SPORTURI  »  ALTELE  »  GOLF / INEDIT

Pian cu 9 clape

Articol de GSP - Publicat luni, 17 septembrie 2007 00:00

La Pianu de Jos se joaca golf la cel mai vechi club din tara, " Paul Tomita" . Lasati prejudecatile la intrare! Asta ar putea scrie pe un panou in fata clubului de golf "Paul Tomita", aflat la 3 kilometri de Pianu de Jos, un sat din judetul Alba. Prejudecatile si cirtitele, dusmanul cel mai inversunat al "green-ului". Da, golful este sportul milionarilor. Drumul de la Pianu pina la club o dovedeste. Asfalt tango printre pilcuri de stejari. Parcarea, un paddock al opulentei motorizate. Prima tusa, o marturie dezarmanta a unui golfer impatimit, fost adversar al sportului pe care il practica saptaminal acum: "si eu ziceam asa la inceput. Ce e si cu sportul asta? Dar e ca la femei. Prima gaura conteaza. Dupa care nu te mai poti lasa". Nici nu se mai spune gaura. E un termen perimat, in contradictie cu criteriile unei lumi in care conventiile nu pot lasa loc de interpretari. Se spune cupa.

In schimb, nu trebuie sa fii milionar in dolari ca sa joci golf. O trusa completa (bag) poate costa 10 milioane de lei vechi si poate contine pina la 15 crose. Sigur, nu sint de calitatea celor pe care le foloseste Tiger Woods. In Romania sint 16 turnee anual, iar taxa de inscriere la cel care a inceput ieri la clubul "Paul Tomita", Cupa Henkel, este de 50 de RON. Un membru al aceluiasi club a platit numai 40 de RON, la inscriere, dar cotizeaza anual 18 milioane de lei vechi. Sint prezenti la Cupa Henkel si campionul national la categoria BRUT, Viorel Coman, fost profesor de fizica, fostul tenisman Dinu Pescariu sau cintaretul si actorul Lucian Viziru. Terenul are o suprafata de 35 de hectare si 9 trasee. "Se fac de doua ori in concurs, in total 18 gauri. Sint 52 de jucatori inscrisi. Nu e vorba numai de cei care au predilectie pentru acest sport. Sint pur si simplu oameni carora le place miscarea. Intr-o zi fac 6-7 kilometri pe jos", a spus directorul clubului, Nicolae Ursu. si cum altfel, la fiecare punct de plecare intr-un traseu exista cite o banca. Locuri din care pornesc megaafaceri. Amplasate la sugestia printului Dimitrie Sturza, fost presedinte de onoare al clubului.

Gentlemanul Tomita

Pavel Tomita (1914-2004) a fost primul antrenor de golf din Romania, primind aceasta distinctie in 1937, din partea asociatiei profesionistilor de la Londra. Nascut in Pianu de Sus, Tomita a activat pina in 1974 la Clubul Diplomatic din Bucuresti, moment in care a revenit acasa, satul de represaliile Securitatii. Intre 1968 si 1983, Paul, cum ii spuneau prietenii, "fiindca suna mai englezeste", a participat la citeva turnee in strainatate. "Comunistii n-au vrut sa-mi dea viza. Cind mi-au dat-o, dupa 50 de ani, era prea tirziu", povesteste Tomita in cartea "Profesorul de Golf", scrisa de Ioan Basca. Tomita era arhicunoscut pentru faptul ca fuma din pipa in timp ce juca si pentru umorul sau molipsitor. "Dracula? Un prost jucator de golf", obisnuia sa spuna Pavel. Tomita a murit in 2004, fiind inmormintat in curtea bisericii din Pianu de Jos. La receptia clubului exista un portret al profesorului Tomita, care-l infatiseaza tragind virtos din pipa (foto).

Din 1994
In urma cu 13 ani, cind Tomita a implinit 80 de ani, profesorul Nicolae Ursu l-a invitat sa faca o demonstratie de golf pe actualul amplasament al terenurilor clubului. "A fost prima organizata in Romania dupa cel de-al doilea razboi mondial", isi aminteste Ursu. Evenimentul a fost o reusita fiind mediatizat excesiv la acea vreme. Dupa alte citeva luni a luat fiinta Asociatia Clubului de Golf "Paul Tomita", iar in 2000 s-a reusit amenajarea terenului de golf de linga Pianu de Jos. "Inainte, acolo se pasteau vacile", a mai spus Ursu.
 
Gazon acasa
Cel care a preluat mostenirea lui Tomita este profesorul Nicolae Ursu (63 de ani), directorul scolii din Pianu de Jos. Ursu (foto) si-a amenajat acasa un mic gazon pe care-l tunde cu religiozitate. Gazonul are 7 gauri. "Copiii sint innebuniti sa se joace. Le scot de fiecare data crosele si ii las sa se bucure", a spus Ursu.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează