SPORTURI  »  ALTELE  »  OLIMPISM

O actriță de Oscar aleasă membră în Comitetului Internaţional Olimpic

Michelle Yeoh FOTO Imago Images
Michelle Yeoh FOTO Imago Images

Articol de - Publicat marti, 17 octombrie 2023 17:16 / Actualizat marti, 17 octombrie 2023 17:28

Michelle Yeoh (61 ani), prima femeie din Asia care a câştigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă, a devenit membru în Comitetul Internaţional Olimpic fără a avea prea multe legături cu sportul.

Malaysiana Michelle Yeoh, câştigătoare a premiului Oscar pentru cea mai bună actriţă în 2023 cu filmul „Orice, oriunde, oricând", a devenit membră a Comitetului Internaţional Olimpic (CIO).

Propusă de Comitetul Executiv al CIO în septembrie, artista în vârstă de 61 de ani a fost aleasă cu o mare majoritate, alături de fostul judoka israelian Yael Arad, de conducătorul sportiv maghiar Balazs Furjes, de fosta voleibalistă şi deputată peruană Cecilia Villacorta, de organizatorul german de evenimente sportive Michael Mronz şi de şeful Comitetului olimpic tunisian, Mehrez Boussayene. 

În sesiunea de la Mumbai au fost aleși şi doi preşedinţi de federaţii internaţionale, datorită funcţiilor lor: suedeza Petra Sorlind, care conduce federaţia mondială de tenis de masă, şi coreeanul Jae Youl Kim, preşedintele Uniunii Internaţionale de Patinaj.

Tomas Bach, președintele CIO, a spus că aceștia au fost aleși pentru „experiență și expertiză diversă în diferite domenii ale vieții". „Ceea ce au toți în comun este dragostea pentru sport și credința lor puternică în valorile olimpice și ceea ce reprezintă CIO", a completat Bach.

Michelle Yeoh: „Mi-am dorit să fac parte din această familie"

Deşi Michelle Yeoh nu este nici fostă participantă la Jocurile Olimpice şi nici responsabil sportiv, ea este cea mai cunoscută personalitate dintre cei opt nou-veniţi. Actriţa a fost totuşi campioană de junioare a Malaysiei la squash.

 „Nu am visat să devin actriță, dar când eram mică îmi doream să fiu o sportivă olimpică. Sportul a făcut parte din viața mea atunci când creșteam, am jucat squah, am făcut atletism, înot și sărituri în apă. Mi-am dorit mereu să găsesc o modalitate de a mă alătura acestei familii. Sunt foarte uniți și, de asemenea, trebuie să fie foarte siguri că le împărtășești pasiunea, angajamentul și ideologia", a spus Michelle Yeoh

Remarcată începând din 1984, după o serie de filme de acţiune, alături de Jackie Chan şi Maggie Cheung, ea a devenit cunoscută pe plan mondial în 1997, interpretând rolul fetei James Bond din „Ziua de mâine nu va muri", înainte de a juca în succese precum „Tigru și Dragon", „Memoriile unei gheișe" şi, mai recent, „Asiatici bogați și nebuni".

Michelle Yeoh este de multă vreme partenera francezului Jean Todt, o figură-cheie în sportul cu motor mondial, fost director al echipei de Formula 1 Ferrari.

107 membriare acum Comitetului Internaţional Olimpic, printre care și românul Octavian Morariu

Citește și: 

Comitetul Internațional Olimpic a aprobat cererea americanilor » Cinci noi sporturi la Jocurile Olimpice de la Los Angeles
OLIMPIADĂ
Comitetul Internațional Olimpic a aprobat cererea americanilor » Cinci noi sporturi la Jocurile Olimpice de la Los Angeles
India vrea să organizeze Jocurile Olimpice din 2036: „Acesta este visul istoric şi aspiraţia a 1,4 miliarde de oameni”
GAZDĂ
India vrea să organizeze Jocurile Olimpice din 2036: „Acesta este visul istoric şi aspiraţia a 1,4 miliarde de oameni”

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close