SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ

video Ciprian Tudosă abordează o probă nouă: "După accidentare m-am descoperit"

Ciprian Tudosă (al doilea din stânga) în cursa de 4 vâsle la CM Foto Cristi Preda
Ciprian Tudosă (al doilea din stânga) în cursa de 4 vâsle la CM Foto Cristi Preda

Articol de - Publicat miercuri, 24 mai 2023 18:21 / Actualizat miercuri, 24 mai 2023 19:15

Ciprian Tudosă, vicecampion olimpic și mondial la dublu rame, va concura la Bled în proba de dublu vâsle. După un an 2022 dificil la început, el spune că s-a motivat și mai mult

Astăzi încep la Bled Campionatele Europene, întâia competiție importantă din calendarul unui an care va avea pe final obiectivul suprem: Mondialele, care ofertă cea mai mare parte a biletelor pentru Jocurile Olimpice din 2024. Aproape toate bărcile tricolore vor intra pe apă în prima zi a calificărilor, doar echipajul feminin de 8 plus 1 având seriile vineri dimineață. 

Accidentarea suferită anul trecut a adus o schimbare în traiectoria sportivă a lui Ciprian Tudosă, 26 de ani, cel care devenea campion european (2020) și vicecampion olimpic (2020) și mondial (2018) împreună cu Marius Cozmiuc în barca de dublu rame. Când a revenit, a trecut la vâsle, cu un bronz continental istoric în barca de 4, iar acum abordează cu încredere o probă nouă, cea de dublu vâsle, cu Florin Arteni, alături de care speră să formeze "un echipaj de viitor".

Ciprian Tudosă, de la rame la vâsle

- Ciprian, cum te simți înainte de startul Campionatelor Europene?
- Foarte nerăbdător în principal, mai ales că acum voi concura într-o altă probă, cea de dublu vâsle, mai mult de atât, voi dubla în proba de opt plus unu, dar am avut antrenamente foarte bune, care mi-au ridicat moralul.

- Ce înseamnă, pentru cei mai puțin avizați, să schimbi proba, să treci de la rame la vâsle?
- Este foarte dificil pentru că schimbi coechipierul, acesta este un lucru foarte important, dar un alt aspect care contează este barca pentru că rama nu are nicio legătură cu vâsla, la ramă tragi pe o singură parte, iar vâslele fiecare într-o mână. Apoi fiecare barcă vine cu particularitățile sale, cea de dublu vâsle este mult mai rapidă, tehnica este cumva mai diferită, dar mă bucur foarte mult că am reușit să mă pliez atât de ușor pe această barcă, îmi place foarte mult și cu siguranță vom face un concurs bun.

- Înseamnă că ți-a luat relativ puțin timp ca să te adaptezi?
- Da, pentru că de mic îmi plăcea să merg în barca de simplu, care este tot de vâsle, până la urmă nu este mare schimbare, am noroc de un coleg foarte bun, Florin Arteni, este foarte tânăr, și îmi place să cred că poate fi un echipaj de viitor.

- Anul trecut ați luat medalie la patru vâsle, ce așteptări ai acum?
- Am reușit o performanță foarte frumoasă pentru că până acum nu a existat această barcă la noi, la români. Așteptările, sincer, nu există, vreau să merg acolo, să fac fiecare cursă și să fiu mulțumit de ele. Dacă voi face asta, rezultatul o să apară, asta am făcut în toți acești ani și am niște rezultate foarte frumoase.

Ciprian Tudosă abordează o probă nouă:
Marian Enache, Ioan Prundeanu, Ciprian Tudosă și Mihai Chiruță (de la stânga la dreapta), medaliați cu bronz european anul trecut Foto Guliver/GettyImages

- Cum a fost perioada de pregătire și de acumulare, Italia, Snagov?
- Chiar la începutul sezonului acesta, 2022-2023, antrenorul nostru, Antonio Colamonici, ne-a anunțat că va fi un an dificil pentru că este anul cu calificarea, toată lumea punctează pentru Jocurile Olimpice. În Italia a fost greu, la Snagov a fost și mai greu, dar când reușești antrenamente bune, uiți de toate zilele mai puțin plăcute, iar când vom fi pe podium vom uita și vom veni cu un alt vibe către Campionatele Mondiale, unde trebuie să ne facem treaba și mai bine.

Ciprian Tudosă: „După accidentare, totul a prins contur"

- Ai avut în carieră, anul trecut, o problemă medicală care te-a ținut câteva luni departe de barcă. Cum te simți și cum a fost să revii?
- Da, anul trecut a fost acea accidentare care m-a ținut câteva luni departe de apă și care m-a scos din barca de dublu rame. Îmi place s-o văd ca pe un lucru bun petrecut în viața mea pentru că atunci cumva totul a prins contur, m-am descoperit și mai bine, m-am motivat și mai mult. Mă antrenez din ce în ce mai bine, mă bucur de fiecare zi de pregătire, de fiecare oportunitate și cred că acestea sunt lucrurile la care trebuie să punctăm.

7 medaliila seniori are Ciprian Tudosă în palmares: argint olimpic (2020), argint mondial (2018), aur european (2020), toate la dublu rame, argint european (2017, 2019) la patru rame, bronz european (2018) la dublu rame și în 2022 la patru vâsle

- Ai și un obiectiv pe termen lung?
- Îmi place să iau totul pas cu pas, acum sunt Campionatele Europene, apoi câteva zile de repaus, pentru că avem mare nevoie de ele, apoi urmează Campionatele Naționale, după care intrăm în linie dreaptă pentru Mondiale, cu o oprire la Cupa Mondială de la Lucerna. Obiectivul meu de anul acesta este să mă calific la Jocurile Olimpice.

Programul românilor în prima zi de calificări

OrăProbă
Ora 10:40dublu rame (f)
Ora 10:50dublu rame (m)
Ora 11:10dublu vâsle (f)
Ora 11:25dublu vâsle (m)
Ora 11:45schif simplu categorie ușoară (f)
Ora 12:254 rame (f)
Ora 12:354 rame (m)
Ora 13:454 vâsle (f)
Ora 13:554 vâsle (m)
Ora 14:058 plus 1 (m)
 În direct Prima Sport

Citește și: 

Familia Cozmiuc e pregătită pentru Campionatele Europene » „Mereu este loc de mai bine!”
CANOTAJ
Familia Cozmiuc e pregătită pentru Campionatele Europene » „Mereu este loc de mai bine!”
Echipa României rămâne în Europa pentru barajul din Billie Jean-King Cup
BJK CUP
Echipa României rămâne în Europa pentru barajul din Billie Jean-King Cup

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează