SPORTURI  »  ALTELE  »  CRĂCIUN 2023

VIDEO + FOTO Elisabeta Lipă: „Cel mai frumos este să petreci Crăciunul în familie” + A împodobit bradul din 1 decembrie

Elisabeta Lipă lângă bradul de Crăciun Foto Raed Krishan
Elisabeta Lipă lângă bradul de Crăciun Foto Raed Krishan

Articol de , - Publicat duminica, 24 decembrie 2023 10:00 / Actualizat duminica, 24 decembrie 2023 12:33

Președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, abia așteaptă să fie alături de cei apropiați de Crăciun. „După un an foarte greu, și eu am nevoie de liniște, ca noi toți”, spune ea, adăugând că gătește felurile tradiționale, precum răcitură sau sarmale

Tradiția se păstrează în familia Elisabetei Lipă, 59 de ani, cvintuplă campioană olimpică, desemnată „Canotoarea Secolului XX” și cea care din 20 iunie ocupă funcția de vârf în Agenția Națională pentru Sport.

Crăciunul în familia extinsă, împreună cu sora sa și mama, în vârstă de 93 de ani.

După un an foarte greu, și eu am nevoie de liniște, ca noi toți. Pentru că nu a fost un an care să ne ajute să petrecem Crăciunul cu zgomot”, a spus Lipă într-un interviu extins pentru GSP.

„Petrec Crăciunul la fel ca toată lumea și așa mi se pare normal și așa am rămas cu, să zic, meteahna asta, cu ghilimelele de rigoare, de când făceam sport de performanță”, a adăugat.

Elisabeta Lipă: „Abia așteptam să fug acasă”

„Noi aveam liber de Crăciun, de Anul Nou și de Paști și de fiecare dată aceste sărbători le făceam acasă. Abia așteptam să fug acasă. Și acum, când îi văd pe sportivi cum prind liberul, cum fug acasă, mă revăd în ei așa cum făceam cu mulți ani în urmă”, a explicat președinta ANS.

La final de an, în decembrie, o ilustrată clasică conține zăpadă, brad împodobit și o masă îmbelșugată, cu rudele adunate împreună.

„Da, Crăciunul din punctul meu de vedere cel mai frumos este să petreci în familie și așa voi face și eu, că nu pot să fiu altfel. Din păcate, tata nu mai este printre noi. Noi suntem două fete la părinți și o avem pe mama, avem grijă de mama mai ceva ca de copiii noștri, care acum sunt mari”, a povestit fosta canotoare.

„Cu copilul meu, cu copilul surorii mele, cu sora mea, cu mama petrecem Crăciunul împreună”, a completat Lipă.

„Mama făcea colaci când eram mici, cocea pâine”

Pregătește oare și ce se va afla pe masă? „O să vă mire, dar gătesc și îmi place să gătesc! Nu am timp să gătesc cât aș vrea.

Dacă și mama mea îmi spune: «Tu știi să faci mâncare, unde ai învățat?» Nu contează! Mâncarea trebuie să aibă gust, că nu fac nu știu ce sofisticării, ci tot mâncărurile cu care am plecat de acasă, răcitură, sarmale și așa mai departe”, enumeră ea.

„Nu știu să fac cum făcea mama când eram mici, acasă, colaci. Era o bucurie să o văd cum cocea pâinea în cuptor, colăceii, tot felul de modele mai mici, mai mari, coșul cu care se merge la biserică...

Fiecare zonă este cu tradiția și cu obiceiurile ei și este frumos să respectăm și să transmitem mai departe, pentru că și copiii noștri trebuie să ducă și ei mai departe tradiția familiei”, afirmă Elisabeta Lipă.

Din tradiția Sărbătorilor de iarnă nu poate lipsi bradul. „Este făcut de pe 1 decembrie, să ne bucurăm de el și cu un mare moș lângă, care așteaptă să ne împartă cadourile”, dezvăluie campioana olimpică.

Doamne ajută să fim sănătoși, să avem Sărbători liniștite împreună, alături de cei dragi nouă și să revenim cu forțe proaspete în noul an pentru că nu va fi ușor, dar eu am învățat că tot ceea ce am făcut greu am apreciat enorm de mult”, este urarea-mesaj a Elisabetei Lipă pentru Crăciunul 2023.

Elisabeta Lipă, interviu pe repede înainte

Președinta ANS a răspuns a câteva întrebări rapide și scurte, care îi descoperă unele rutine, obieceiuri, preferințe.

- La ce oră vă treziți în fiecare dimineață?
- 6 și jumătate.

- Cu alarmă sau fără?
- Fără. E ceva rămas din cantonamentele mele.

- Mic dejun în fiecare zi?
- Am tabieturile mele. Cafea, chefir, pe care îl fac acasă, după care, indiferent unde sunt, fie mănânc fructe, fie suc de fructe, dar nu mâncare.

- Cafea, una singură pe zi?
- Două scurte, tari și scurte, doar dimineața. În rest nu mai beau cafea.

- Ceva ce nu lipsește niciodată din poșetă?
- Întotdeauna la mine poșeta trebuie să fie mare și foarte grea. N-are ce să-mi lipsească. Eu întotdeauna în poșetă tot ce îmi trebuie, (râde) am și ce nu-mi trebuie.

- Care e partea favorită a zilei?
- Dimineața, dimineața până în prânz. Seara, din cauză că mă trezesc devreme, nu pot să stau foarte târziu. Tot din cauza programului din cantonament.

- În perioada acesta de când sunteți președintă ANS, cam câte întâlniri în medie pe zi sau pe săptămână aveți?
- Alerg foarte mult și mă bucur că toți colegii mă întreabă ce iau (râde), ce vitamine folosesc și ce consum ca să am o energie debordantă și le zic este secretul meu. Dar e clar că așa m-am născut.

- Faceți mișcare, așa, organizat, exerciții?
- Toată ziua mă mișc, dar nu într-o formă organizată, iar în limita timpului meu liber, acasă mi-am făcut o minisală, un minigym. Pentru mine este vitală. Este foarte bună, mă ajută, nu știu pentru alții, dar pentru mine este foarte bună, îmi antrenează toate grupele musculare. Dacă stau 40 de minute pe eliptică, nu înseamnă că pedalez cu viteză mare. Dar să stau acolo mă descarc și de energia negativă, mă încarc cu tonus. Și nu contează că e dimineața, că-i seară, cum prind un pic de timp liber, e clar că mă mișc, altfel nu ai cum.

- Liniște sau zgomot?
- Liniște.

- O culoare?
- Culoarea mea preferată este movul închis.

Citește și: 

Elizabeta Samara, Crăciun cu plimbare pe malul mării » A vorbit despre momentul dificil când a vrut să renunțe
CRĂCIUN 2023
Elizabeta Samara, Crăciun cu plimbare pe malul mării » A vorbit despre momentul dificil când a vrut să renunțe
Situație scandaloasă la Constanța » Manelele amână derby-ul Ligii Naționale feminine de baschet!
INCREDIBIL
Situație scandaloasă la Constanța » Manelele amână derby-ul Ligii Naționale feminine de baschet!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
adrian.7
adrian.7  •  24 Decembrie 2023, 20:12

Cea mai buna canotoare ever care nu a candidat niciodata la nimic pe plan european și a preferat funcțiile oferite de PSD...Rușine GSP

Vezi toate comentariile (1)
Comentează