SPORTURI  »  ALTELE  »  KAIAC-CANOE

Comoara din barcă! » Dumitrescu şi Mihalachi au căştigat cea de-a cincea medalie de aur

Victor şi Alex şi-au apărat medalia cucerită la Poznan în 2010
Victor şi Alex şi-au apărat medalia cucerită la Poznan în 2010

Articol de - Publicat sambata, 20 august 2011 00:00 / Actualizat vineri, 19 august 2011 22:46

Victor şi Alex au fost primii la Campionatele Mondiale de la Szeged în proba de canoe dublu pe distanţa de 500 de metri. Ei şi-au apărat medalia cucerită la Poznan în 2010.

"Vrem să rămînem neînvinşi pînă la finalul carierei!", spunea Alex Dumitrescu după ce el şi Victor Mihalachi cîştigau medalia de aur europeană la canoe dublu, în luna iunie, pe distanţa de 500 de metri.

După două luni de minunată întîmplare de la Belgrad, cei doi canoişti au mai făcut un pas spre împlinirea visului. Ieri, pe lacul de la Szeged, băieţii cu bandane roşii au rămas campioni mondiali pe jumătatea de kilometru. A fost o zi lungă şi obositoare, dar colorată în auriu.

Program matinal cu serii
Au pus canoea pe apă la 10:00, acea canoe cu botul negru şi cu zgîrieturi numai de Alex şi Victor ştiute. Erau primele momente al calificării în proba de 1.000 de metri, cea care este prezentă şi în programul olimpic. Şi-au conservat efortul, terminînd pe patru. Ştiau că mai au în faţă semifinalele pe aceeaşi distanţă, dar şi finala de după-amiază, de la 500. Au alergat după doi iepuri şi i-au luat de urechi pe amîndoi. După aproape trei ore erau din nou pe luciul apei, încordînd muşchii şi vîslind, avînd gînduri olimpice. Au trecut primii linia de sosire, printre rafale de vînt. Şi-au cîştigat locul în finala de azi, care începe la 16:18 (în direct, Eurosport) şi unde trebuie să se claseze între primele şapte echipaje pentru a lua încă de acum biletul pentru Londra.

După-amiază cu aur
Cînd alte trei ore se consumaseră la Szeged, la 16:01, cei doi au apărut din nou la startul unei probe, de data aceasta decisivă! Victor e împachetat în benzi de susţinere pentru tendonul de la umăr care-l sîcîie, dar îşi ascunde privirea în spatele ochelarilor. Alex, primul în barcă, e ţanţoş, încordat şi se uită doar înainte. După 2 kilometri parcurşi deja de dimineaţă, ultimii cinci sute de metri aveau să-i răsplătească. Dubli campioni europeni şi campioni mondiali pe această distanţă, Alex şi Victor nu s-au uitat la adversari cînd au plecat. După cîteva secunde erau primii. Nici un muşchi din corpul lor nu se odihnea. La jumătatea cursei, nu-i clătinase nimeni. Şi tot aşa, metru după metru, pînă la linia de sosire.

Momentele următoare au fost pline de descătuşarea moderată. O mică bătaie a apei, un pumn strîns şi îmbrăţişarea de pe ponton, cînd cuvintele nu se mai rostesc, ci rămîn doar gesturile. S-au bucurat împreună pentru a cincea oară, în decurs de un an şi jumătate, pentru primul loc la o competiţie majoră. E a treia medalie mondială, dar misiunea lor la Szeged nu e încheiată. Deşi la plecare Alex a spus că îşi doreşte enorm calificarea, iar Victor a spus apăsat că trebuie să iasă cu aur. Azi se vor urca în canoea lor albastră şi timp de aproape 4 minute şi 1.000 de metri vor uita de toate, vor înghiţi soare şi dureri pentru că la 22 şi 23 de ani totul e posibil.

Palpitantul finiş
La medalia de aur cucerită de Dumitrescu şi Mihalchi la început de sesiune s-a adăugat argintul de la final, al canoei de patru pe distanţa de 1.000 de metri. Gabriel Ghioca, Cătălin Costache, Mihail Simion şi Florin Comăneci au luat argintul. Au obţinut poziţia după un final de cursă extrem de strîns.

Lupta pentru Londra şi medalii
Azi, românii vor fi prezenţi în patru curse la Campionatele Mondiale de la Szeged. Dumitrescu şi cu Mihalachi la canoe dublu 1000 de metri, Cătălin Costache la canoe simplu, 500 de metri (15:52), proba neolimpică. Şi la kaiac lupta e strînsă. Băieţii din K4 (Traian Neagu, Vasile Ştefan, Toma Ioneţicu şi Ioan Gavrilă) au obţinut de ieri biletul pentru Londra, dar speră la o medalie, cursa lor începînd de la 16:34. Fetele de la kaiac dublu (Iuliana Panait şi Irina Lauric) trebuie să fie între primele şase pentru a merge la Londra.

Programul lui Victor Mihalachi şi al lui Alexandru Dumitrescu la CM
Joi -  serii 500 metri
Ieri - serii şi semifinale 1.000 metri. Finală 500 metri, medalie de aur
Azi - serii 200 metri. Finală 1.000 metri ora 16:18 (în direct Eurosport)
Mîine - finală 200 metri (dacă se califică), ora 14:40 (în direct Eurosport)

Medaliile lui Dumitrescu şi ale lui Mihalachi
CE 2010 aur la 500 m, bronz la 1000 m
CE 2011 aur la 500 m, bronz la 1000 m
CM 2010 aur la 500 m, aur la 1000 m
CM 2011 aur la 500 m

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
vyb_texas
vyb_texas  •  20 August 2011, 23:25

felicitari ! doar 6-7 comentarii , iar la gunoieri 300 , rusine.

dreamer123
dreamer123  •  20 August 2011, 14:10

Felicitari si sa aduceti Romaniei cat mai multe medalii si in continuare !

alinescu13
alinescu13  •  20 August 2011, 12:15

Bravo baieti....este munca si meritul vostru....este un titlu de prima pagina,dar trebuie s-a fie doar OA-IA SI CATEII pe prima pagina!!!!!!!!!!!!!!Sunt mandru de voi..

Vezi toate comentariile (7)
Comentează