SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ / EVENIMENT

VIDEO Se reface dublul de aur mondial! » Ionela Cozmiuc și Gianina von Groningen vor fi în aceeași barcă la Campionatele Europene din aprilie

Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă la CM 2018, cu tricolorul în barcă FOTO Cristi Preda
Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă la CM 2018, cu tricolorul în barcă FOTO Cristi Preda

Articol de , - Publicat vineri, 22 martie 2024 21:04 / Actualizat vineri, 22 martie 2024 21:05

De două ori campioane mondiale la dublu vâsle categorie ușoară, 2017 și 2018, Ionela Cozmiuc și Gianina von Groningen vor fi din nou împreună în barcă, după aproape 2 ani de separare. Ele se vor testa întâi la Campionatele Europene, apoi au la orizont Jocurile Olimpice de la Paris.

Canotorii lotului olimpic au revenit săptămâna trecută, pe 14 martie, din cantonamentul susținut în Italia, la Piediluco. Patru luni departe de casă, de familie, de apropiați, având însă în minte țelul important al acestui an: Jocurile Olimpice de la Paris.

Din decembrie trecut și până acum au mai dat o fugă acasă în perioada Sărbătorilor de iarnă, de aceea cele șase zile libere pe care le-au primit la sosirea în țară le-au picat grozav. Au profitat de ele tocmai pentru a se reuni cu cei dragi, de a merge în locurile natale. Iar de acum intră într-o linie dreaptă mai scurtă cu destinația cunoscută.

Pe această linie există o oprire importantă, Campionatele Europene de la Szeged, din 25-28 aprilie, care vor avea rolul de test în regim de înfruntare cu adversarii cei mai puternici.

Simona Radiș și Ancuța Bodnar, obiectiv Paris 2024 cu oprire la Europene: „Nu ne gândim doar la Jocurile Olimpice, încercăm să fim ancorate în prezent”
CANOTAJ / EVENIMENT
Simona Radiș și Ancuța Bodnar, obiectiv Paris 2024 cu oprire la Europene: „Nu ne gândim doar la Jocurile Olimpice, încercăm să fim ancorate în prezent”

Triplă campioană mondială, de două ori la dublu vâsle categorie ușoară și o dată la simplu vâsle categorie ușoară, Ionela Cozmiuc, 29 de ani, se pregătește pentru a treia participare olimpică. Și cea finală.

S-a terminat cantonamentul din Italia, lucru care mă bucură, dar mă și întristează pentru că a trecut foarte repede, patru luni s-au dus ca vântul și ca gândul, au trecut și trei luni din noul an, ne apropiem cu pași repezi către Jocurile Olimpice”, a spus canotoarea pentru GSP.

Cea mai bună mâncare o face mama: borșul cu urzici care îi place Ionelei Cozmiuc

„Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns acasă a fost să mă duc să-mi văd familia, să stau cu cei dragi, să-mi încarc bateriile pentru ce urmează”, a adăugat ea.

Cum a fost întoarcerea acasă, în Doroteia-Plutonița, locul ei natal? „Frumoasă, noi de fiecare dată când avem puțin timp liber tragem câte o fugă acasă pentru că este locul unde ne simțim cel mai bine, suntem liniștiți și ne și place zona, este foarte frumoasă”, spune Ionela despre ea și soțul ei, Marius Cozmiuc, vicecampion olimpic la Tokyo 2020.

Suntem așteptați cu mâncare, i-am cerut mamei mele în mod special să-mi facă borș cu urzici, mie îmi place foarte mult, de mică îmi plăcea, mama lui Marius ne-a făcut șnițele, cartofi prăjiți, borș de sfeclă, ce ne place nouă să mâncăm în mod deosebit când ajungem acasă”, a povestit Ionela.

„M-am bucurat de mâncarea de la mama de acasă, pentru că am avut o săptămână liberă după cantonamentul din Italia și acolo m-am răsfățat puțin”, a spus și Marius.

