SPORTURI  »  ALTELE  »  JUDO

Judoul în beznă! 99 de cluburi și structuri sportive afiliate din țară vor schimbarea actualei conduceri și spun că s-au săturat de nereguli

Articol de - Publicat joi, 27 octombrie 2016 00:00

Președintele Florin Lascău spune că măsurile corecte, dar radicale pe care le-a luat au dus la starea de nemulțumire

Pe masa ministrului Elisabeta Lipă, a președintelui FR Judo, dar și pe Facebook, a ajuns o moțiune de neîncredere vizavi de actuala conducere a Federației Române de Judo, semnată de 99 de cluburi și structuri afiliate la FRJ.

În moțiune sunt 13 puncte distincte, care motivează demersul cluburilor. Se vorbește de nereguli, unele destul de grave, făcute de membrii Comitetului Director al FRJ, cluburile cerând convocarea de urgență a unei Adunări Generale Extraordinare în vederea alegerii unei noi conduceri. Președintele FR Judo, Florin Lascău, a explicat cum stau lucrurile și de ce se încearcă, după părerea sa, debarcarea actualei conduceri.

- Domnule Lascău, sunt 99 de cluburi care au semnat moțiunea. Acestea reprezintă mai mult de jumătate plus unu din membrii afiliați cu drept de vot. În aceste condiții, conform statutului, trebuie să convocați o Adunare Generală, nu?
- În moțiune, oamenii au semnat că președintele, vicepreședinții, Comitetul Director nu au organizat, susținut, îndrumat, sprijinit activitatea Federației Române de Judo. Asta au semnat oamenii. Nu știu dacă toată lumea a văzut motivația. Trebuie să vedem pe ce semnăm și după aceea ce este în spate. Pentru că putem să le promitem orice.

- Nu știu ce li s-a promis oamenilor, eu văd doar că s-au strâns 99 de structuri sportive cu drept de vot care au semnat această moțiune!
- În data de 4 noiembrie avem Comitet Director în care vom verifica veridicitatea semnăturilor. Dacă vor fi 80 de voturi, jumătate plus unu din cluburile afiliate, o să ne întrunim și o să stăm de vorbă pe fiecare punct în parte din moțiune.

- Înțeleg că structurile sportive vor ca aceste lucruri să nu se discute doar în Comitetul Director, ci într-o Adunare Generală, că de asta au semnat jumătate plus unu din membri. Nu mai au încredere în dumneavoastră!
- Poate nu m-am făcut eu înțeles!. Noi în data de 4 noiembrie ne vom întâlni la o ședință de Comitet Director pentru a vedea veridicitatea semnăturilor, după care în decurs de 30 de zile vom stabili unde și când va avea loc dezbaterea publică a moțiunii.

- Dumneavoastră trebuie să vă încadrați în 30 de zile de la depunerea moțiunii. Ea este datată 14 octombrie 2016.
- Avem posibilitatea să verificăm documentele, după care să informăm pe toată lumea când va avea loc dezbaterea. Noi am avut un Comitet Director pe 20 octombrie.

- De ce nu ați verificat atunci, pe 20 octombrie, semnăturile?
- Este vorba de 99 de semnături. Nu e ușor. Până am ajuns să le verificăm, am descoperit că unul dintre cele mai importante cluburi, Dinamo București, a infirmat legalitatea semnăturii. Avem cluburi care nu sunt afilitate la federație, cluburi la care nu au semnat președintele sau directorul. Am avut atunci 25 de puncte pe ordinea de zi, fără diverse. Să nu credeți că tragem de timp.

- 99 de semnături în trei zile se pot verifica!
- Fiecare are treaba lui, suntem voluntari ai federației, nu găsești lumea la telefon. L-am desemnat pe unul dintre vicepreședinți și pe juristul federației să se ocupe de acest lucru. Eu sunt plecat până pe 2 noiembrie la Abu Dhabi, pe 3 mă întorc la București și pe 4 am convocat Comitetul Director.

- Știți care e adevăratul motiv al moțiunii?
- Nu știu!

- Multipla legitimare. Totul a început de la multipla legitimare.
- Nu scrie nicăieri în moțiunie de dubla-tripla legitimare! Atunci nu avem cum să vorbim despre acest lucru.

- Eu vă spun ce se dorește! Să se revină la dubla legitimare.
-
Dezbinarea federației a intervenit de la acest lucru!

Promisiunea neonorată

- La alegerile din 2015 ați promis că veți avea un mandat scurt de un an și că veți pleca după Jocurile Olimpice?
- Nu! Când am fost ales, la alegerile din 23 noiembrie 2015, nu am promis nimănui că va fi un mandat scurt. Știți că nu voi candida mai departe, nu? Decizia asta a fost luată deja de mine!

- Și când vreți să aibă loc alegerile?
- Mandatul mi se termină în 2019. S-ar putea termina la fel de bine, tradițional, că nu e clar în statut, în aprilie 2017. Tradițional spun, noi avem alegerile în aprilie, în anul de după Olimpiadă! Practic în 2017, în aprilie, ar fi alegeri de Comitet Director. Am căzut de acord, inclusiv ministerul, să avem atunci alegeri.

- În momentul în care ați preluat federația, ce datorii avea FR Judo?
- Peste 300.000 de euro, vorbim de datorii cumulate, la stat și la terți. În momentul de față, datoriile se ridică la 77.000 de euro. Am reușit ca în decurs de câteva luni de zile să plătim aproape trei sferturi din datorii, cu o politică financiară transparentă.

"Datoria FR Judo a fost de doar 200.000 de euro. Domnul Lascău minte cu nerușinare. 90.000 de euro a fost suma donată de Marius Vizer, președintele Federației Internaționale de Judo. Alte câteva zeci bune de euro au fost scoase după organizarea unor turnee internaționale la Ploiești și Cluj"
fost membru al Comitetului Director Judo

- V-ați gândit că poate echipa dumneavoastră de la FR Judo nu e una bună dacă 99 de cluburi vă dau un vot de neîncredere?
- Eu nu mi-am ales echipa! Am fost adus într-o situație de criză, să iau soluții de criză! Nu am putut să-mi aleg echipa.

- Au fost o serii de numiri, concedieri în cadrul federației de care se face referire în această moțiune. Sunt tot felul de nepotisme în aceste angajări?
- Eu am chemat tot personalul federației în noiembrie, când am fost ales, și le-am spus: "domnilor, doamnelor, nu o să putem continua cu acest număr mare de salariați pentru că nu avem bani! De aici o serie de concedieri. Nu exista contabilitate, nu aveam finanțare din partea MTS, când am preluat federația ...

- Din cauza banilor ați desființat și lotul olimpic masculin?
- Noi nu am avut finanțare, nu aveam cu ce să-i susținem. Fetele au supraviețuit pentru că antrenorul Florin Bercean și-a luat bagajele și a mers la COSR, să le dea bani. Fetele au fost susținute de Comitetul Olimpic.

- În moțiune apare și faptul că ați încercat să modificați statutul, ca președintele să aibă putere deplină, să numiți vicepreședinții și Comitetul Director! Sunt un pic intenții dictatoriale.
- A fost o tentativă de a ne adapta după statutul federației internaționale. În România legea nu mă lasă, am stat de vorbă cu MTS, și o să avem acum o a doua versiune, în care vicepreședinții vor fi aleși. A fost numai spre dezbatere.

- A fost un control al ANAF-ului la FR Judo. S-a terminat?
- Da, decizia va veni pe 10 ianuarie 2017. Până atunci avem o serie de lucruri de făcut, trebuie să facem un audit între 2011 și 2015, s-au găsit mari neregularități în actele FR Judo.

Scandal în jurul secretarului general

Cluburile care au semnat moțiunea îl laudă pe secretarul general al FRJ, Gheorghe Savu, cel care "atât timp cât a exercitat funcția, FR Judo nu a mai înregistrat datorii pe anul în curs". Pe de altă parte, președintele Lascău îl critică. "De când am preluat federația, nici un oficial nu a mai avut voie să meargă la turnee în străinătate. Lucrul acesta a fost regulă de fier! Domnul Savu a încălcat însă regula și de aceea a fost demis. A intrat în concediu medical. Dar atât de bolnav este încât face campanie. E în spatele acestei moțiuni", a declarat Lascău.

Ce reclamă, între altele, cele 99 de cluburi în moțiune?

1. Îndepărtarea și dorința de excludere din Comitetul Director și din cadrul federației a celor care au avut obiecții referitoare la activitatea desfășurată de actuala conducere a FRJ. O conducere de tip camarilă, cu accese dictatoriale. Astfel, din Comitetul Director au fost îndepărtați Dan Deliu, Florin Bercean, Gheorghe Savu și urmează Cristian Pintrijel. Angajați ai FRJ au fost obligați să-și înainteze demisiile.

2. Desființarea lotului olimpic masculin finanțat de COSR pentru prima dată în istoria olimpismului, la cererea președintelui Florin Lascău, precum și a lotului național masculin de seniori.

3. Încercarea de modificare a actualului statut al FRJ, cu unul absolut nedemocratic, chiar discreționar și ilegal, în care toată lumea este numită și absolut nimeni nu este ales, în afara unei singure persoane, președintele.

4. Nepotismele la angajarea diverșilor membri din cadrul FR Judo. Juristul Octavian Florea, angajat cu jumătate de normă, primește salariu ca al unui angajat cu normă întreagă, deși trece pe la serviciu o zi/lună! Octavian Florea este angajat al FRJ, dar și cenzor al FRJ, acest lucru fiind ilegal conform legii 31/1990, art. 161.

5. Oprirea renumerației antrenorilor și unor membri ai colectivelor tehnice, Bercean Florin - antrenorul lotului olimpic, Simona Richter - antrenor secund al lotului olimpic, Rabolu Emilian, Lazăr Ana Maria, medicii Șerban Loreta și Patac Adriana.

6. Susținerea de către președintele Florin Lascău a fostului secretar general Ioan Bălgrădean, de numele căruia se leagă dezastrul de la FR Judo. Domnul Bălgădrean figurează în evidențele contabile cu datorii la FR Judo în valoare de 18.748,11 lei prin deconturi ale unor produse folosite în interes personal.

7. Președintele FR Judo a contribuit la datoriile acumulate de FR Judo în anii 2014-2015, prin firma SC Lascău Com SRL, care a încheiat un contract de consultanță pentru afaceri și management cu FR Judo, în valoare de 10.000 lei

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
1320670434619029
Sandu Balgradean  •  03 Noiembrie 2016, 20:03

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

1320670434619029
Sandu Balgradean  •  03 Noiembrie 2016, 19:59

• Noua conducere s-a preocupat in perioada urmatoare de platirea datoriilor. De mentionat ca sumele foarte importante au fost donate de presedintele onorific al federatie dl. Marius Vizer dar si de vicepresedintii George Teselean, Ioan Cosmescu si altii. • Radicalizarea celor doua grupari s-a facut din cauza a doua hotarari ale C.D. Prima: Interzicerea multiplei legitimari si …..A doua: nerespectarea propunerii facute de insusi domnul Lascau prin care dorea sa devanseze alegerile de presedinte in acest an pentru ca noua conducere sa aibe la dispozitie un intreg ciclu olimpic. Schimbarea acestei decizii s-a facut pe baza unei recomandari venite de la MTS ca inaintea alegerilor sa avem o A.G. in care Statutul FRJ sa fie corectat si armonizat cu cel al IJF. Cu deosebit respect, Alexandru Chirila

1320670434619029
Sandu Balgradean  •  03 Noiembrie 2016, 19:56

Domnule Marian Ursesc, Cronologic, materialul pe care l-ati publicat a aparut in repriza a III-a din istoria crizei in care se afla FRJ, motiv pentru care doresc sa va prezint foarte succint istoria marsului spre “bezna”. • Istoria acestei “bezne” a inceput cand fostul S.G. al federatiei domnul Alexandru Balgradean a dezvaluit o multime de fraude ale fostei conduceri din FRJ, condusa de dl Doru Sapta. • In etapa a II-a “federatia” s-a scindat, unii s-au pozitionat impotriva cleptocratiei din federatie, si foarte curios, unii in jurul fostei conduceri invinuite de incorectitudine. • Secretarul general – domnul Alexandru Balgradean si Presedintele – Sapta Ioan au demisionat in urma dezvaluirilor facute de Alexandru Balgradean ajunse in presa. • Urmarea fireasca a fost ca MTS-ul a oprit finantarea federatiei in perioada cea mai importanta a ciclului olimpic si a declansat o verificare. Tactica conducerii federatiei a fost una traditionala din perioada incursiunilor tataresti si otomane…. a disparut contabilitatea. • S-a incercat rezolvarea crizei printr-o adunare generala extraordinara in care a fost ales presedinte domnul Florin Lascau, care s-a angajat ca pana la urmatoarea A.G. planificata dupa J.O. sa plateasca datoriile federatiei pentru ca obtinerea finantarii de la MTS sa fie posibila si sa contribuie organizatoric la obtinerea unei medalii la Rio. • Noua conducere s-a preocupat in perioa

Vezi toate comentariile (5)
Comentează