SPORTURI  »  ALTELE  »  FUTSAL

Performanţă în premieră pentru futsalul românesc » La fotbal în 5 avem "naţională"!

Portarul Iancu şi bucuria calificării.
Portarul Iancu şi bucuria calificării.

Articol de - Publicat sambata, 04 februarie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 03 februarie 2012 22:26

După 1-2 cu Croaţia şi 3-1, joi, cu Cehia, "tricolorii" aşteaptă rezultatele meciurilor de azi, din grupele A şi B, pentru a afla dacă luni întîlnesc Ucraina sau Spania, în următoarea fază a competiţiei din Croaţia. Scheletul "naţionalei" e format din jucători de la City' US Tg. Mureş, echipa omului de afaceri Sorin Ţerbea, inculpat în dosarul "Mită în elicopter".

Victoria calificării de joi, 3-1, a venit în urma unei partide entuziasmante: "tricolorii", recompensaţi cu cîte 3000 de euro pentru performanţă şi pregătiţi de spaniolul de 55 de ani Sito Rivera au revenit de la 0-1. Au jucat 20 de secunde fără portar, forţînd la 1-1, şi au învins în final la două goluri diferenţă. Adică reţeta perfectă pentru "sferturi", la a doua participare a României la CE, după ediţia Portugalia 2007, cînd ne-am oprit în grupe.

Devastatori cu cehii, dar vine greul!
Interesant este că această performanţă fără precedent pentru istoria de 10 ani a futsalului românesc, sportul în care fotbalul se joacă în sală şi 5 contra 5, vine după un meci cu Cehia. Adversarul pe care l-am învins cu 1-0 în februarie 2011, meci decisiv pentru calificarea la Euro 2012, locul III la ultimul European şi cu care avem un palmares zdrobitor 9-1!

Gabriel Dobre, autorul golului egalizator din partida cu cehii, e suspendat pentru partida din "sferturi". Dar asta e doar grija cea mai mică a "tricolorilor": Spania şi Ucraina, posibilii adversari, sînt nume de referinţă în futsal, sport în care România păşeşte abia pe drumul performanţelor!

Spania, regina Europei, sau Ucraina, o forţă redutabilă
Favorită la locul 1 în grupa B, Spania a cîştigat 5 din cele 7 ediţii ale CE disputate pînă azi, fiind campioană continentală en titre după seria de trofee consecutive 2005, 2007, 2010. Are şi două titluri mondiale (2000, 2004), la ultima ediţie mulţumindu-se cu argintul, învinsă de Brazilia. Cu alte cuvinte, mai greu nu se putea, mai ales că palmaresul cu Spania e dezastruous, 0-10!

Nici Ucraina nu e tocmai la îndemînă: pregătită de Ghenadi Lisenciuk, părintele futsalului în ţara vecină şi selecţioner al ultimilor 20 de ani, reprezentativa e o prezenţă constantă la turneele finale europene şi mondiale. Nici amintirile nu ne liniştesc: ultima întîlnire România-Ucraina (2-2) datează din 2009, cînd la Tg. Mureş am ratat biletul la CE 2010, iar egalul i-a calificat pe ucraineni.

Lotul României la Euro 2012
Portari: Iancu (United Galaţi), Florea (Debrecen)
Jucători de cîmp: Safar (Gran Canaria), Gherman (United Galaţi), Dobre, Al-Ioani (ambii Gyor), Şotărcă, Răducu (ambii Andorra), Ignat, Matei, Radu, Lupu, Stoica, Alpar (toţi City' US)
Antrenor: Sito Rivera (Spania)

GRUPA A
Croaţia 1 1 0 0 2-1 3p
România 2 1 0 1 4-3 3p
Cehia 1 0 0 1 1-3 0p
(Astăzi, Croaţia-Cehia, ora 21:30, Eurosport 2. Se califică primele două echipe, cîştigătoarea grupei întîlneşte locul secund din Grupa B şi invers)

Grupa B
Ucraina 1 1 0 0 6-3 3p
Spania 1 1 0 0 4-2 3p
Slovenia 2 0 0 2 5-10 0p
(Astăzi, Ucraina-Spania, ora 15:00, Eurosport 2)

"Acum vede lumea ce fac eu! "Naţionala" de futsal, la care noi dăm 6 jucători, e singura cu performanţe din FRF. O să merg la Mircea Sandu să-i cer să suplimenteze primele băieţilor pentru această calificare unică!" (Sorin Ţerbea, preşedinte City' US Tîrgu-Mureş)

"Calificarea e un premiu extraordinar, băieţii au muncit, au muncit, au muncit! Ar fi mai greu cu Spania, dar acum doi ani, într-un amical, abia ne-a bătut cu 3-2 şi am avut patru mari ocazii. Sîntem o familie într-un moment foarte bun şi putem spera la mai mult" (Sito Rivera, antrenorul "naţionalei" României de futsal)

6 fotbalişti din lotul de futsal al României la Euro 2012, format din 14 jucători, sînt legitimaţi la City' US Tg. Mureş (campioană naţională în ultimii 3 ani)

17 e locul ocupat la futsal de România în clasamentul mondial

2 sferturi de finală la un turneu final a reuşit în istorie "naţionala" de fotbal a României (CM 1994 şi Euro 2000)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
nter
nter  •  04 Februarie 2012, 16:54
Postat de vladutz13 pe 04 Februarie 2012, 02:10

Nesimtit Terbea ala!!! Ce anume face el??? ca sa inteleg si eu, ii antreneaza el? ii invata el sa dea cu piciorul in minge??? Are pile si relatii si a reusit sa-i stranga intr-o echipa.... nu stiu exact ce este de laudat!!! Echipa Nationala castiga!! la nivel de cluburi suntem in scadere fata de acum 5,6 ani (cei care urmaresc futsalul stiu)!!!

acu 5-6 ani prindea cam aceleasi runde CIP Deva ca si City'US acum.

vladutz13
vladutz13  •  04 Februarie 2012, 02:10

Nesimtit Terbea ala!!! Ce anume face el??? ca sa inteleg si eu, ii antreneaza el? ii invata el sa dea cu piciorul in minge??? Are pile si relatii si a reusit sa-i stranga intr-o echipa.... nu stiu exact ce este de laudat!!! Echipa Nationala castiga!! la nivel de cluburi suntem in scadere fata de acum 5,6 ani (cei care urmaresc futsalul stiu)!!!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează