SPORTURI  »  ALTELE  »  SCANDAL

Gala lui Bute creează agitaţie în sportul românesc: "Sîntem o ţară anormală"

Premiile medaliaţilor de la JO Beijing 2008 au costat Guvernul 1.470.000 de euro, cît o treime din bugetul galei
Premiile medaliaţilor de la JO Beijing 2008 au costat Guvernul 1.470.000 de euro, cît o treime din bugetul galei "Campion pentru România"

Articol de - Publicat miercuri, 29 iunie 2011 00:00 / Actualizat joi, 30 iunie 2011 09:11

Preşedinţii federaţiilor olimpice susţin că nu este în regulă ca statul să finanţeze o gală profesionistă în timp ce sportul e subfinanţat.

5 milioane de euro reprezintă bugetul galei "Campion pentru România" în cadrul căreia Lucian Bute îşi va pune la bătaie, pentru a 8-a oară, centura de campion mondial. O competiţie profesionistă, care peste tot în lume reprezintă o afacere privată, susţinută însă în România în mare parte cu bani publici, proveniţi fie din fondurile europene ale Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, fie din sponsorizările companiilor de stat. Două milioane de euro reprezintă doar bursa pentru Bute. 200.000 de euro i-a oferit Rudel Obreja lui Don King pentru a asista la meci. Tot atîta, dacă nu mai mult, costă şi aducerea legendarului ringannouncer Michael Buffer, cunoscut în toată lumea pentru celebra frază "Let’s get ready to rumble!". Tot pe bani vor veni, în cazul în care vor confirma, şi celebrii pugilişti Evander Holyfield şi Lennox Lewis.

Tot de 5 milioane de euro are nevoie şi sportul românesc pentru a continua pregătirile pentru Olimpiada din 2012, conform declaraţiei făcute în ediţia de ieri a Gazetei de către preşedintele forului olimpic român, Octavian Morariu. "Vreau cît a dat statul la gala lui Bute şi pentru cei 100 de sportivi români la Olimpiada de la Londra!", a spus şeful COSR, precizînd că 4 milioane de euro reprezintă deficitul federaţiilor olimpice.

Citeşte dialogul neaşteptat purtat de Octavian Morariu, şeful COR, cu Cătălin Tolontan: "Am ajuns să-i dăm bani europeni lui Don King"

La gestul lui Morariu au reacţionat imediat majoritatea oamenilor din sport. "Nu-mi place să mă leg de altul pentru că nu este frumos. Dar federaţia de gimnastică are de organizat în toamnă un campionat european, primul după 1957, şi nici acum nu am reuşit să obţin cei 300.000 de euro necesari", a declarat Adrian Stoica, preşedintele FRG. Supărat este şi şeful atletismului românesc, Sorin Matei, care a apelat la cluburi pentru ca sportivii să-şi poată continua pregătirea. "Noi am rămas fără bani din aprilie şi speranţele noastre se leagă de rectificare", a spus fostul atlet.

Premieră pentru România

Niciodată Guvernul României nu a premiat vreun sportiv cu o sumă egală cu bursa lui Lucian Bute. Dar a alocat o sumă asemănătoare, de 2.000.023 de euro, cînd i-a recompensat pe medaliaţii de la Jocurile Olimpice din 2004, de la Atena.

Cu aceşti bani a răsplătit 8 campioni olimpici, 5 medaliaţi cu argint, 6 cu bronz, dar şi pe cei clasaţi pe locurile 4-6. Un titlu olimpic a valorat atunci 55.000 de euro.

Bute se află în topul sportivilor români cu cele mai mari premii obţinute din sport după ce pugilistul a avut o bursă de două milioane de dolari la meciul cu Magee, din martie 2011. După el se află Gabriela Szabo, care a cîştigat 500.000 de dolari în 1999, cînd a cucerit Golden League. Pe locurile următoare se situează Andrei Pavel (tenis) şi Constantina Diţă (maraton). Este vorba despre competiţii profesioniste, private.

"Toată lumea merită şanse egale. Nu ne batem cu Bute, care este un mare sportiv, ci cu ce se întîmplă în jurul său. Nu putem înţelege cum e posibil să oferi 200.000 de dolari doar ca să-ţi asiste la meci Don King? Sau Michael Buffer!? Dacă îl chemau pe Florin Piersic, sigur venea gratis!" (Ioan Dobrescu, secretar general COSR)

"E anormal ca statul să finanţeze o competiţie profesionistă, indiferent despre cine-i vorba. Şi mai ales cînd tot sportul românesc se chinuie să-şi ducă sportivii olimpici la concursurile de calificare! Pe noi ne-au lăsat de izbelişte, iar lui Bute i se oferă bursă de două milioane de euro din bani publici!" (Elisabeta Lipă, preşedinte FR Canotaj)

Banii alocaţi de Guvern pentru premii:
JO Sydney 2000 1.237.000 dolari
JO Atena 2004 2.000.023 euro
JO Beijing 2008 1.470.000 euro

Cele mai mari premii cîştigate de români:
Lucian Bute 2.000.000 dolari vs Brian Magee 2011
Gabriela Szabo 500.000 dolari Golden League 1999
Andrei Pavel 400.000 dolari Turneul de la Montreal 2001
Constantina Diţă 250.000 dolari Maratonul de la Chicago 2004

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (36)
sergiu_roman
sergiu_roman  •  04 Iulie 2011, 05:13

4)O gala profesionista de box are nevoie de parteneri si sponsori si este adevarat ca un parteneriat cu statul este neobisnuit dar perfect legal: statul plateste niste servicii de publicitate iar staff-ul lui Bute le ofera,deci NU este vorba nici de o subventie, nici de o sponsorizare, iar bursa oferita lui Bute nu este nicidecum vreun cadou!.5)Este pacat ca valurile facute de barzaunii novici,i-au oferit lui Obreja un alibi nesperat de a nu mai aduce numele pe care le anuntase la început,prezenta lor la gala ar fi facut parte din regulile pe care nu noi le-am inventat si le-am impus dar pe care este greu sa le substitui si sa obtii totusi aceleasi rezultate spectaculoase...

sergiu_roman
sergiu_roman  •  04 Iulie 2011, 05:04

Iata câteva argumente pt. care natiei romàne i se aplica de minune zicala:''prostul daca nu-i fudul parca nu e prost destul'':1)Banii pt. publicitatea brandului de tara vin din fonduri europene destinate relansarii turismului în tarile membre UE si nu pot fi cheltuiti nici pt. sustinerea pregatirii olimpicilor si nici pt. cantina saracilor.2)Un eveniment sportiv important este mai eficient decât orice campanie publicitara.3)Bute este deja un brand care în timp va deveni legenda vie alaturi de Nadia,Ilie si Hagi, nu ne putem permite sa-l pierdem si ar fi pacat sa nu valorificam potentialul oferit de numele si performantele acestui sportiv.

sergiu_roman
sergiu_roman  •  04 Iulie 2011, 04:42

Ca de obicei bagatorii de seama si ''patriotii'' de serviciu îsi împroasca balele pe aici fiindca li se permite si asa se simt si ei bagati în seama...Ce conteaza ca banii folositi la gala lui Bute nu erau destinati sportului ci publicitatii brandului de tara (de aceea s-a dorit aducerea unor nume cu greutate la gala), ce conteaza ca este vorba de un eveniment sportiv de exceptie, ce conteaza ca e vorba de un sportiv care va putea sta în galeria de lux a campionilor români ca Nadia,Ilie sau Hagi, ca el (portivul) are un caracter deosebit, dragoste de tara si de românii care nu-l merita...Uitati-va la comentariile i..di..otilor de pe aici si o sa vedeti ca am dreptate.

Vezi toate comentariile (36)
Comentează
Close