SPORTURI  »  ALTELE  »  CSNB "LIA MANOLIU"

În aer!

Articol de - Publicat luni, 21 ianuarie 2008 00:00

Explozia de ieri de la CSNB "Lia Manoliu" a afectat bazinul de înot şi sala de atletism. Doar ora matinală a făcut să nu existe victime

O conductă de gaze a explodat ieri dimineaţă în preajma bazinului de înot şi a sălii de atletism din cadrul Complexului Sportiv Naţional Bucureşti "Lia Manoliu". Deflagraţia a avut loc la ora 06:45. Suflul exploziei a fost atît de puternic încît a deplasat pereţii laterali ai sălii de atletism, a spart geamurile dimprejur şi a aruncat în aer capacele de fontă ale canalelor de termoficare. Mirosul de gaz s-a putut simţi în zonă multe ore după incident.

Au venit, au plecat
"Încă de luni s-a simţit miros de gaz, cînd s-a şi făcut o sesizare la Distrigaz. Oamenii lor au venit abia vineri, au săpat o groapă, pe care apoi au abandonat-o. Duminică s-a produs incidentul şi a fost, de fapt, un mare noroc că nu s-a întîmplat sîmbătă, cînd sala de atletism a fost plină de copii, care participau la un concurs", a declarat directorul complexului, Emil Cişmaş. "De asemenea", a adăugat el, "dacă ar fi avut loc cu două ore mai tîrziu, se termina tragic, la 08:00 fiind programate mai multe antrenamente de atletism".

Cu şi fără gaze
Primele constatări ale pompierilor, poliţiştilor şi specialiştilor de la Distrigaz au arătat că explozia nu s-a produs în sala de atletism, ci acumularea de gaze a avut loc, se pare, într-o cameră de canalizare de lîngă bazinul de înot descoperit. "De acolo, suflul exploziei a mers prin subteran şi a afectat sala de atletism şi bazinul", a precizat directorul CSNB. Pînă acum s-au văzut doar pagubele de la suprafaţă şi nu se ştie încă ce s-a întîmplat în subteran, dacă au fost afectate şi conductele termice.

Complexul sportiv a renunţat la alimentarea cu gaze de 15 ani. "Noi bănuim că scăpările de gaze ar proveni de la nişte ţevi care deserveau două săli de saună dezafectate. În mod normal, alimentarea cu gaze a acestor ţevi ar fi trebuit întreruptă pentru că noi nu mai avem contract cu Distrigaz din 1992", a spus şeful complexului, adăugînd că în prezent încălzirea în zonă se face cu apă caldă, de la RADET.

Concursul Distrigaz
Competiţia de atletism desfăşurată sîmbătă în sala din cadrul CSNB a fost "Grand Prix-ul Distrigaz Sud", rezervată juniorilor II, concurs sponsorizat chiar de firma furnizoare de gaz. Antrenamentul programat ieri dimineaţa a fost anulat, la fel ca şi partea a II-a a concursului. Distrigaz este şi unul din partenerii oficiali ai FR Atletism.

Victimă: un căţel
Explozia de la CSNB "Lia Manoliu" a avut o singură victimă, un căţel. "El dormea pe capacul canalului de termoficare. Deflagraţia l-a aruncat în mijlocul bazinului de înot. Un picior i-a fost smuls. L-am dus la un medic veterinar", a declarat Octavian Belu. Preşedintele ANS şi-a petrecut ieri toată dimineaţa inspectînd clădirile lovite de explozie. "Nu cred că este afectată rezistenţa sălii de atletism. Restul se repară repede. Cînd clădirea va fi sigură şi refăcută, va fi redeschisă activităţilor sportive", a spus Belu.

Proaspăt reparată
Sala de atletism, unică în Bucureşti, tocmai ce a fost reparată în cadrul unei investiţii a ANS. '"Este început de sezon competiţional de sală şi ne bucuram că s-a mai făcut cîte ceva pentru atletism", a declarat ieri Iolanda Balaş, fostul preşedinte al FRA făcînd la faţa locului un bilanţ al stricăciunilor. "Bine că majoritatea olimpicilor sînt în cantonament în străinătate. Oricum, nu ne putem lipsi prea mult timp de această sală!", a adăugat Iolanda Balaş.

"Antrenamentele au fost întrerupte o zi. Mă rog să nu fie afectate conductele termice, pentru că altfel rămînem fără bazinul acoperit"
Doina Sava, antrenor lot olimpic înot

"Bine că nu s-au înregistrat victime umane. Totul se repară, numai viaţa nu o mai poţi aduce înapoi"
"Un capac de fontă are 30 de kilograme. Suflul l-a aruncat în tavan şi apoi s-a spart în bucăţele. Ce s-ar fi întîmplat dacă sala era plină cu copii!?"
Octavian Belu, preşedintele ANS

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează