SPORTURI  »  ALTELE  »  SCRIMĂ

Generație de aur » Echipa feminină de scrimă domină la Campionatele Europene: opt distincții în ultimii nouă ani!

Articol de - Publicat joi, 11 iunie 2015 00:00

În nouă ani, spadasinele au cucerit opt distincții, dintre care șase de aur. Ana Brînză este singura din echipa medaliată cu aur la Montreux care le are în palmares pe toate.

Ana Maria Brînză, Simona Gherman, Simona Pop și Loredana Dinu au cîntat marți  vers cu vers imnul României pe scena Auditoriumului Stravinski din Montreux. Pe o scenă pe care au cîntat Billy Idol, Bob Dylan, Deep Purple sau Nighwish. Cu medaliile de aur la gît, spadasinele din România și-au primit recompensa pentru o zi în care au fost din nou cele mai bune.

Din nou? Da, pentru că fiecare dintre ele mai trăise acest sentiment! Ana Brînză pentru a șasea oară, Simona Gherman pentru a cincea oară, Loredana Dinu pentru a patra oară, iar Simona Pop pentru a doua oară.

Cel mai important a fost însă că au realizat acest lucru împreună și că au dovedit că la Campionatele Europene sînt cea mai de succes echipă din scrima românească. În diferite formule, nu foarte diferite, spadasinele au învins și au convins încă o dată de ce sînt în stare.

Istorie recentă

Campionatele Europene au început să se desfășoare în 1981, iar probele pe echipe au fost introduse în 1998. Pentru România, prima medalie de aur europeană în întrecerea pe echipe a venit în 2004, la floretă.

În anii '90 și începutul anilor 2000, România le-a avut la floretă pe Laura Badea, Reka Lazăr Szabo, Elisabetea Tufan, toate campioane mondiale la individual. Însă concurența puternică cu Italia le-a oferit în acest interval șase medalii la CE.

Echipa masculină de sabie a adunat cinci distincții la Campionatele Europene. Medalia de aur a venit în 2006, la Izmir.

Start în Turcia

Din Turcia, de la Izmir, a început și povestea de aur a echipei de spadă. Ana Maria Brînză, 21 de ani, Loredana Dinu, 22 de ani, Anca Măroiu, 22 de ani, și Iuliana Măceșanu, 25 de ani, urcau pentru prima dată pe cea mai înaltă treaptă a podiumului european.

Doi ani mai tîrziu, Simona Gherman o înlocuia în echipă pe Anca Măroiu și bifau al doilea aur. Unul confirmat în 2009 la Plovdiv, cînd Anca o schimba pe Loredana. Fetițele Powepraf, Ana, Anca, Simona și Loredana, au fost cele mai bune la Sheffield, unde li s-a încurcat imnul.

După trei ani de pauză, cea mai strălucitoare distincție avea să ajungă din nou în valizele româncelor. De data aceasta cu două spadasine noi, Simona Pop și Maria Udrea.  Marți, Loredana a revenit în echipă și imnul a cîntat din nou.

Valoarea lor a fost confirmată și la Campionatele Mondiale, acolo au cucerit de două ori titlul în 2010 și 2011. Le lipsește însă o medalie olimpică. Una pentru care au vărsat multe lacrimi la Londra, doar locul șase. Rio le-ar mai putea oferi o șansă, dar drumul pînă acolo mai are multe obstacole.

Cum ajung la Rio?

Pentru spadasine este important ca echipa să se califice la Jocurile Olimpice de la Rio, asta pentru că țările care trimit și o formație au trei reprezentante pe tabloul individual și nu două cît este maximul admis.

Pentru asta, România trebuie să ocupe unul dintre primele patru locuri ale clasamentului mondial dintre 3 aprilie 2015 și 4 aprilie 2016. În această ierarhie se iau în calcul punctele obținute la competițiile de Cupă Mondială, la întrecerile continentale și la Campionatele Mondiale din această perioadă.

De cînd a început perioada de calificare, echipa feminină de spadă a ocupat locul 2 la etapa de Cupă Mondială de la Johannesburg și locul întîi la CE. Medalia de aur de la Montreux le-a adus româncelor 64 de puncte.

Cea mai importantă competiție rămîne însă cea de la Mosocova, acolo unde se vor desfășura Campionatele Mondiale între 13 și 19 iulie. Celelalte patru locuri vor fi ocupate de cele mai bune echipe de pe fiecare continent din Top 16.

Perioadă grea

Spadasinele nu au prea mult timp pentru a se bucura de ce au reușit la Montreux. Pentru ele urmează o perioadă încărcată. Între 23 și 26 iunie vor concura la Jocurile Olimpice Europene de la Baku, iar apoi, între 13 și 19 iulie, la Campionatele Mondiale. La Moscova va fi o competiție aspră pentru că acolo se pun la bătaie cele mai multe puncte pentru calificarea la Rio.

Componența echipei de spadă la CE

2006 Izmir Brînză, Dinu, Măroiu, Măceșanu
2008 Kiev Brînză, Dinu,  Gherman, Măceșanu
2009 Plovdiv Brînză, Măroiu, Gherman Măceșanu
2011 Sheffield Brînză, Gherman, Măroiu, Dinu
2014 Strasbourg Brînză, Gherman, Pop, Udrea
2015 Montreux Brînză, Gherman, Pop, Dinu

Medalii echipe la CE

  • Echipa feminină de spadă: 8 (6 de aur, 2 de argint)
  • Echipa feminină de floretă: 6 (1 aur, 3 argint, 2 bronz)
  • Echipa masculină de sabie:  5 (1 aur, 3 de argint, 1 bronz)
  • Echipa feminină de sabie: 1 (1 argint)

Scene incredibile în stadion, după Hermannstadt - Poli Iași! Sibienii își acuză echipa de non-combat: „Blatiștilor!”

„Vă spun în premieră, la Dinamo a fost o tentativă de puci în vestiar!” » Omul care l-a adus pe Kopic a dat tot din casă


Comentarii (2)
bakunin
bakunin  •  11 Iunie 2015, 09:19

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

992773894075872
Stefan Ioja  •  11 Iunie 2015, 09:05

SPORTIVELE acestea sint numite ,pe drept,avind asemena performantze, ,,generatzie de aur";nu manelishtii din fotbal!!!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează