SPORTURI  »  ALTELE  »  CONTROVERSĂ

Prea tinere, prea neliniştite » Povestea a două surori de 10 şi de 12 ani care aleargă la maratoane şi curse de trail running

Heather şi Kaytlynn spun că aleargă de plăcere. Unii spun încă că e la mijloc ambiţia tatălui lor +3   FOTO
Heather şi Kaytlynn spun că aleargă de plăcere. Unii spun încă că e la mijloc ambiţia tatălui lor

Articol de - Publicat duminica, 11 noiembrie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 10 noiembrie 2012 19:37

Două surori de 12 şi 10 ani fac deja curse de trail running, adică zeci de kilometri de alergare pe teren accidentat, şi chiar maratoane.

Kaytlynn Welsch (12 ani) şi sora ei, Heather Welsch (10), născute amîndouă în ziua de 28 iunie, dar la doi ani distanţă, au luat parte la o cursă de 13 mile, adică vreo 20 de kilometri pe teren montan în luna septembrie. Se întîmpla undeva în munţii din statul american Utah, pe un traseu care urca şi cobora, pe cărări dificile, prin pădure. De la start la finiş era o diferenţă de nivel de 2200 de metri.

Înainte de start, una dintre ele, cea mică, ţinea în braţe un raton de jucărie. Nici una dintre ele nu are mai mult de 30 de kilograme.

Întrebările care se ridică de la aceste date sînt numeroare şi complicate. Rezistă două organisme atît de slabe şi mici la o alergare extremă? Traseul prea greu nu cumva le uzează trupurile mai mult decît în cazul unor atleţi adulţi? Aerul nu e prea tare? Terenul nu le deformează picioarele? În general, este o idee bună să laşi copii de astfel de vîrste să ia parte la astfel de competiţii epuizante?

Apariţii controversate
Tatăl lor, Rodney Welsch, un texan hotărît, le învaţă să alerge alături de cei mai buni. "Alergaţi în faţă, nu rămîneţi în spate. Alergaţi cu cap".

Fetele sînt obişnuite. Au împreună peste 150 de alergări la activ, majoritatea pe distanţe mai scurte, dar au participat şi la triatlon şi chiar la maratoane. Pentru că sînt uşoare şi antrenate, ele au alergat mereu foarte bine. Cea mare chiar a încheiat cursa înaintea unor favorite în toată firea.

Şi iată, femeile participante la cursă îşi spun părerea. "Eu am un băiat de opt ani. Dacă l-aş lăsa să ia parte la asemenea cursă? Nu, niciodată", spune Claudia Spooner. "Acest gen de competiţie dăunează grav creşterii. Tatăl lor îmi povestea că lui Kaytlynn i-a părut foarte rău că a încheiat pe locul 6 cursa din Ohio. DOAR pe locul 6? Este o preadolescentă, pentru numele lui Dumnezeu!".

Asta probabil pentru că fetiţa a cîştigat deja un concurs pentru adulţi, cel de la Waco. "Oamenii mari nu suportă să-i întrecem. Uneori mai scapă cîte o înjurătură", spune ea.

Aviz favorabil
În 2010, Rodney şi-a pus fetele să alerge curse de 5 şi 10 kilometri. Întreceau pe oricine de vîrsta lor şi lăsau bine în urmă atlete experimentate adulte. La finalul acelui an, Kaytlynn şi Heather participau la un semi maraton. La acel eveniment o doamnă medic pediatru l-a certat pe tată: "Acest gen de competiţie face rău copiilor, nu ştii acest amănunt?"

Analizele şi examenele medicale amănunţite care au urmat acestei dojeni au spus însă că acest de gen de alergare, fie ea extremă, nu dăunează organismelor de copil. Sau poate părinţii au căutat pînă au găsit medicii care să le spună ce voiau să audă.

Descalificată la maraton
În ianuarie, Kaytlynn a participat la maratonul de la Houston, încheind cu timpul de 3 ore, 45 minute şi 15 secunde, cel de-al doilea timp la alergătoarele sub 19 ani. La şcoală însă colegii au făcut-o mincinoasă. Rezultatul ei nu se reflecta în clasamentul oficial al maratonului. Fetiţa fusese descalificată, deoarece avea 11 ani. 12 ani era vîrsta minimă de înscriere în concurs. La multe alergări vîrsat fetelor e o problemă, dar părinţii semnează şi responsabilitatea le aparţine.

Opinii medicale diferite
În timp ce unii medici (ortopezi, pediatri) cred că alergările pe distanţe lungi nu fac rău trupului unui copil, alţii sînt de altă părere. Spun că alergarea extremă întîrzie pubertatea la fete, au un impact negativ asupra oaselor. Mai grav este însă impactul psihologic - se pare că părinţii îşi doresc ca odraslele lor să alerge mai mult decît odraslele însele.

Mereu pe drum
Cu tatăl la volan, fetele colindă Texasul la fiecare sfîrşit de săptămînă. Dorm în maşină, în pijămăluţe, sub pătură, cu o hoardă de animale de pluş după ele. Acestea sînt talismanele surorii celei mici, Heather, care aleargă cu cîte unul agăţat pe tricoul de concurs. La multe curse ele iau primele două locuri la categoria Under 14. Dar asta şi pentru că sînt singurele din concurs sub 14 ani. Uneori chiar singurele sub 19 ani, şi chiar sub 24 de ani.

"Da, ne sacrificăm. Nu mergem la petreceri cu colegii, nu ieşim cu ei în weekend. Nici nu avem prea mulţi prieteni din cauza aceasta" (Kaytlynn Welsch)

"Kaytlynn are mult prea mult talent ca să se lase de alergat. Nu o să-i permit să abandoneze" (Rodney Welsch, tatăl fetiţelor alergătoare)

"Uneori avem două evenimente într-un singur weekend. O cursă de 10 kilometri sîmbăta, urmată de un triatlon duminica" (Kaytlynn Welsch)

"Uneori plîng în timpul cursei. Oamenii se uită urît, cred că părinţii mă obligă să alerg. Dar eu plîng de ciudă că mă depăşesc alţii. Tata îmi spune să nu mai plîng, că mă împiedică la alergat" (Heather Welsch)

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează