SPORTURI  »  ALTELE  »  KAIAC-CANOE

Colecţionarii de aur » Mihalachi şi Dumitrescu au devenit campioni europeni pe distanţa de 1.000 de metri

Bucuria lui Mihalachi şi Dumitrescu
Bucuria lui Mihalachi şi Dumitrescu

Articol de - Publicat duminica, 24 iunie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 23 iunie 2012 21:59

Cei doi canoişti au urcat pentru a treia oară pe primul loc la CE în decurs de trei ani. Azi luptă din nou pentru medalii.

Victor Mihalachi şi Alexandru Dumitrescu au 23 şi, respectiv, 24 de ani şi multe medalii. Ieri, ei şi-au mărit zestrea cu un aur european pe o distanţă care pînă acum fusese de bronz pe Bătrînul Continent. La nivel mondial, cei doi canoişti cuceriseră aurul pe 1.000 de metri în 2010.

Proba de 1 kilometru este una olimpică şi de aceea Victor şi Alex s-au bucurat la finalul cursei care le-a completat palmaresul. Lipseşte doar medalia olimpică. Pînă acolo mai sînt însă 33 de zile. Şi triumful de la Zagreb, de pe lacul Jarun trebuie sărbătorit.

Victor şi Alex au pornit în cursă la 12:07, ora Zagrebului. Cu costume noi, mai închise, dar cu aceleaşi bandane roşii. De pe culoarul şase pagaiele lor au intrat furioase în apa limpede a lacului. Canoea lor crem pe care scrie Dumitrescu şi Mihalachi s-a avîntat spre finiş. Nu le poţi citi nimic pe chipuri, doar efortul şi concentrarea. Muşchii lor se mişcă în tandem. De cînd s-au întîlnit în barcă, colaborarea lor a fost explozivă.

Soare sărac, vînt potrivit şi după 250 de metri erau pe locul patru. Trecuseră 53 de secunde. Secunde de efort intens, de concentrare îndîrjită, de ritm nebun. La jumătatea distanţei de apă, cei doi români urcaseră pe locul al doilea.

Totul crescuse, ritmul, bătăile inimii, efortul. Peste alţi 250 de metri şi alte cîteva secunde dublul din canoea crem era în fruntea cursei, acolo unde avea să fie şi la finalul celor 1.000 de metri. Atunci cînd muşchii s-au relaxat şi creierul i-a dat comanda lui Alex să ridice degetul arătător indicînd poziţia din clasament.

Atunci cînd tot Alex a bătut apa cu pagaia în semn de mulţumire şi abia apoi, colegul său care încă sufla greu i-a întins mîna pentru a sărbători prima medalie de aur europeană pe această distanţă. N-au fost exuberanţi pentru că efortul încă le strîngea carnea, cînd au ajuns pe ponton Victor a simţit nevoia să se întindă, să se descheie la costum şi să respire după trei minute şi treizeci şi cinci de secunde în care nu au contat decît canoea, pagaia şi apa.

După zece minute, îmbrăcaţi în treninguri, zîmbitori şi nerăbdători urcau pe prima treaptă a podiumului de la Zagreb şi ascultau imnul în timp ce tricolorul flutura în vînt şi se suprapunea peste feţele lor bronzate.

Povestea de la Zagreb nu se termină cu acest moment pentru Victor şi Alexandru. Azi, cei doi urcă din nou în barcă, de data aceasta pentru o cursă pe 500 de metri (11:36, în direct Eurosport). E o distanţă neolimpică, dar în care sînt regi pentru că de la Campionatele Mondale din 2010 sînt neînvinşi. Apa îi aşteaptă din nou să strălucească.

Vicecampionii din canoe
Iosif Chirilă, Cătălin Costache, Mihail Simion şi Florin Comânici au cucerit ieri medalia de argint la Campionatele Europene de la Zagreb. Ei au concurat ieri în ultima finală a zilie la Zagreb. După ce Victor Mihalachi şi Alexandru Dumitrescu urcaseră pe podium.

Dintre cei patru, Iosif Chirilă mai concurase pe lacul Jarun, la canoe simplu pe distanţa de 1.000 de metri, unde ocupase locul al şaselea. După o oră şi jumătate, Iosif era din nou pe lac, în barcă alături de ceilalţi trei colegi ai săi.

Au pornit pe culoarul al şaselea într-o cursă de 1.000 de metri. Vicecampioană mondială în 2011, barca de patru a avansat cu ritm şi a încheiat concursul pe locul al doilea, în spatele bieloruşilor, dar în faţa  Ungariei, Cehiei, Ucrainei şi Poloniei. Proba de canoe patru pe distanţa de 1.000 de metri nu este una olimpică.

497247-caseta-dumitrescu-mihalache.jpg

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
lupis
lupis  •  24 Iunie 2012, 07:43

Felicitari. =)

samertx
samertx  •  24 Iunie 2012, 04:10

Baftă la Olimpiadă, suntem alături de voi.

dreamer123
dreamer123  •  24 Iunie 2012, 03:26

felicitari !

Vezi toate comentariile (3)
Comentează