SPORTURI  »  ALTELE  »  JOCURILE EUROPENE

Din nou în vîrf » Andreea Chiţu a devenit ieri, pentru a doua oară, campioană europeană

Articol de - Publicat vineri, 26 iunie 2015 00:00

Judoka de la 52 de kilograme a izbucnit în lacrimi, după ce a trecut în finală de franţuzoaica Annabelle Euranie

În sala "Heydar Aliyev", care poartă numele fostului preşedinte al Azerbaidjanului, Andreea Chiţu a devenit ieri încă o dată campioană europeană la categoria 52 de kilograme. Dar şi campioană olimpică europeană, întrecerile continentale disputîndu-se în cadrul Jocurilor Olimpice de la Baku.

Numărul 4 mondial a păşit fără teamă pe tatamiul de culoare galbenă, avînd lecţiile învăţate. Rusoaica Natalia Kuziutina şi Melinda Kelmendi din Kosovo erau ţintele ei. Kelmendi nu a mai luat însă startul la Europene, aşa că Andreea şi-a focusat forţele spre fosta vicecampioană continentală de la Montpellier. A luat-o însă pas cu pas, atentă la toate adversarele, pînă să ajungă la Kuziutina.

Debut cu ippon

A avut primul tur liber, după care în faţa ei a apărut Roni Schwartz. Israelianca nu a rezistat decît 40 de secunde, după care românca a reuşit să cîştige prin ippon. A urmat pe tablou Odette Giufrida, o italianca arţăgoasă, care e numărul 12 în Europa. Andreea a avut un meci mai greu, dar a reuşit în cele din urmă un yuko, de ajuns pentru a se califica în semifinale.
În penultimul act, Chiţu a trecut din nou fără emoţii în faţa nemţoaicei Mareen Kraeh. A reuşit încă o dată ipponul, adversara neputînd sta în picioare decît un minut şi jumătate.

Aşteptînd-o pe Kuziutina

În finală, Andreea era pregătită pentru rusoaică. Dar aceasta nu a mai apărut. A pierdut în semifinale în faţa franţuzoaicei Annabelle Euranie, o judoka mai înaltă cu un cap decît ploieşteanca. Tare pe picioare, Chiţu a atacat continuu. Euranie a fost însă atentă. A primit trei avertismente din partea arbitrului. Abia apoi a început să nu mai alerge pe saltea. La 30 de secunde de victorie, românca a fost apoi cea care a încercat să nu mai intre în luptă. A fost şi ea avertizată de două ori, dar timpul se scursese. Andreea era din nou campioană europeană, al doilea titlu după cel cucerit în 2012, la Celiabinsk.

A sărit în braţele antrenorului Florin Bercean şi a plîns pe umărul tehnicianului. Erau însă lacrimi de bucurie şi fericire.

A luptat accidentată

Andreea a intrat în concurs cu dureri serioase. Înainte de plecarea spre Azerbaidjan, la unul din antrenamente, Chiţu şi-a luxat degetul mijlociu de la mîna stîngă. Pentru că nu a putut face pauză şi a forţat în permanenţă, durerile au însoţit-o pe româncă pe toată durata pregătirii. Ieri a uitat însă de ele, mai ales cînd, la final, a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului şi a ascultat cu lacrimi în ochi "Deşteaptă-te, române!".

A ratat bronzul

Larisa Florian a fost aproape de o surpriză ieri, tot la categoria 52 de kilograme. La doar 20 de ani, orădeanca a trecut în primul tur de finlandeza Jaana Sundberg, apoi a reuşit ippon-ul în faţa britanicei Kelly Edwards. A pierdut după în faţa rusoaicei Natalia Kuziutina, dar a intrat în repechage. A învins-o acolo pe olandeza Birgit Ente şi a intrat pe tatami în lupta pentru medalia de bronz, contra nemţoaicei Mareen Kraeh. Emoţiile au fost mari, iar germanca a reuşit două waza-ari, cîştigînd disputa. Larisa a terminat doar pe locul 5.

Căprioriu a dezamăgit

Pornită din postura de favorită 2, Corina Căprioriu a încheiat întrecerile de la 57 de kilograme doar pe locul 7. Vicecampioana olimpică a pierdut în "sferturi" în faţa Norei Gjankova, din Kosovo. A intrat apoi în recalificări, luptînd pentru bronz. A pierdut acolo în faţa nemţoaicei Miryam Roper. Deşi nici una dintre sportive nu a punctat, Roper s-a impus pentru că a avut un avertisment mai puţin!

Medaliile Andreei Chiţu

Campionate Mondiale
argint Celiabinsk 2014
bronz Paris 2011
Campionate Europene
aur Baku 2015
aur Celiabinsk 2012
argint Budapesta 2013
bronz Montpellier 2014

10 medaliia strîns România la JOE de la Baku: 2 de aur, 4 de argint şi 4 de bronz

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează