SPORTURI  »  ALTELE  »  SCRIMĂ

Mînă fragilă, inimă puternică! » Ana Maria Brînză vrea să urce pe primul loc în ierarhia mondială, dar are probleme la încheietura stîngă

Ana Maria Brînză tinteşte spre locul întîi în ierarhia mondială, deşi are probleme la încheietura stîngă, iar la începutul anului tatăl său a decedat
Ana Maria Brînză tinteşte spre locul întîi în ierarhia mondială, deşi are probleme la încheietura stîngă, iar la începutul anului tatăl său a decedat

Articol de - Publicat vineri, 24 februarie 2012 00:00 / Actualizat joi, 23 februarie 2012 20:16

Spadasina şi colegele sale din echipa feminină participă în acest week-end la etapa de Cupă Mondială individuală de la Budapesta.

La primul concurs din 2012, Ana a suferit la individual, dar a zîmbit în concursul pe echipe. A strigat, s-a luptat şi a urcat cu echipa pe locul trei la Doha. Însă a doua zi totul e trecut, iar noile ţinte sînt altele. Îşi doreşte să fie pe primul loc în ierahia mondială la individual, aşa cum este şi cu echipa. Zece puncte o despart de chinezoaica Sun, zece puncte care se pot topi la finalul săptămînii, în concursul de la Budapesta. Deşi anul acesta nu a fost darnic cu ea, Ana strînge bine spada în mînă şi merge înainte pe planşă.

- Ana, locul trei la Doha cu echipa, la individual locul 17, e bine, e rău, cum vezi tu acest rezultat?
- Cel mai important este că nu ne-am întors de la Doha cu ochii-n pămînt. La individual nu am strălucit deloc. M-am antrenat foarte puţin în săptămîna premergătoare concursului, mă aşteptam să nu am o evoluţie foarte bună. Mi-a fost teamă, antrenamentele lipsă şi-au spus cuvîntul şi, în plus de asta, am avut neşansa să întîlnesc o coreeancă în vîrf de formă, care a fost şi una dintre surprizele concursului, la final a fost pe 2. La echipe pot spune că a tras Ana Brînză în zilele ei bune şi am reuşit să ajut echipa să urce pe podium, deşi pe ultima treaptă. Fiecare medalie este importantă.

- După primul concurs din 2012, cum ţi se par celelalte echipe, rusoaicele au evoluat cel mai mult?
- Rusia a fost revelaţia concursului, foarte unite şi concentrate. Polonia şi Germania nu s-au regăsit deloc nici la individual şi nici la echipe. China a fost la înălţime, ca de obicei. Italia a ocupat 3 locuri pe podium la individual. E început de an, presiunea e mare şi e normal să apară surprize. Important e ca noi să ne menţinem poziţiile din clasamentul mondial.

- Urmează concursul de la Budapesta, cu ce gînduri pleci spre Ungaria?
- Anul trecut, am fost eliminată încă din primul tur. Nu am avut un început de an bun, am intrat pe planşă cu febră la acel concurs. Sper să ajung pe podium sau în apropierea lui de data asta. Cu un rezultat bun pot urca pe prima poziţie în clasamentul mondial, diferenţa dintre mine şi prima clasată, Sun, este de numai 10 puncte. Avînd în vedere pregătirea făcută şi faptul că după Doha mi-am mai pus la punct acţiunile, mă simt pregătită pentru o nouă provocare.

Spade, laptop şi cărţi

- Ce pui în bagaj cînd pleci spre o astfel de competiţie? Cîte arme iei cu tine?
- În afară de echipamentul necesar, din care mai uit "piese" uneori (rîde), cele 3 arme şi treningul de prezentare, nu-mi lipsesc ipod-ul, laptop-ul şi cărţile. Niciodată n-o să găsiţi în bagajele noastre rochii de seară, aşa cum se întîmplă la teni,s de exemplu, pentru că în scrimă nu există petrecerile jucătoarelor.

- Cît contează aceste etape de Cupă Mondială pentru tine?
- Pentru punctele acumulate, dar şi pentru orgoliul personal. Sînt competiţii care ne ajută la tabloul eliminatoriu pentru CE, CM sau JO, dar fiercare are importanţa ei, şi cum m-am obişnuit cu locuri fruntaşe, îmi este ruşine de fiecare dată cînd mă întorc acasă cu mîna goală. Faptul că apropiaţii au aşteptări mari de la mine îmi dă această senzaţie, deşi ştiu că ei vor fi acolo indiferent că mă întorc învingătoare sau învinsă.

- Ai spus că Jocurile Olimpice sînt departe şi că trebuie totul luat pas cu pas, dar cît de prezentă e în gîndurile tale această competiţie?
- Încerc să-mi impun să nu mă gîndesc încă de pe acum la ce se va întîmpla în august, dar nu există zi să nu aud pe cineva spunîndu-mi ceva despre ce voi face la Londra. Trăiesc cu senzaţia că toata lumea a văzut deja acest film, doar eu nu am apucat. Mă concentrez pentru fiecare concurs în parte şi urmez pregătirea. Pînă atunci cred că voi reuşi să-mi distrag atenţia de la acele gînduri. Înainte de Beijing aşa am făcut şi se pare că a funcţionat. În fond, este o etapă din cariera mea şi ar trebui tratată la fel ca şi celelalte.

- În clasamentul mondial, echipa pe locul 1, în cel individual, tu pe 2, un tablou care ar fi frumos să fie aşa şi la Londra?
- Se poate spune şi aşa, dar cum întotdeauna ne dorim mai mult decît avem, aş prefera ca şi acel loc 2 să se transforme în aur. Şevaletul şi pensulele sînt de partea noastră, doar de noi depinde dacă vom colora viu şi frumos acel tablou.

Vise de campioană

- Ce poveşti mai spune mîna ta stîngă?
- Am ajuns la o înţelegere cu ea şi i-am promis că dacă mă va ajuta pînă la sfîrşitul anului, îşi va primi apoi o binemeritată vacanţă (rîde). Durerile încă există, dar sînt suportabile. Mai mult decît durerile mă deranjează factorul psihic. Am rămas cu teama de a nu mă întoarce de unde am plecat, la problemele iniţiale. Chiar am realizat că de curînd s-au împlinit trei ani de cînd mîna îmi tot face probleme. Atît echipa medicală a federaţiei, cît şi cea a clubului Steaua sînt alături de mine, aşa că am încredere că voi trece cu bine peste acest hop.

- Anul a început îngrozitor pentru tine, de unde aduni putere să mergi în continuare la antrenamente, la concursuri, să-ţi mai pese de scrimă?
- "Ce nu te doboară te face mai puternic", credeam că este doar un clişeu, dar într-adevar aşa este, am simţit-o pe pielea mea. Ultima dorinţă a tatălui meu a fost să ajung la aurul olimpic şi nu am de gînd să renunţ pînă nu-i voi îndeplini dorinţa. Faptul că mai am o mamă şi un frate care mă iubesc necondiţionat îmi dă putere să merg mai departe! Cînd îţi doreşti ceva cu adevărat, găseşti şi resursele necesare, indiferent cît de greu poate părea.

- La ce mai visează zilele acestea Ana Brînza?
- Visează să fie sănătoasă şi toţi ai ei la fel. Să vadă lumea de pe cît mai multe podiumuri, să audă cîntîndu-i-se de cît mai multe ori imnul şi să se bucure de toate lucrurile bune alături de cei dragi ei.

Clasamentul mondial înainte de etapa de la Budapesta
1. Sun Yujie (Chn) 167 p
2. Ana Brînză (Rom) 157 p
3. Bianca Del Carretto (Ita) 155 p
4.Magdalena Piekarska (Pol) 153 p
5. Tiffany Geroudet (Elv) 137 p

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
steaua.libera
steaua.libera  •  24 Februarie 2012, 04:47

Iti tinem pumnii, Branzici :)

Vezi toate comentariile (1)
Comentează