SPORTURI  »  ALTELE  »  COSR

De 3 ori Covaliu » Sabrer, antrenor și președinte - acestea sunt cele trei ipostaze din sport ale noului număr unu de la COSR

Articol de , - Publicat joi, 17 noiembrie 2016 00:00

Modest, politicos, învingător, orgolios. Așa l-a caracterizat Ana Pascu pe noul președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

După 18 ani, la conducerea COSR a venit din nou un campion olimpic. De fapt, este doar al doilea președinte care a urcat pe cea mai înaltă treaptă a JO din cei 18 care au condus forul român în cei 102 ani de existență, după Lia Manoliu. Mihai Covaliu, 39 de ani, se află în fața unei noi provocări, una în care trebuie să-și demonstreze din nou competența, așa cum a făcut în toate celelalte roluri prin care a trecut până acum.

Sydney, începutul

Mai întâi "Cova", la doar 22 de ani, a luat pe sus sportul românesc, trecându-și în palmares titlul olimpic la JO de la Sydney. La 22 de ani, în scrimă eşti un puşti. Aproape nimeni nu-l vedea campion olimpic. Doar el, în sinea sa, în ambiţia sa, în credinţa sa. "Scrima este sportul unei singure zile", spunea Mihai Covaliu, omul care a sfidat clişeul. "Te scoli dimineaţa, îţi iei sacul cu arme şi pleci la concurs. Cum îţi e scris... Depinde cât vrei să câştigi. Eu am vrut foarte mult. Mi-am zis că e o șansă pe care nu trebuie s-o ratezi. Nu ştii dacă va mai veni o alta". Aşa a gândit el la Sydney, în 2000, străbătând rundă cu rundă tabloul olimpic, cu siguranţă, viteză şi aplomb, deşi până atunci nu mai câştigase nici măcar un concurs în cariera sa. Dar a ajuns la aur tocmai cu uşurinţa şi graţia vârstei sale. La această armă vioaie, iute, dinamică, Cova a fost cel mai vioi, iute, dinamic. În 2008, la Beijing, Mihai se oprea la bronz. În cei opt ani petrecuți la vârf, și-a mai trecut în palmares patru medalii mondiale, dar și șase europene.

A construit două echipe

Când a simțit că nu mai e la fel de dinamic, la fel de iute, la de fel de vioi, s-a retras, dar n-a părăsit sala. A devenit antrenor și foștii colegi de echipă i-au devenit elevi. Rezultatele au venit repede și ceea ce n-a reușit ca sportiv, un aur cu echipa, a izbutit ca antrenor. În 2009 a adus primul titlu mondial al sabiei masculine într-o finală în care România a întors disputa cu Italia de la minus nouă. Exigent, adept al cantonamentelor lungi, Cova a reușit să urce echipa pe locul al doilea la JO de la Londra, după o finală cu Coreea de Sud. El a recunoscut însă că a făcut și o greșeală în pregătirea JO de la Londra, nestudiind echipa cu care s-a înfruntat pentru aur.

În 2013 a trebuit să construiască o nouă echipă în jurul lui Tiberiu Dolniceanu, după ce trei dintre cei patru vicecampioni olimpici s-au retras. Și i-a reușit, în același an România ajungând până la argint la CM de la Budapesta.

Singurul președinte cu aur

Adrenalina specifică armei însă l-au făcut pe Cova să-și dorească mai mult. Iar Ana Pascu a simțit că pentru a-l ține în România trebuie să schimbe ceva. S-a retras din funcția de președinte al FRS și l-a determinat pe Mihai să candideze.

Din acel an, Cova a schimbat de multe ori treningul de antrenor cu costumul de președinte. "El, în momentul în care își propune ceva, nu se lasă până nu termină, îndeplinește obiectivul respectiv și asta contează foarte mult. Este un copil extraordinar, eu îi zic așa pentru că îl consider copilul meu. Îl cunosc de când avea 12 ani și am stat lângă el și la bucurie, și la rău", a spus Ana Pascu.

Chiar dacă după Jocurile Olimpice de la Rio, acolo, unde a împărțit bucuria singurului aur olimpic al României, cu spadasinele, nu se vedea în postura de președinte al COSR, Mihai Covaliu e de marți numărul unu al forului olimpic. "Eu, ca sportiv, ca antrenor și ca președinte de federație, mi-am îndeplinit obiectivele și îmi place să lucrez în echipă", a spus marți Mihai Covaliu, imediat după ce a fost ales. Are patru ani de acum înainte să-și atingă obiectivele propuse. Până la Tokyo 2020 au mai rămas 1348 de zile.

12 medaliia adunat Mihai Covaliu ca sportiv, dintre care două olimpice, 4 mondiale și șase europene

14 medaliia strâns Mihai Covaliu din postura de antrenor al lotului olimpic de sabie, dintre care una olimpică, nouă mondiale și patru europene

"Sunt conștient că această funcție este o imensă responsabilitate, având în vedere reprezentarea sporturilor la Jocurile Olimpice. Bineînțeles că starea actuală a sportului românesc nu ne poate satisface, îmi exprim dorința ca toți membrii COSR, ai federațiilor, antrenorii și sportivii să mi se alăture în efortul comun pentru redresarea sportului românesc și readucerea lui în elita mondială"
Mihai Covaliu

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează