SPORTURI  »  ALTELE  »  JOCURILE OLIMPICE DE IARNĂ PYEONGCHANG, TVR, EUROSPORT

JOCURILE OLIMPICE DE IARNĂ // Zilele cercului galben » Tot ce trebuie să știi despre Jocurile Olimpice de Iarnă de la PyeongChang

FOTO: Guliver/GetyImages
FOTO: Guliver/GetyImages

Articol de , - Publicat joi, 08 februarie 2018 11:56

Primele Jocuri Olimpice hibernale din Coreea de Sud debutează azi, cu promisiunea spectacolului deplin, unul care a costat 10 miliarde de dolari.

PyeongChang este cel mai mic oraș-gazdă, de la Lillehammer 1994 încoace. I se mai spune și "Happy 700", ceea ce înseamnă că se află la 700 de metri deasupra nivelului mării și că e considerat locul unde oamenii trăiesc în pace și armonie desăvârșită. Sloganul "Passion. Connected" se referă, mai mult sau mai puțin subtil, la faptul că la această ediție a Jocurilor Olimpice, Coreea de Sud și Coreea de Nord vor participa sub același steag. Capitala Seul a găzduit JO de vară în 1988 și, dintre țările asiatice, numai Japonia a organizat, de două ori, această competiție, la Sapporo în 1972 și la Nagano în 1998.

Întrecerile olimpice din 2018 se vor derula în 13 locuri – patinoare, arene, stadioane. Șase dintre locurile de desfășurare a competițiilor sunt nou construite, celelalte fiind renovate. Alte stațiuni care vor găzdui competiția sunt Alpensia (schi nordic, biatlon), Yongpyong (schi alpin), Gangneung (schi, hochei pe gheață, patinaj artistic și viteză).

Mascote și arme mute

Olimpiada din Coreea de Sud nici nu a început și are deja poveștile sale. Prima este amenințarea nord-coreeană, mult dezbătută în spațiul public, dar domolită mult de decizia de participare în comun la Olimpiadă cu statul vecin. A doua este problema dopajului ca strategie de stat în Rusia. Din această cauză, în luna decembrie 2017, CIO a exclus Rusia de la JO, dar sportivii, 167 în total, pot participa sub denumirea "Olympic Athletes of Russia", fără steag și alte însemne care să identifice fosta țară sovietică.

Pentru că este un spațiu care se mândrește cu tehnologia de top și cu eficiența sa, Coreea de Sud a realizat o nouă magistrală cu tren de mare viteză, care reduce considerabil durata călătoriei între capitală și zona olimpică. Mascotele acestei ediții, cea de-a 23-a, sunt Soohorang, un tigru alb, și Bandabi, un urs negru asiatic. 

102 medaliila 15 discipline separate se vor acorda la Olimpiada de la PyeongChang

10 miliarde de dolarieste suma la care se ridică costurile de organizare ale ediției sud-coreene

80 de kilometri despart locul de desfășurare a JO de zona demilitarizată dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord

35.000 de locuriare Stadionul Olimpic din PyeongChang, în vreme ce patinoarul rezervat meciurilor de hochei pe gheață are o capacitate de 6.000 de locuri

7 perechi de frați și surori vor concura la această ediție a JO, la diverse sporturi
585 grame va avea medalia de aur, în vreme ce medaliile de argint și bronz sunt un pic mai ușoare, dar, oricum, cele mai grele din istorie

90 de țărivor participa la Jocuri, cu aproape 3.000 de sportivi

28 de sportivinumără delegația României

LOTUL ROMÂNIEI LA JO DE IARNĂ 2018

Bob: Maria Constantin şi Andreea Grecu (bob-2), Mihai Tentea şi Nicolae Daroczi (bob-2), Dorin Grigore, Florin Crăciun, Levente Bartha (bob-4), Beatrice Puiu (rezervă)
Schi alpin: Alexandru Barbu, Ania Caill
Patinaj viteză: Alexandra Ianculescu;
Schi fond: Alin Cioancă, Paul Pepene, Timea Lorincz
Sărituri cu schiurile: Daniela Haralambie
Biatlon: Eva Tofalvi, Cornel Puchianu, Nicolae Faur, George Buta, Iulian Pop, Marius Ungureanu
Sanie: Raluca Strămăturaru (simplu feminin), Valentin Creţu, Andrei Turea (simplu masculin), Cosmin Atodiresei, Ştefan Muşei (dublu masculin)
Skeleton: Maria Mazilu, Dorin Velicu

Vitezele de top în sporturile de la JO

Schi alpin coborâre 144,8 km/h
Bob 144,8 km/h
Sanie 136,7 km/h
Skeleton 128,7 km/h
Sărituri cu schiurile 96,5 km/h
Patinaj viteză 56,3 km/h
Schi cross 56,3 km/h
Snowboard cross 48,2 km/h

Opt sportivi de urmărit la JO

SCHI ALPIN

Mikaela Shiffrin (SUA)
La doar 22 de ani, are deja în palmares un aur olimpic, cucerit în 2014, la Soci, în proba de slalom. Jocurile Olimpice de acum sunt o provocare imensă pentru americancă. "Acum patru ani nu simțeam prea mult presiunea din exterior, dar în acest moment e altfel, sunt într-o altă fază a vieții mele", a spus ea. În acest sezon de Cupă Mondială a înregistrat 10 victorii, dintre care cinci la slalom, una la coborâre, două la slalom uriaș și două la slalom paralel.
gettyimages mikaelashriffin

Marcel Hirscher (Austria)
Austriacul, 28 de ani, are în palmares șase medalii mondiale, dar doar un argint olimpic. El este văzut drept favorit în probele de slalom și slalom uriaș. "Ar fi un succes imens, nu unul care mi-ar schimba viața, dar ar fi frumos să-mi împlinesc acest vis. Ce e sigur e că o să dau sută la sută pe pârtie", a spus austriacul.

Lindsey Vonn (SUA)
Una dintre cele mai bune schioare din toate timpurile, americanca în vârstă de 33 de ani își dorește ca la PyeongChang să-și îmbogățească palmaresul olimpic, care conține doar o medalie de aur și una de bronz, cucerite în 2010. Vonn a ajuns la 81 de victorii în toată cariera în Cupa Mondială și a câștigat ultimele două curse de viteză de dinainte de JO.
gettyimages lindseyvonn

PATINAJ ARTISTIC

Yuzuru Hanyu (Japonia)
Campionul olimpic en titre s-a confruntat în ultimii ani cu probleme medicale, dar își dorește enorm să-și poată apăra medalia cucerită la Soci în 2014. Printre rivali se numără compatriotul său Shoma Uno, canadianul Patrick Chan, americanul Nathan Chen sau spaniolul Javier Fernandez.
gettyimages yuzuruhanyu

Evghenia Medvedeva (Sportivii olimpici din Rusia)
Patinatoarea din Rusia nu are decât 18 ani, dar are deja în carieră două medalii de aur la CM. A dominat timp de doi ani toate concursurile internaționale, iar lupta în concursul feminin va fi una încinsă.
gettyimages evgeniamedvedeva

SĂRITURI CU SCHIURILE

Kamil Stoch (Polonia)
Polonezul în vârstă de 30 de ani a izbutit, în acest an, să câștige toate etapele din Turneul celor Patru Trambuline. El a reușit la Soci, în 2014, să câștige ambele concursuri individuale, dar a urmat o scădere de formă, iar acum e din nou în vârf.
gettyimages kamil stoch

HOCHEI PE GHEAȚĂ

Marie-Philip Poulin, Canada
Căpitanul Canadei a fost numit "Sidney Crosby în variantă feminină" pentru realizările sale care au venit devreme în carieră. Poulin, 26 de ani, are deja în palmares două medalii de aur la JO cu echipa țării sale, în 2010 și 2014.
gettyimages marie philip poulin

Ilia Kovalciuk (Sportivii olimpici din Rusia)
Turneul de hochei pe gheață masculin va fi lipsit de jucătorii din NHL pentru că Liga americană le-a interzis acestora să participe. Kovalciuk, 34 de ani, a jucat în trecut în NHL, iar acum s-a întors acasă, în Rusia, și evoluează în KHL, al doilea campionat ca valoare în lume, după NHL.
gettyimages iliakovalciuk

Alți sportivi de urmărit

Chloe Kim (SUA) Snowboard 17 ani
Shaun White (SUA) Snowboard 31 de ani
Martin Fourcade (Franța) Biatlon 29 de ani
Kaillie Humphries (Canada) Bob 32 de ani
Martin Johnsrud Sundby (Norvegia) Schi fond 33 de ani
Ester Ledecka (Cehia) Schi alpin/Snowboard
Sven Kramer (Olanda) Patinaj viteză 31 de ani
Laura Dahlmeier (Germania) Biatlon 24 de ani
Martina Sablikova (Cehia) Patinaj viteză 30 de ani

 Televizare
TVR, Eurosport
Azi, ora 13:00
Ceremonia de deschidere

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează