SPORTURI  »  ALTELE  »  DECLARAŢIILE ANULUI

Cuvintele care trezesc » L’Equipe ne provoacă la o cursă a declaraţiilor memorabile în lumea sportului 2012

Articol de - Publicat joi, 27 decembrie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 26 decembrie 2012 21:45

Sportivi legendari, de la Serena Williams la Romario şi Usain Bolt, s-au destăinuit anul trecut celebrului cotidian francez


De 112 ani rezistă acest imens jurnal sportiv francez. Creat în 1900 ca L’Auto-Velo, devenit mai simplu L’Auto trei ani mai tîrziu şi trecînd la faimosul nume L’Equipe în 1946, multă vreme cel mai citit cotidian al Hexagonului şi unul de mare importanţă pe continent ne propulsează acum într-un montagne russe al declaraţiilor din 2012.

Marii sportivi de pretutindeni şi-au devoalat trăirile, sentimentele, stilul lor de viaţă, modul de a privi şi înţelege sportul, cu umor, ironie, pasiune sau patimă.

De la siguranţa simpaticului Bolt, probabil sprinterul istoriei, la războinica Serena Williams, o forţă a naturii în tenis, aflînd mărturisirea unui erou al fotbalului, Romario ("N-am fost niciodată un adevărat profesionist!"), şi înclinîndu-ne zîmbind în faţa dezvăluirii lui Philippe Lucas, un recunoscut antrenor de înot, care le-a pregătit în trecut pe Camelia Potec, Laure Manaudou şi Federica Pellegrini: "Nu-mi place să înot!".


320.000 de exemplare a vîndut L’Equipe zilnic, în medie, vara trecută, redevenind atunci cel mai cumpărat jurnal francez

1.645.907 exemplare vîndute a avut L’Equipe pe 13 iulie 1998, a doua zi după ce Franţa a cucerit primul său titlu mondial la fotbal

PROFESORUL SINCER
"Nu-mi place să înot! Cînd nu eşti un mare înotător, nu deţii secretul acelui truc, alunecarea. Intri în apă şi te faci de rîs. Dacă mă vezi înotînd, descoperi tot ce nu trebuie să faci în apă"
Philippe Lucas, faimos antrenor francez de înot

PROVOCARE
"Să încerce cineva să mă copieze? Nici o şansă! Nu va reuşi niciodată!"
Usain Bolt, 6 medalii olimpice de aur la atletism

PIERDE-VARĂ
"Nu m-am comportat niciodată ca un profesionist, n-am fost niciodată un adevărat atlet. Eram un jucător de fotbal. Nu dormeam cît şi cînd trebuia, nu mîncam ca un sportiv, întîrziam mereu, nu mă antrenam zilnic, nu respectam şedinţele tactice… Dar am marcat 1.002 goluri"
Romario, campion mondial în 1994 cu Brazilia

PACE ŞI RĂZBOI
"Din momentul în care i-am strîns mîna adversarei, înainte de joc, s-a terminat cu gentileţea. Chiar şi împotriva lui Venus, nu contează cu cine joc. N-aş spune că devin un animal... Dar tenisul este viaţa mea"
Serena Williams, 30 de titluri de Grand Slam în tenis

DOPING
"Să-l lăsăm pe Lance Armstrong în pace acum! E un extremist, sper doar să nu se termine rău pentru el, să nu-l descoperim mîine spînzurat în camera sa"
Christophe Bassons, fost ciclist profesionist francez

ARTA SPORTULUI
"Aruncarea perfectă este o operă de artă absolută"
Dirk Nowitzki, campion NBA cu Dallas în 2011 (baschet)

GÎNDITORUL CU MINGEA
"Am multe probleme cu religia, chiar dacă am crescut într-un mediu puternic catolic. Dar nu doresc să-mi trăiesc viaţa după o carte. Ca să fim corecţi, dinozaurii existau înaintea apariţiei Bibliei, de ce Biblia nu explică nimic de dinozauri?"
Joey Barton, fotbalist englez la Marseille

SCHIUL VERDE
"La fiecare victorie din carieră, tatăl meu planta brazi. Astăzi e o pădure de brazi"
Alberto Tomba, 50 de succese la Cupa Mondială (schi)

FRUMUSEŢE SAU VALOARE?
"Preferaţi să aveţi caroseria unui Ferrari şi un motor de 50 de cai sau caroseria unei maşini banale şi un motor de 350?"
Marion Bartoli, actualul număr 1 din tenisul feminin francez

LECŢIA FERGUSON
"Într-o zi din perioada de probe de la Man. United, Alex Ferguson m-a chemat în biroul său. Mi-a arătat două fotografii: una a generaţiei Beckham care a cîştigat Liga Campionilor în 1999 şi alta cu vagabonzi pe un pod. Mi-a spus: «Dacă vrei să fii un mare jucător, semnează cu United şi munceşte. Dacă te vei bizui doar pe talent, vei sfîrşi pe acel pod»"
Alain Traore, fotbalist burkinabez de la Lorient

CORTINA DE FIER
"Cînd am inventat «scăriţa» în fotbal, un politician a susţinut că atitudinea mea a fost o provocare faţă de sistemul comunist. Dacă aş fi eşuat în acea finală la Euro 1976, aş fi fost 30 de ani muncitor într-o uzină metalurgică"
Antonin Panenka, cehul campion european în 1976

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (5)
serenka_williamsova
serenka_williamsova  •  27 Decembrie 2012, 13:53
Postat de mashu1 pe 27 Decembrie 2012, 12:12

"Serena Williams, 30 de titluri de Grand Slam în tenis" N-a castigat niciodata atat de multe!

15 la simplu +13 la dublu + 2 la dublu mixt = 30 !!!

mashu1
mashu1  •  27 Decembrie 2012, 12:12

"Serena Williams, 30 de titluri de Grand Slam în tenis" N-a castigat niciodata atat de multe!

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  27 Decembrie 2012, 11:20

Nu au cum sa scrie astfel de articole ...prea des,,, deoarece nu intereseaza pe aproape nimeni ...la articole de genul acesta nu putem sa ne injuram ...

Vezi toate comentariile (5)
Comentează