Dublul Cozmiuc-Van Groningen se reface oficial la Szeged

Până la Jocurile Olimpice, la finalul lunii aprilie sunt programate Campionatele Europene pe pista de la Szeged. Iar acolo Ionela va concura din nou alături de vechea ei parteneră, Gianina Beleagă-Von Groningen.

2titluri mondiale au împreună Cozmiuc și Van Groningen, la Sarasota 2017 și Plovdiv 2018

Practic am intrat în linie dreaptă pentru Europene, este ultima încărcare înainte de competiție. Într-adevăr am o colegă nouă, dar nu este nouă deloc, am revenit în dublu cu Gianina și suntem foarte încrezătoare, barca merge foarte bine și așteptăm să ne aliniem la start și să vedem ce putem face”, a detaliat Ionela.

Se reface dublul de aur mondial! » Ionela Cozmiuc și Gianina von Groningen vor fi în aceeași barcă la Campionatele Europene din aprilie
Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă înainte de plecarea spre Tokyo FOTO COSR

Gianina anunțase în octombrie 2022 că se retrage din activitatea sportivă, având atunci 27 de ani. Din 2018 îi apăruseră probleme de sănătate, Mai întâi a fost o operație la genunchi, după multe infiltrații cu plasmă și acid hialuronic, apoi o accidentare la coaste care a dus la descoperirea unor protruzii discale în zona cervicală.

După aproape jumătate de an departe de apă, Gianina și-a reluat antrenamentele, iar între timp Ionela a făcut echipă cu tânăra Mariana Dumitru. La primul lor concurs, etapa de Cupă Mondială de la Lucerna, obținuseră locul secund, iar la Mondialele de la Belgrad, din septembrie, câștigau o prețioasă medalie de bronz.

"Vreau să-i mulțumesc foarte mult Marianei pentru că a avut curajul, deoarece foarte multe sportive fug de categoria ușoară, să lupte cot la cot cu mine.

După doi-trei ani de absență am revenit pe podiumul mondial la ultimul campionat al lumii la care dublul a fost probă olimpică", spunea Cozmiuc la Gala Canotajului din noiembrie trecut.

Se reface dublul de aur mondial! » Ionela Cozmiuc și Gianina von Groningen vor fi în aceeași barcă la Campionatele Europene din aprilie
Mariana Dumitru și Ionela Cozmiuc cu medaliile de bronz mondiale Foto Raed Krishan

Gianina a participat și ea la Campionatele Mondiale, în proba de simplu vâsle categorie ușoară, unde s-a calificat în finală, încheind pe locul 6.

La ultima testare, spune Ionela, ea și Gianina au reușit cea mai bună evoluție, de aceea vor trage împreună la Europene, probabil și la Jocurile Olimpice. Competiția de care nu au cum să uite pentru că antrenorul coordonator al lotului, Antonio Colamonici, le amintește permanent.

„Avem un calendar al nostru în care ne pune programul de antrenament, timpii scoși la antrenamentele pe care le-am făcut și acolo ține să ne reamintească în fiecare zi câte zile mai sunt până la Jocuri ca să fim ancorați în prezent.

Știm câte zile mai sunt, noi ne pregătim temeinic și eu cred că echipa noastră va arăta foarte frumos la Paris”, a încheiat Ionela Cozmiuc.

Citește și:

Bernadette Szocs și Ovidiu Ionescu, campioni naționali la simplu » Iulian Chiriță, câștigător la dublu, a fost susținut de logodnica sa
TENIS DE MASĂ
Bernadette Szocs și Ovidiu Ionescu, campioni naționali la simplu » Iulian Chiriță, câștigător la dublu, a fost susținut de logodnica sa
Simona Halep, vârtej de antrenori în cincisprezece ani și un punct de stabilitate: Darren Cahill
SPECIAL GSP
Simona Halep, vârtej de antrenori în cincisprezece ani și un punct de stabilitate: Darren Cahill

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează