SPORTURI  »  ALTELE  »  JO DE IARNĂ - TINERET

MIRACOL PE GHEAŢĂ! Hocheistul Eduard Cășăneanu a obţinut joi seară medalia de aur la “îndemânare pe gheaţă” la Jocurile Olimpice

Articol de - Publicat sambata, 20 februarie 2016 00:00

Țara fără patinoar în Capitală a câștigat întâia ei medalie de aur la JO de tineret chiar printr-un hocheist. Ciucanul Eduard Cășăneanu, 16 ani, a terminat primul concursul de îndemânare, "skills challenge".

"Sunt atât de mândru! E cel mai fericit moment din viața mea", a spus Edu la finalul concursului pentru jurnaliștii prezenți la Lillehammer. Care i-au descris stările: "Îi tremurau picioarele de emoție pe podium!".

De la viteză la agilitate

Ieri, Eduard a răspuns solicitării Gazetei și a descris proba inedită. "E destinată doar Jocurilor Olimpice de tineret. A avut prima ediție în 2012, la Innsbruck. Următoarea se va disputa abia în 2020, peste patru ani. Nu e sport la JO, nu are Campionat Mondial sau European".

Ce înseamnă? "Sunt 6 probe distincte, se adună punctajul de la fiecare în parte și se face un clasament final". Iată cele 6:

  1. Viteza unei ture. "Jumătate de traseu îl parcurgi cu fața, jumătate - cu spatele";

  2. Tras la poartă. "E pusă o tablă în poartă, cu 4 orificii. Trebuie să le nimerești în 30 de secunde";

  3. Agilitate. "Cam ca la «fluture», patinezi și cu spatele, și cu fața";

  4. Viteza șutului. "Se măsoară ca loviturile la tenis";

  5. Precizia paselor. "Trebuie să nimerești 5 cuburi. La fel, în 30s";

  6. Slalom. "Controlul pucului. Se pun niște jaloane, faci «opturi» printre ele".

6 aniavea Cășăneanu când a început hocheiul la Miercurea Ciuc

22 de sportiviare delegația României de la JO de Tineret de la Lillehammer

24este numărul cu care a participat la concurs harghiteanul

1968e anul în care România luase singura medalie într-o competiţie de iarnă organizată de CIO: bronz la bob, Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe, JO de la Grenoble

Podiumul probei de îndemânare

Medalie Sportiv (țară) Punctaj
Aur Eduard Cășăneanu (România) 14p
Argint Sebastian Cederle (Slovacia) 12p
Bronz Erik Betzold (Germania) 11p

Cum a punctat Căşăneanu

Probă Puncte Loc Parametru
Viteză 3 2 17,20s
Acurateţe 2 3 4 reușit / 8 încercări / 17,5s
Agilitate 1 7 14,96s
Forţă şut 4 1 145,5 km/h
Precizie pase 1 7 5 pase / 16 încercări / 26,09s
Control puc 3 2 15,80s

Cășăneanu: "Nu ştiam ce înseamnă până anul trecut!"

INTERVIU. Puștiul spune că "balanța s-a înclinat la proba de viteză a șutului"

- Eduard, felicitări! Nu cred că te aşteptai la aşa ceva!
- Mulțumesc, e o mare surpriză și pentru mine. Sunt fericit că am adus României această medalie. Nu prea am fost favorit, erau alții, dar au greșit la diferite probe. Bine, și eu am mai dat-o în bară, mai ales la pase. Dar a ieșit OK! Am excelat la viteza șutului şi m-am clasat excelent în celelalte probe.

- Forţa şutului a fost și motivul pentru care ai ajuns să practici proba asta?
- Sincer, la început nu știam ce înseamnă. Asta anul trecut, în iunie, când am început pregătirea, m-am familiarizat. Oamenii de la club mi-au zis de ea. Am ajuns pe țară, apoi în Finlanda, în calificări. Am prins JO fiind al 15-lea din 16 participanți la preliminarii. Acum am fost primul.

- În viitor...
- Oricum, nu o să mai pot practica această probă. Poate doar să sfătuiesc colegi mai mici pentru următoarea ediție a JOT. Acum, toată concentrarea o voi depune pe hochei, eu joc la Miercurea Ciuc.

Hogaș a luat bronz

Eduard a fost al doilea român care a cucerit o medalie la această ediție a JO de tineret. Prima a luat-o Mihaela Hogaș, la patinaj viteză, bronz. Însă într-un format atipic, destinat JO de Tineret, în care a participat într-o echipă mixtă, sub steagul olimpic, alături de sportive din Italia, Germania și Norvegia. "O probă creată pentru întărirea legăturilor dintre națiuni", cum e descrisă de organizatori.

Am fost aproape şi la bob

România putea lua prima medalie acum câteva zile. La sanie! Luni, perechea Marian Gâtlan - Flavius Crăciun s-a clasat pe locul patru în proba de dublu, cu timpul de 1:45.479. La numai două zecimi de secundă de locul al treilea!

Aveam aur doar la FOTE

E prima medalie pentru România la Jocurile Olimpice de Tineret, ediţia de iarnă, competiţie inaugurată în 2012 de Comitetul Internaţional Olimpic. Până atunci, România participase doar la Festivalul Olimpic al Tineretului European, FOTE, organizat de Comitetul European Olimpic. A organizat ediţia din 2013 la Braşov, când am luat şi singurul aur (Emil Imre - shorttrack). În total, la FOTE, din 1993 şi până acum, avem un aur, două medalii de argint (toate în 2013) şi 4 medalii de bronz.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
tipsy
tipsy  •  20 Februarie 2016, 10:55

Sa castige un roman o proba hocheistica in fata unor slovaci sau rusi, asta da minune. Inseamna ca pustiul are talent pur. Spre binele lui, poate il vede cineva de afara, ca la cat pret punem noi pe hochei, slabe sanse sa ajunga ceva.

plischi
plischi  •  20 Februarie 2016, 10:35

i l-as recomanda si lui iordanescu pentru la vara... lasand gluma la o parte, bravo lui din toata inima!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează