SPORTURI  »  ALTELE  »  TRAGEDIE

Disperare în viaţa dublei campioane olimpice Rodica Arba: "Nu-mi îngrop copilul!"

Iulian Arba era pasionat de pescuit +2   FOTO
Iulian Arba era pasionat de pescuit

Articol de - Publicat luni, 21 septembrie 2015 00:00

Fostul canotor Iulian Arba, în vîrstă de 26 de ani, a murit electrocutat în timp ce se afla la pescuit.

Pentru familia Rodicăi Arba, campioană olimpică la Los Angeles 1984 şi Seul 1988, apele s-au înnegrit. Singurul copil al fostei sportive, Iulian Arba, şi el canotor în lotul naţional pînă în 2012, a decedat electrocutat în seara zilei de sîmbătă.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, tragedia s-a produs în timp ce tînărul de 26 ani se afla la pescuit, în apropierea comunei Vadu Izei, unde familia îşi are domiciliul. Nu s-au stabilit cu exactitate circumstanţele în care s-a produs accidentul, însă una din ipotezele de lucru ale poliţiştilor ar fi că Iulian Arba ar fi agăţat cu lanseta cablurile de înaltă tensiune.

Trupul neînsufleţit al tînărului a fost transportat la morga Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei, în vederea necropsiei şi a stabilirii cu exactitate a cauzei decesului.

Şi mai cumplit este faptul că Rodica Arba a aflat de moartea fiului ei în timp ce se afla la Piatra Neamţ, la înmormîntarea surorii sale.

"Nu ştiu cum va trece Rodica peste acest moment. Este prea mult pentru o inimă. Este ceva care nu poate fi cuprins în vorbe.... Am vorbit cu ea, am încercat să-i transmit un pic de alinare, dar nu spune decît atît: «Nu vreau şi nu pot să-mi înmormîntez copilul. Nu e adevărat!»", a declarat pentru Gazetă Viorica Cochelea, dublă campioană olimpică şi fostă colegă cu Rodica Arba.

"Am fost împreună la lotul naţional pînă în 1988. După Olimpiada de la Seul, ea a rămas gravidă cu Iulian. A încercat după Revoluţie să revină la lot, dar nu a reuşit", a povestit Cochelea.

Nici soţul ei nu a rezistat la aflarea morţii fiului său. I s-a făcut rău şi aproape că a leşinat, fiind transportat cu salvarea la spitalul din Sighetu Marmaţiei. Pe pagina de socializare de pe Facebook a lui Iulian Arba au curs ieri zeci de mesaje de condoleanţe.

Iubea apa şi pescuitul

Iulian Arba a dorit să-i calce pe urmele mamei sale şi a practicat pînă în 2012 canotajul de performanţă, fiind component al loturilor naţionale de juniori şi tineret de la Snagov. El a participat la mai multe ediţii de Mondiale şi Europene, iar în 2009, la CM, a făcut parte din echipajul României de 8 rame cu cîrmaci, alături de Florin Lauric, Aurelian Stoica, George Robu, Gheorghiţă Munteanu, Petre Codău, Gheorghe Oros, Cătălin Todirenchi şi Bogdan Codrici, care a ocupat locul 5 în serie. În 2012 s-a retras şi a început să lucreze la afacerea familiei sale, Pensiunea Arba din Vadu Izei. Pe pagina sa de Facebook a postat multe fotografii de la pescuit.

Din flota de aur

Rodica Arba-Pușcatu (53 ani) a fost medaliată cu aur la JO de la Los Angeles 1984 și Seul 1988 cu barca de două rame, alături de Elena Horvat, respectiv Olga Homeghi. La Seul a mai cucerit şi medalia de argint cu barca de 8 rame cu cîrmaci, probă în care a cîştigat şi o medalie de bronz la JO Moscova 1980. După ce s-a retras din activitatea sportivă a fost angajată a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, pînă la pensionare.

"Nici nu ştiu ce să spun. Sîntem cu toţii alături de familie, dar nici nu ştii ce să spui, cum poţi ajuta după asemenea tragedie! Este îngrozitor ce s-a întîmplat şi nu ştiu cum vor putea trece părinţii lui Iulian peste asta"
Elisabeta Lipă, preşedinta FR Canotaj

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează