublem  •  23 Decembrie 2023, 17:02
Postat de MaxiP pe 23 Decembrie 2023, 15:04

Am spus din start, obiectivul de a prinde JO e foarte greu, nu sunt deloc favoriti, dar nu ii poti trata ca si cum ar fi ratat deja. Pentru ca pana la urma, impreuna cu nationala de handbal fete au ajuns cel mai departe in acest proces, adica au cam fost singurele nationale in cursa, plus cea de fotbal, care pana la urma a participat la ultimul turneu care dadea locuri. Mondialul nu e imposibil de prins, teoretic trebuie castigata grupa cu Olanda (care pare singurul adversar care ar trebui sa ne puna probleme) pentru a prinde Georgia in play-off, cu care nu stiu daca am fi favoriti, dar cu care se poate juca. Teoretic asta e drumul spre Mondiale, fara surprize majore. Da, aparent poate ca Olanda pare favorita pe acel culoar, dar cu siguranta daca e sa-i incurce cineva, noi o putem face. La Mondiale, foarte greu, adevarat, in conditiile in care inca nu sunt calificate Serbia, Spania, Italia, Croatia, Muntenegru, cele mai probabile echipe sa prinda cele 5 locuri de care vorbesti si la care e greu sa le iei fata. Cam astea sunt si echipele de top ramase necalificate, deci optimism nu pot spune ca exista, insa nu e normal sa ii dai direct necalificati.

Am lipsit la ultimele 4 CM la polo. Un progres se vede la națională și calificarea nu e imposibilă. Oricând poți spera la culoare favorabile în care echipe mai bune se elimină între ele. Nu sunt un fan al doamnei Lipă și al niciunui conducător recent al sportului românesc. Mereu aceeași dorință de a sprijini un grup foarte restrâns de sporturi atrăgând banii doar pentru ele.

MaxiP
MaxiP  •  23 Decembrie 2023, 15:04
Postat de doublem pe 23 Decembrie 2023, 06:23

Greu la polo. Mai sunt 5 bilete care se dau: unul la CE care e greu de luat de România și 4 la CM - turnee ce se dispută la doar o lună distanță unul de altul. Noi deocamdată nu suntem calificați la CM deci trebuie să facem un european bun (să fim între cele mai bune 3 echipe necalificate încă la CM) și apoi între cele mai bune 4 echipe necalificate încă la JO în clasamentul CM. Îmi place că ești optimist, GSP nici nu a trecut pe la federația de polo pe apă când a făcut analiza recentă pe obiectivele fiecărei federații la Paris. Sau poate au trecut și FR Polo nu a promis nimic.

Am spus din start, obiectivul de a prinde JO e foarte greu, nu sunt deloc favoriti, dar nu ii poti trata ca si cum ar fi ratat deja. Pentru ca pana la urma, impreuna cu nationala de handbal fete au ajuns cel mai departe in acest proces, adica au cam fost singurele nationale in cursa, plus cea de fotbal, care pana la urma a participat la ultimul turneu care dadea locuri. Mondialul nu e imposibil de prins, teoretic trebuie castigata grupa cu Olanda (care pare singurul adversar care ar trebui sa ne puna probleme) pentru a prinde Georgia in play-off, cu care nu stiu daca am fi favoriti, dar cu care se poate juca. Teoretic asta e drumul spre Mondiale, fara surprize majore. Da, aparent poate ca Olanda pare favorita pe acel culoar, dar cu siguranta daca e sa-i incurce cineva, noi o putem face. La Mondiale, foarte greu, adevarat, in conditiile in care inca nu sunt calificate Serbia, Spania, Italia, Croatia, Muntenegru, cele mai probabile echipe sa prinda cele 5 locuri de care vorbesti si la care e greu sa le iei fata. Cam astea sunt si echipele de top ramase necalificate, deci optimism nu pot spune ca exista, insa nu e normal sa ii dai direct necalificati.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează