SPORTURI  »  ALTELE  »  PESCUIT

GALERIE FOTO România a cîştigat în week-end Campionatul Mondial 2012 la pescuit crap » World Cup la crap

Articol de , - Publicat marti, 02 octombrie 2012 00:00 / Actualizat marti, 02 octombrie 2012 01:57

România a cîştigat în week-end Campionatul Mondial 2012 la pescuit crap, desfăşurat pe Lacul Corbu, lîngă Năvodari

Cu ustensile de ultimă oră, răbdare de fier şi tactici neobişnuite, 60 de bărbaţi din 20 de ţări s-au confruntat pentru captura supremă în pescuitul mondial

România a cîştigat în week-end Campionatul Mondial 2012 la pescuit crap, desfăşurat pe Lacul Corbu, lîngă Năvodari

Cu ustensile de ultimă oră, răbdare de fier şi tactici neobişnuite, 60 de bărbaţi din 20 de ţări s-au confruntat pentru captura supremă în pescuitul mondial


Sînt, poate, exemplul pasiunii absolute. Stau nemişcaţi mai mult de 72 de ore, cu ochii aţintiţi spre lansete şi mulinete. Mănîncă rar, dorm aproape deloc; în plus, la final, eliberează trofeul, întreaga captură!!, "parcă îţi pare şi rău" - după şuşotelile celor de pe mal. Sînt 60 de bărbaţi zdraveni: nu doar pescari clasici, cu un băţ şi rîma în vîrful acului, ci sportivi desăvîrşiţi. Cum altfel ai rezista, aproape nemişcat, timp de 3 zile? Iar miza e uriaşă: titlul de campion mondial la pescuit crap!

Morocănoşii din stuf
Şi totul se întîmplă în România, la doi paşi de ţărmul Mării Negre, "peste drum" de combinatul Petromidia Năvodari: pe lacul Corbu 2, împodobit de stufăriş înalt de doi metri şi căbănuţe din lemn. Ultimele, transformate în adevărate baze ale celor 20 de naţiuni prezente la concurs. Fiecare ţară e reprezentată de trei echipe a cîte doi pescari, în aşteptarea firului întins. Din pasiune se răsfrînge o atenţie sporită, iar profesioniştii par morocănoşi în faţa publicului. "Sînt doar foarte concentraţi. Nu le place să deranjeze peştele. Nici noi să îi deranjăm pe ei!", spune un arbitru.

Kilograme şi zîmbet, invers proporţionale
Nu toţi sînt însă aşa. Macedonenii n-au prins, în primele ore ale dimineţii, nimic! "Nu am ales bine tactica, nici momeala", comentează Ace Gigevski. Nu se plînge, ci rîde. "Prind tot românii, ce să facem noi?", se amuză, arătînd cu degetul locul în care ai noştri trag peşte după peşte.

Şi conduc autoritar în clasamentul capturilor! Nu prea au timp de vorbă. "Am prins vreo 200 de kilograme deja", începe Ştefan Fîşie, unul din componenţii echipei, dar e deranjat de zdrăngănitul unei undiţe. Scoate peştele, îl trece "la inventar", dar nu are timp să reia discuţia: guta se tensionează iar!

Avantajul "terenului" propriu
Începi să crezi că, în cazul în care concursul s-ar fi ţinut la Loch Ness, monstrul ar fi devenit, din mister, pradă sigură! Dar nu e chiar aşa: dacă ar fi pescuit în Scoţia, avantajul românilor dispărea. "Sînt favoriţi doar pentru că au terenul propriu!", strîmbă din nas englezul Jack Stamp. E susţinut de căpitanul Africii de Sud, Jacques Mouton, de patru ori campion mondial: "N-am întîlnit niciodată un lac atît de apropiat de ţărm. Briza mării, valurile, momeala, a trebuit să ne adaptăm într-un timp scurt la condiţii diferite de ale Africii de Sud!".

De la harpon la rachetă
Ustensilele şi momeala sînt de ultimă generaţie. "Folosim boiles, un mix de cereale, din care se realizează nişte bile", spune românul Fîşie. Nu lipsesc nici rachetele, folosite pentru nădire - atragerea peştelui cu momeală aruncată la mare distanţă. Iar undiţele, guta şi celelalte accesorii sînt, şi ele, de primă mînă. Piatra şi harponul au fost de mult uitate!

România a cîştigat competiţia!
Cele trei echipaje ale României au cucerit titlul suprem. Cei şase pescari împărţiţi în echipe de cîte doi, Ştefan Fîşie, Felix Roman, Ionel Ghelase, Valeriu Martoiu, Claudiu Lukacs şi Cătălin Ureche au capturat, în total, 1704 kilograme de peşte, cu 350 mai mult decît vecinii bulgari. Echipajul format din primii doi a reuşit cea mai însemnată captură din tot concursul: a tras la mal 259 de crapi cu o greutate totală de 763 de kilograme!

15 tone de peşte s-au prins la Carpfishing World Championship 2012
5231 de crapi a fost captura totală a celor 60 de pescari participanţi
1,5 kilograme este limita inferioară de greutate a crapilor la Cupa Mondială; cei mai uşori nu sînt luaţi în considerare

"Cum ne pregătim? Foarte simplu! Pe baltă de la 10 ani. Ne ajută şi că am mai pescuit la Corbu înainte de concurs"
Felix Roman, pescar România

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
adicn
adicn  •  02 Octombrie 2012, 18:10

Bravooooooo!!!

gabonne1982
gabonne1982  •  02 Octombrie 2012, 13:28

bun asa! Adevarul este ca parca avem pescuitul in sange.Avem pescari in tara,cat au alte tari mai mici populatia totala

asc21
asc21  •  02 Octombrie 2012, 11:18

Bravo !

Vezi toate comentariile (3)
Comentează