SPORTURI  »  ALTELE  »  SCANDAL

MTS a blocat finanţarea Federaţiei Române de Judo » Actele contabile s-au evaporat

Articol de - Publicat luni, 14 septembrie 2015 00:00

Cu o zi înaintea sosirii controlorilor financiari la FRJ, actele contabile au dispărut, iar hard-ul calculatorului a fost distrus. Preşedintele Doru Sapta susţine că datele au fost recuperate.

Încă o federaţie olimpică a rămas fără alocaţia de la bugetul de stat. Motivul pentru care Ministerul Tineretului şi Sportului a stopat finanţarea pe trimestrul al IV-lea la FR Judo este acelaşi ca şi în cazul FR Patinaj Artistic şi al FR Box: nereguli financiare.

Răfuiala la vîrf

Dacă la celelalte două federaţii finanţarea a fost oprită după ce auditul intern a scos la iveală decontări duble şi deturnări de fonduri, la patinaj, şi restanţe la Fisc, la box, situaţia de la FR Judo este şi mai gravă. Aici, inspectorii Corpului de Control al MTS nu au avut practic ce verifica. Cu o zi înainte de sosirea auditorilor, actele contabile au dispărut, iar hard-ul calculatorului a fost distrus.

Toată nebunia s-a declanşat după ce Gazeta Sporturilor a publicat, la începutul verii, o scrisoare a secretarului general al FRJ, Sandu Bălgrădean, prin care-l acuza pe preşedintele Doru Sapta de deturnări de fonduri, cheltuieli fictive şi de favoritisme în finanţarea lotului olimpic feminin, coordonat de antrenorul Florin Bercean, lot spre care este direcţionat 80% din bugetul federaţiei.

Bălgrădean i-a făcut public şi salariul lui Sapta, 9.000 de lei pe lună, în condiţiile în care acesta e angajat cu jumătate de normă. Sapta s-a apărat spunînd că dacă sînt nereguli la FRJ, Bălgrădean este vinovat pentru ele.

Documente dispărute

Imediat după aceste dezvăluiri, ministrul Gabriela Szabo a comandat un control financiar la FRJ, însă auditorii nu au putut efectua nici o verificare, negăsind documente contabile, în timp ce calculatorul era nefuncţional, cu hard-ul stricat.

"În acel moment, în federaţie se afla doar un singur om, contabila, care nu a reuşit să explice această situaţie", a mărturisit pentru Gazeta un angajat al FRJ.

Inspectorii MTS le-au dat termen o lună să refacă contabilitatea, în timp ce a fost solicitată şi o expertiză informatică, pentru elucidarea misterului şi recuperarea informaţiilor.

Suspectul lui Sapta

Termenul a expirat, actele contabile nu au apărut, iar MTS nu a aprobat cererile de finanţare a FR Judo pentru ultimul trimestru al anului. "Nu am fi dorit să luăm această măsură pentru că vor fi afectaţi şi sportivii, care se află în plin proces de calificare la Rio 2016, dar nici nu putem să acceptăm aşa ceva. Acolo lucrurile nu sînt în regulă, aşa că vom încerca să-i ajutăm pe sportivi prin cluburile de care aparţin", a declarat ieri Carmen Tocală, secretar de stat în MTS.

De cealaltă parte, preşedintele Doru Sapta anunţă că a fost refăcută contabilitatea în termen şi că actele sînt gata să fie predate controlorilor.

"Pentru distrugerea actelor îl suspectez pe Sandu Bălgrădean, care are cheie de la birou, dar nu am vrut să sesizez poliţia", a afirmat Sapta.

Vizer i-a cerut să renunţe la salariu

După declanşarea scandalului, Marius Vizer, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, l-a chemat la discuţii pe Doru Sapta, dar şi pe colegii acestuia. "Vizer ia solictat lui Sapta să renunţe la salariu pentru că toţi preşedinţii de federaţii naţionale nu sînt remuneraţi", a declarat sursa Gazetei. Pînă în prezent, Doru Sapta nu a luat nici o măsură în acest sens. "Domnul Vizer nu mi-a solicitat să renunţ la salariu", a fost reacţia şefului FRJ.

Întîlnire de taină cu un procuror şi cu şeful ANAF!

Doru Sapta este un cunoscut om de afaceri în judeţul Hunedoara. După ce Sandu Bălgrădean a făcut publică scrisoarea, se pare că şeful FRJ a participat la o întîlnire misterioasă la Pensiunea Eva din apropierea oraşului Deva.

Surse locale susţin că Sapta s-ar fi întîlnit aici cu persoane importante pe plan local: Florin Şerban, şeful Administraţiei Financiare Hunedoara, Nicolae Cean, fost procuror DIICOT Alba, judecat pentru implicarea în Dosarul "Berbeceanu", şi Cosmin Nicula, vicepreşedinte al Curţii de Conturi şi fost senator PSD Hunedoara. "Nu este nimic adevărat" a fost răspunsul lui Sapta, care însă nu a spus că nu i-ar cunoaşte pe cei 3.

3.000.000lei este bugetul alocat FR Judo pe 2015

"Este grav faptul că activitatea unei federaţii cum este cea de judo, care are două vicecampioane mondiale cu şanse la medalii olimpice la Rio 2016, este bruiată de acuzaţii nefondate"
Doru Sapta, preşedinte FR Judo

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
1137203532976311
Andreescu Robert  •  24 Septembrie 2015, 21:25

Noutati ceva despre acest subiect ???!!!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează