SPORTURI  »  ALTELE  »  SPECIAL

Măicuţa de oţel » Sora Madonna Buder, o americancă de 82 de ani, participă la concursurile Ironman

Proba de înot e prima dintre probele de la Ironman +5   FOTO
Proba de înot e prima dintre probele de la Ironman

Articol de - Publicat miercuri, 19 septembrie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 19 septembrie 2012 00:19

Născută în 1930 în St. Louis, americanca uimeşte prin rezistenţa sa la vîrsta senectuţii: înoată 3.8 km, merge pe bicicletă 180 km şi apoi aleargă maratonul, 42 km, totul în mai puţin de 17 ore.

La peste 80 de ani, imensa majoritate a oamenilor au probleme cu mersul. O ştire despre o bătrînă care înoată aproape 4 km face senzaţie. Dacă afli că aceeaşi femeie poate să pedaleze imediat 180 de km, deja pare incredibil. Şi nu e tot.

După ce coboară din şa, aleargă maratonul. Ţi-ai spune că e imposibil. Madonna Buder, o măicuţă de 82 de ani, ţi-ar zîmbi şi ţi-ar spune: "Nu crezi? Ţine-te după mine dacă poţi! Şi o să vezi că nu există imposibilul!".

A început să alerge la 48 de ani
Nu avea nici 13 ani cînd copila născută în St. Louis a decis să urmeze calea bisericii. La 40 de ani s-a hotărît să părăsească ordinul din care făcea parte şi, împreună cu alte 38 de măicuţe, au înfiinţat un altul.

De atunci a ales să ducă o altă viaţă, chiar dacă a continuat să şi-o dedice ajutîndu-i în special pe cei pierduţi, fără speranţe. În cartea sa autobiografică "Grace to Race" povesteşte cum, la 48 de ani, la ordinul tatălui său, Madonna a început să alerge.

"Am fost mereu o fată ascultătoare. De fapt, cred că îmi plăcea să alerg din copilărie. Am o poză mai veche de cînd, copilă fiind, alergam spre tatăl meu. Aşa alerg şi acum, privind totul prin ochii copilului care am fost. Am avut o revelaţie, am descoperit bucuria spirituală de a fi mai aproape de Dumnezeu şi într-un alt mod", explică ea. La 52 de ani a participat la primul ei concurs clasic de triatlon (1,5 km înot, 40 de km pe bicicletă, 10 km de alergare). Era o nimica toată. Doar 3 ani mai tîrziu termina primul concurs de Ironman. De atunci a început legenda, care continuă şi azi.

Merge iar la Mondialele Ironman în octombrie
În lumea triatloniştilor este conoscută ca "Iron Nun", Măicuţa de fier. În ultimii 34 de ani a participat la sute de concursuri de triatlon şi are în palmares mai multe zeci de competiţii Ironman finalizate. Pentru că, în ciuda vîrstei, regulamentul este clar. Nu se consideră că ai terminat un Ironman (3,8 km înot, 180 de km ciclism şi 42 de km alergare) dacă nu te încadrezi în maximum 17 ore.

Au fost concursuri cînd a depăşit timpul cu 2-3 minute. A fost devastată, dezamăgită, dar n-a renunţat niciodată. A avut ambele braţe rupte, de numărul degetelor fracturate nici nu îşi mai aminteşte, sau de alte accidentări, dar nu s-a oprit niciodată. Cînd pedala sau înota cu o mînă ruptă zîmbea şi spunea simplu: "Chiar mi se pare mai distractiv şi interesant aşa".

În august 2012 a terminat ultimul Ironman, în Canada, în 16 ore şi 32 de minute, obligînd federaţia internaţională să ridice încă o dată ştacheta imposibilului şi să înfiinţeze o altă grupă, cea rezervată sportivilor de peste 80 de ani. A depăşit astfel un alt record, stabilit de Lew Hollander, un sportiv care încheiase un Ironman anul trecut, la 81 de ani!

De vreo 10 ani, Madonna tot stabileşte recorduri, pe care tot ea le doboară. Iar acum se pregăteşte să ia startul din nou la Campionatele Mondiale Ironman care vor avea loc în octombrie la Kona, în Hawaii. Imposibil? Pentru Madonna Buder nu există aşa ceva.

Strînge bani pentru campanii umanitare
Ce o motivează pe bunicuţa Madonna să meargă mai departe? Dorinţa de a dovedi că nu există limite atunci cînd crezi cu adevărat în ceva. În plus, în fiecare cursă reuşeşte să adune fonduri pentru diverse campanii umanitare, cărora le dedică mai tot timpul.

Uneori recunoaşte că nici nu prea are tip să se antreneze, "dar fac asta de atît timp încît a devenit parte din mine. Pot să termin un concurs şi dacă nu mă antrenez mereu. Şi nu mi se pare nimic special în treaba asta", transmite Madonna milioanelor ei de fani.

"Visează, doreşte, aplică disciplină, dedică-te total ţelului tău, îndrăzneşte şi fă acel lucru! Şi vei vedea că imposibilul nu există!" ( Sora Madonna Buder, cea mai bătrînă participantă la concursuri Ironman din lume)

"Fie şi doar efortul de a încerca să împingi cît mai departe limitele spiritului şi ale propriului corp este o victorie. Ai avea senzaţia că ai trăit în zadar dacă nu ai răspunde provocărilor vieţii" (Sora Madonna Buder, cea mai bătrînă participantă la concursuri Ironman din lume)

350 de concursuri de triatlon şi 50 de competiţii Ironman are sora Madonna Buder în palmares

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (6)
badeadorian
badeadorian  •  19 Septembrie 2012, 16:37
Postat de dumitruion1960 pe 19 Septembrie 2012, 14:44

fotografia nu este a unei femei de 80 ani !....cel mult de 50 !

Hai sa facem si noi ce face ea si o sa aratam la fel la 80 de ani . Limita biologica de viata a omului este undeva in jurul varstei de 125 de ani . Ca noi o facem mai mica practic este numai vina noastra .

badeadorian
badeadorian  •  19 Septembrie 2012, 16:34
Postat de talpaiadului pe 19 Septembrie 2012, 04:46

Tot respectul pentru ca practica sport, dar ii lipseste o doaga babutei. Inotul este foarte bun pentru sanatate, dar cand inoti cu fractura la brat este foarte daunator si riscant.

Foarte daunator si riscant este sa ardem pachete sa secam sticle si sa devoram gratare !!! atat timp cat mai exista oameni care ne arata cum pot cadea limitele umane mai avem o sansa ca specie ... Femeia aia nu a trait degeaba ... in jurul nostru multi da !!!!

dumitruion1960
dumitruion1960  •  19 Septembrie 2012, 14:44

fotografia nu este a unei femei de 80 ani !....cel mult de 50 !

Vezi toate comentariile (6)
Comentează