SPORTURI  »  ALTELE  »  TRIALTON

Familia de fier » Triatlonistul Daniel Cîrstoveanu, 20 ani, bifează trei concursuri Ironman în mai puţin de 3 luni: primul e ACUM, la St. Polten, Austria

Articol de - Publicat duminica, 25 mai 2014 00:00 / Actualizat duminica, 25 mai 2014 11:50

Tînărul e fiul cardiologului Călin Cîrstoveanu, devenit celebru fiindcă însoţea, prin curse lowcost, copiii născuţi cu malformaţii la inimă pentru a fi operaţi în străinătate. Tatăl îl inspiră: „primul concurs serios a fost alături de el, duatlon-ştafetă”, mama, tot medic, aleargă semimaraton.


"Primele alergări au fost absolut «leşinate». După cîţiva kilometri îmi ziceam: «Nu mai bine stăteam eu acasă?!»". Dani Cîrstoveanu are doar 20 de ani, însă a înşirat sporturile precum bilele la un joc de carambol. "Am făcut înot de mic, de la 6 la 13 ani, apoi baschet în liceu. În paralel cu admiterea la facultate, bicicletă. Dar nimic serios. Pînă cînd, în toamna lui 2011, am văzut un afiş la metrou. Un duatlon la Braşov. Ştafetă. Am participat alături de tata".

Tatăl erou
Părintele îl inspiră pe triatlonist. Numele lui Călin Cîrstoveanu a devenit cunoscut în întreaga lume în 2012, după ce Washington Post, CBS sau Fox News prezentau povestea "doctorului care salvează vieţile copiilor români prinşi într-un sistem corupt".

Bărbatul prelua micuţii născuţi cu malformaţii la inimă şi îi însoţea în străinătate, prin curse low-cost, pentru a fi operaţi. Numit "erou" şi "sfînt" în presa internaţională, Cîrstoveanu senior e lăudat şi de fiu. "E un exemplu nemaipomenit, mă inspiră. Din păcate, n-a mai apucat să încalţe adidaşii în ultimul timp din cauza muncii istovitoare".

Exemplul Hoyt
Dani e impresionat de o legătură tată-fiu şi cînd vine vorba de sportivul său preferat. "Dick Hoyt. Nu au auzit mulţi de el, nu cîştigă niciodată vreo cursă. A luat startul în 250 de concursuri de triatlon, 6 ironman, 70 de maratoane şi 90 de semimaratoane, alături de fiul său, Rick, care are paralizie cerebrală. La înot, Rick merge într-o barcă legată de tatăl său, la bicicletă într-un scaun ataşat, iar la alergare într-un cărucior împins de Dick. Părintele ştie că asta îl face fericit pe copil. Nici nu-ţi mai vine să vorbeşti de «performanţele» tale!".

"Aliatul" cu şa
Primul triatlon l-a încheiat în septembrie 2012. "Cel mai bine mă descurc la înot, după anii petrecuţi în bazin cînd eram mic. Înotul mi se pare greu doar datorită faptului că este prima probă, ceea ce implică aglomeraţie la start. De fiecare dată iei ceva lovituri de picioare, mîini, în faţă, şi asta te poate încurca", spune Dani.

Însă nu e şi proba sa preferată. "Bicicleta! Deşi mai am de lucrat, oricît de ciudat ar putea suna, în timp dezvolţi o oarecare relaţie cu bicicleta ta. Dacă la înot şi alergare eşti singur, aici ai, în sfîrşit, un «aliat»!".

"Beau foarte multe lichide, apă şi ceaiuri, am renunţat la sucuri. Ca alimentaţie, n-am avut niciodată dietă strictă. Încerc să consum fructe şi alimente neprocesate. E greu, uneori, cînd treci înfometat pe lîngă un fast-food" :)
Dani Cîrstoveanu, triatlonist

"E un sport costisitor. Ai nevoie de bazin. Poţi alerga în cartier, bicicleta o faci pe trainer, în sufragerie, dar înotul în cadă nu merge!"
Dani Cîrstoveanu, triatlonist

"Cel mai dificil, pentru mine, este să mă dau jos de pe bicicletă şi să încep alergarea. De multe ori îţi simţi picioarele de fier, lipite de asfalt, incapabile să mai răspundă favorabil vreunei comenzi"
Dani Cîrstoveanu, triatlonist

90 kilometri bicicletă, 1,2 kilometri înot şi 21 de kilometri alergare, limită de timp 7-8 ore, sînt cele trei probe Ironman St. Polten, 25 mai

2.500 de participanţi vin, an de an, la Ironman St. Polten

Concursurile Ironman la care va participa Dani
Loc Dată
St. Polten (Austria) 25 mai
Oradea 21 iunie
Budapesta 23 august

Mama şi fratele fac sport
"M-am născut într-o familie de sportivi. Mama, născută la Petroşani, a escaladat şi schiat cam tot ce înseamnă munte în România. Acum aleargă semimaraton. Iar tata a alergat şi jucat tenis dintotdeauna, la nivel amator, desigur. Fratele meu este vicecampion naţional la baschet, categoria 15 ani, deci am ceva concurenţă cam în fiecare cameră din casă!", exclamă Dani. Mama lui este medic, la fel ca tatăl său.

"Cardiopatii peste 30 de ore de antrenament"
Tînărul spune că sportivii care se antrenează peste 20-30 de ore pe săptămînă pot dezvolta anumite cardiopatii. "De exemplu, cardiomegalie, creşterea exagerată a inimii. Peste ceva vreme, voi face şi eu teste de efort, să mă asigur", spune tînărul.

Cea mai dificilă cursă
Dani a avut un triatlon infernal la Tulcea, în 2013. "Veneam după 2 săptămîni goale în ceea ce priveşte antrenamentul. Iar traseul de bicicletă era făcut din 7-8 ture care se încheiau cu o urcare! Era cald, abia am reuşit. O cursă grea a fost şi la Azuga, unde, după 20 de kilometri alergaţi, a trebuit să urc pîrtia Sorica. A fost «de vis»!", se amuză băiatul.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
paiazze
paiazze  •  25 Mai 2014, 11:56

Bravo! Si succes!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close