SPORTURI  »  ALTELE  »  CM SNOOKER

Campionul bunului-simț » Stuart Bingham a cîștigat Campionatul Mondial de snooker, după o finală plină de tensiune cu Shaun Murphy

Articol de - Publicat marti, 05 mai 2015 08:49

Englezul Stuart Bingham este noul campion mondial de snooker, după ce s-a impus în finală de la Crucible împotriva compatriotului Shaun Murphy, scor 18-15.

Este primul campionat mondial din cariera lui Stuart Bingham. Bingham este cel de-al 20-lea jucător care se încoronează la Crucible, din 1977 încoace, adică de cînd turneul este găzduit de teatrul din Sheffield.

În vîrstă de 38 de ani, englezul este cel mai bătrîn jucător de snooker care devine în premieră campion mondial. De asemenea, Bingham este cel mai bătrîn jucător care ridică trofeul după legendarul Ray Reardon, cel care s-a impus ultima oară la vîrsta de 45 de ani, în 1978.

Totul s-a decis la 15-15

După ce în primele reprize, Shaun Murphy a jucat excelent și a acumulat un avantaj fragil, 9-8, Bingham și-a sporit concentrarea, l-a egalat pe campionul mondial din 2005 și a întors masa.

Călit de confruntările cîștigate împotriva lui Ronnie O'Sullivan, în sferturi, și Judd Trump, în jocul decis, în semifinale, Bingham a creat un ecart consistent în sesiunea a treia, cînd s-a dus la 14-11.

Lucrurile puteau să ia o turnură dezastruoasă pentru Murphy în startul ultimei sesiuni, atunci cînd, în felul său tihnit și angajat, Bingham s-a aplecat asupra unei bile negre ce l-ar fi dus la 16-12. Și a ratat.

Cum nimic trainic nu se obține fără muncă, Stuart s-a văzut egalat la 15, după 3 jocuri ce au remarcat tăria nervilor lui Shaun și au urcat barometrul tensiunii în sală. Murphy s-a îmbujorat de speranță și, fără să aibă de știre, meciul s-a îndreptat spre cel mai interesant frame.

Au urmat 64 de minute de ping-pong rafinat. După meci, Bingham avea să explice că durata jocului l-a calmat, fiindcă începuse să fie foarte agitat după ce văzuse diferența față de adversar spulberîndu-se.

Murphy a fost primul care a atins 40 de puncte, după care jocul s-a pierdut într-un hățiș de poziții de snooker din care Bingham avea să fie singurul care să iasă viu. Shaun ratat atingerea unei bile galbene de 6 ori și, în ciuda eforturilor de a se întoarce în meci, frînghia s-a rupt.

Bingham a cules ultimele două frameuri de care avea nevoie cu un break de 65 și unul de 88, după care s-a "ascuns" în brațele rudelor din tribune pentru a sărbători. O lecție de generozitate și bun simț între doi gentlemeni ai sportului.

Un cerc de 15 ani

Acum 15 ani, Stuart Bingham șoca audiența de la Crucibile cînd îl elimina încă din primul tur pe scoțianul Stephen Hendry, cel mai titrat campion mondial din istorie.

Totuși, din 2003 încolo, au urmat 5 ani ai vacilor slabe, iar englezul nu a reușit nici măcar să se califice pe tabloul principal. Au urmat ieșiri-pereche din turul I sau II, dar lucrurile s-au schimbat în 2013, atunci cînd a atins sferturile de finală.

A fost eliminat de Ronnie O'Sullivan, dar evoluția sa a semnalat o tărie psihică întrecută doar de onestitatea sa. Mai mult, i-a ridicat moralul și l-a făcut să creadă mai mult în propriile forțe.

La doi ani distanță de singurul său sfert de finală, oricine ar fi pariat 10 lei pe Stuart Bingham la începutul Campionatului Mondial, în urmă cu două săptămîni, ar fi încasat 500 de lei în această dimineață. Cota setată de casele de pariuri a fost 50.

Din postura de număr 10 mondial, cînd nimeni nu l-ar fi ales pentru marele premiu, Bingham a dublat trofeul adjudecat în Mastersul de la Shanghai cu o victoriela la Sheffield. Aceasta din urmă, indiferent cît de improbabilă ar fi părut, îi asigură un loc printre legendele celui mai greu sport cu bile.

300.000£a primit Stuart Bingham pentru că a cîștigat Campionatul Mondial

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (18)
776131085825826
Olav Baltius  •  15 Octombrie 2015, 00:16

Snooker'ul ati formeaza o gandire diferita,care te poate ajuta in viata,jocul geometriei pe suprafata plana,un jucator de snooker are o viziune ampla,optimista,logica miscarii care trimite o bila intr'un anumit punct e simpla de spus dar nu si executia,un sport mai amplu si mai complex decat oricare alt sport de masa.

1126689280689960
Iuliu Ciupe-Vaida  •  07 Mai 2015, 11:31

De vreo doua saptamani ma tot intrebam ce imi place atat de mult la Stuart Bingham, in afara de, evident, felul magistral in care joaca snooker?... Ei bine, dupa ce a castigat titlul mondial, un gest de-al sau din timpul decernarii premiului - hazliu si neasteptat - mi-a clarificat totul: cand maestrul de ceremonii a anuntat premiul in bani care se decerneaza castigatorului (300.000 lire), ce credeti ca a facut Stuart?... A pus mana la urechile sotiei! O gluma superb de romaneasca si atat de nebritanica, de genul "Mamaaa, ce de bani, numa' sa n-auda nevasta!!!" Atunci am inteles ca acest atat de neaos OM si totodata uluitor de talentat JUCATOR DE SNOOKER mi-a cucerit inima! Definitiv. Multumesc, Stuart Bingham! Victoria ta m-a bucurat atat de mult, incat n-am mai putut adormi decat dupa doua ore de la terminarea finalei! Peisajul snookerului mondial, atat de plin de orgolii si chipuri incruntate, avea nevoie de simplitatea ta geniala! Bine ai venit in inimile noastre!

gatejinho
gatejinho  •  06 Mai 2015, 01:34

Un turneu foarte bun facut de Bingham si o victorie meritata.Felicitari pentru articol

Vezi toate comentariile (18)
Comentează