SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ / CAMPIONATE MONDIALE

VIDEO Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan, campioni mondiali: „Eliminăm orice presiune” » Vor și calificarea la Jocurile Olimpice, și medalie

Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan în plină cursă Foto Imago
Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan în plină cursă Foto Imago

Articol de - Publicat miercuri, 30 august 2023 19:00 / Actualizat sambata, 02 septembrie 2023 17:26

Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan, campionii mondiali en titre la dublu rame, sunt pregătiți pentru ediția competiției supreme de la Belgrad, acolo unde au drept obiectiv principal calificarea la Jocurile Olimpice 2024

Echipa României, una numeroasă, care acoperă 13 din cele 14 probe olimpice, pornește mâine spre Belgrad, gazda Campionatelor Mondiale (3-10 septembrie). 

După ediția precedentă de succes, încununată cu 4 medalii, toate de aur, obiectivele din acest an sunt nuanțate: întâi asigurarea calificării pentru Jocurile Olimpice de la Paris, apoi medaliile. În multe probe însă, cele două ținte se vor contopi, cu siguranță.

Este ceea ce își doresc Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan, cei care au cucerit în 2022, la Racice, titlul mondial la dublu rame, după ce și-l adjudecaseră cu o lună înainte și pe cel european, la München.

Calificarea - obiectiv principal, dar și medalii

„Calificarea pentru Jocurile Olimpice de la Paris, da, acesta este obiectivul principal, dar noi vom încerca să obținem și acele medalii pe care toată lumea și le dorește”, spune Marius, 30 de ani, cel mai experimentat dintre ei.

Antonio are o vorbă: «Nu poți să pierzi ce nu ai câștigat deja»”, completează Sergiu, 26 de ani, referindu-se la antrenorul coordonator al loturilor naționale, italianul Antonio Colamonici.

„Noi am câștigat anul trecut, dar acum eliminăm orice presiune pentru că nu vrem să mergem la Campionatele Mondiale cu astfel de gânduri. Mergem acolo, facem ceea ce am antrenat, iar la final vedem ce o să iasă. Dar suntem încrezători, o să înfruntăm curajoși fiecare cursă până la ultima lovitură pentru că știm cum am muncit”, spune el.

Ca în fiecare sezon, Mondialele vin spre final, însă pregătirea aproape neîntreruptă începe din primele săptămâni ale anului. Așteptarea este uneori febrilă până când, în fine, vin competițiile și bătăliile directe pentru prețioasele medalii.

Marius Cozmiuc: „Mulțumiți de nivelul la care am ajuns”

Ultimele săptămâni au fost foarte reușite, etapele de antrenament prin care am trecut”, asigură Cozmiuc. ”Suntem foarte mulțumiți de nivelul la care am ajuns acum. Mai sunt câteva zile până la Campionatele Mondiale și simțim că de la zi la zi suntem din ce în ce mai bine”, mai spune el.

Sergiu Bejan parcă măsoară altfel timpul. „A fost un parcurs care a trecut destul de repede, încă de la cantonamentul din Italia, apoi ne-am întors la Snagov, ne-am continuat antrenamentele. Am trecut prin două competiții, Campionatele Europene și etapa de Cupă Mondială, a treia, ultima, iar linia noastră de antrenament a tot crescut”, enumeră el.

Cum a spus și Marius, suntem într-o formă fizică foarte bună, de la zi la zi ne simțim tot mai bine din acest punct de vedere și la Mondiale vom ajunge la cel mai bun nivel cu siguranță”.

11 locuricalificante la JO se pun la bătaie în cadrul Campionatelor Mondiale de la Belgrad în proba de dublu rame

Pe parcursul lui 2023, cei doi au concurat întâi la Campionatele Europene de la Bled (25-28 mai), unde s-au clasat pe locul 5 în finală. Cu o zi înainte însă, cucerise medalia de argint cu barca de 8 plus 1 rame, la doar 5 sutimi de aur! O competiție în care au dublat probele într-un ritm de cinci curse în patru zile.

La etapa de Cupă Mondială de la Lucerna, singura la care au luat startul sportivi români, Marius și Sergiu au trecut linia de sosire pe locul 2, după barca Marii Britanii, la 34 de sutimi.

Sergiu Bejan: „O bucurie, o motivație în plus”

Da, au fost și momente mai dificile, dar noi tot timpul am fost cu gândul la obiectivul principal, la calificările de la aceste Campionate Mondiale și am trecut tot timpul cu bine ele”, explică Marius Cozmiuc. „De la etapă la etapă la antrenamente noi am reușit să progresăm și acum suntem într-o formă foarte bună”.

Ce ar însemna pentru ei o participare olimpică în această formulă?

”Eu am concurat la Jocurile Olimpice de la Tokyo în proba de 8 plus 1. A fost prima mea experiență de acest gen, prima mea participare”, povestește Bejan. ”Cu siguranță pentru Paris gândurile, dorințele mele sunt altele, multe mai ridicate, având experiența anilor trecuți. Concurând alături de Marius e o bucurie în plus, o motivație în plus”, punctează el.

Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan, campioni mondiali: „Eliminăm orice presiune” » Vor și calificarea la Jocurile Olimpice, și medalie
Sergiu Bejan și Marius Cozmiuc după o cursă reușită Foto Imago

Cozmiuc este deja medaliat la JO, argintul de la Tokyo, cucerit alături de Ciprian Tudosă. „Acum mi-o doresc pe cea de aur”, spune el.

Și mai are o țintă personală, care ține de longevitate. „Această calificare pentru Paris ar însemna a patra participare pentru mine. Este un rezultat important fiindcă aș fi al treilea sportiv din țară de la băieți cu atâtea prezențe la Jocurile Olimpice”, conchide Marius, care a concurat în 2012, 2016 și 2020.

3 canotori româniau adunat până acum patru participări olimpice: Ladislau Lovrenschi 1968, 1972, 1980, 1988, Dimitrie Popescu 1984, 1988, 1992, 1996 și Valentin Robu 1988, 1992, 1996, 2000

Proba de dublu rame la CM de la Belgrad se desfășoară cu serii duminică, 3 septembrie, sferturi de finală miercuri, 6 septembrie, semifinale joi, 7 septembrie, și finala sâmbătă, 9 septembrie. 

Citește și: 

Primul obiectiv: calificările la Jocurile Olimpice din 2024! » Canotorii români sunt pregătiți pentru examenul Mondialelor
CANOTAJ / CAMPIONATE MONDIALE
Primul obiectiv: calificările la Jocurile Olimpice din 2024! » Canotorii români sunt pregătiți pentru examenul Mondialelor
Canoistul Cătălin Chirilă:  „O medalie olimpică ar însemna împlinirea visului suprem”
KAIAC-CANOE
Canoistul Cătălin Chirilă: „O medalie olimpică ar însemna împlinirea visului suprem”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează