SPORTURI  »  ALTELE  »  INTERVIU / POLO / DRAMA UNEI GENERAŢII

Primii sub linie!

Articol de - Publicat marti, 11 martie 2008 00:00

Poloiştii români ratează a treia oară Jocurile Olimpice, "naţionala" pierzînd de fiecare dată jocul decisiv în calificări

2000, 2004, 2008. Trei Olimpiade ratate identic de poloiştii români. În 2000, la Hanovra, "tricolorii" pierdeau în faţa olandezilor. Patru ani mai tîrziu, în turneul pre olimpic de la Rio de Janeiro, Rusia a învins România cu 9-7 şi le-a "furat" poloiştilor noştri biletele de Atena. Anul acesta, la Oradea, Canada a trecut şi ea de România, 9-8, şi Jocurile Olimpice de la Beijing au devenit doar un vis. Cosmin Radu, centrul "naţionalei" României, unul dintre cei mai buni poloişti din Europa, a trăit în bazin cele trei insuccese. El încearcă să explice ce s-a întîmplat şi cum a trecut de fiecare dată peste momentele de derută din prima reprezentativă.

- Cosmin, a treia calificare ratată la Olimpiadă. Ce se întîmplă cu "naţionala" României?
- Nu ştiu, parcă sîntem blestemaţi! E dureros, mi-am dorit mult să joc şi eu la Olimpiadă, e competiţia la care îşi doreşte să ajungă orice sportiv. Nu am putut însă. Şi nu sînt singurul în această situaţie. Andrei Iosep, Edi Andrei, Robert Dinu sau Florin Bonca au trăit şi ei drama ultimelor trei ratări.

- Să revenim la jocul decisiv cu Canada. Eraţi clar favoriţi, cum aţi pierdut?
- Nici acum nu-mi vine să cred că am pierdut. Şi în bazin, eram în ultima repriză şi-mi spuneam că vom putea întoarce rezultatul. Nu ne-am impus însă jocul. Noi ne propuseserăm să-i obosim, să jucăm rapid, ceea ce lor nu le convenea. Am făcut acest lucru doar în primul sfert, după care am intrat în jocul lor lent, previzibil.

- În vestiar ce v-aţi reproşat? L-aţi acuzat pe Florin Bonca faptul că a greşit ultima pasă?
- Nu ne ţigănim în vestiar. Fiecare ştie ce a greşit, ce nu a făcut bine. Credeţi că el a vrut să dea acea pasă la adversar? Nu acolo s-a pierdut meciul.

- A fost presiunea prea mare? Nu v-a ajutat faptul că aţi jucat acasă?

- Spectatorii au fost admirabili. Niciodată nu am jucat într-o asemenea atmosferă. Ei şi-au făcut datoria, noi ne-am făcut însă de ruşine. Nu am fost în stare să ne ridicăm la pretenţiile lor.

- S-a vehiculat chiar şi faptul că unii ar fi putut vinde meciul.
- Crezi că aici e fotbal? În polo nu sînt blaturi. Nu cred că e cineva căruia să i se ofere o sumă de bani ca să cedeze dreptul de a participa la Olimpiadă. E o aberaţie, numai o minte bolnavă poate gîndi asta!

- Mai ai puterea să o iei de la capăt?
- Am 26 de ani, ce aş putea face altceva? Am luat-o de la capăt de fiecare dată, deşi, credeţi-mă, chiar îţi vine să te laşi după o astfel de înfrîngere. E păcat pentru că echipa actuală era una dintre cele mai valoroase. Cîţiva băieţi nu vor mai apuca următoarea Olimpiadă, dar cei care rămînem ne vom lupta să ajungem măcar la Londra, în 2012.

- Antrenorul Vlad Hagiu a fost acuzat dur de preşedintele federaţiei de polo, George Gaiţă. Voi vreţi să continuaţi cu Hagiu?
- În momentul ăsta, da! Am avut antrenori mulţi la "naţională", dar dintre toţi Vlad ne-a pus cel mai bine în apă. Am avut rezultate foarte bune cu el şi mai avem ceva de spus. Nu intru însă eu în polemica dintre Vlad şi domnul Gaiţă.

- Aţi ratat 5.000 de euro pentru calificare. Te-ai gîndit la acest lucru?
- Nici unul dintre noi nu joacă pentru bani la echipa naţională. Pînă acum luam 5 milioane de lei pe lună, cît timp stăteam în cantonament. Poţi să spui că vii să iei banii ăştia. Repet, durerea mare e că nu am ajuns la Olimpiadă. Nici nu ştiam, sincer, cîţi bani o să luăm pentru calificare.

- Ce vei face în luna august, cînd se vor disputa Jocurile Olimpice?
- Nu ştiu, dar de un lucru sînt sigur. Nu o să mă uit la televizor la meciurile de polo. Durerea e prea mare, pînă atunci abia îmi va mai trece necazul. Aşa am făcut şi în 2000, şi în 2004.

Cum se antrenează poloiştii?
- o oră de forţă în fiecare dimineaţă

- trei ore de înot, cinci zile pe săptămînă. La fiecare antrenament înoată între 4 şi 6 kilometri

- două ore de antrenament pentru picioare de trei ori pe săptămînă. Sînt exerciţii specifice poloului în care sportivii înoată pe loc pentru rezistenţa fizică şi pentru duelurile de anduranţă cu adversarii


Prieten cu Anca Martin
Cosmin Radu nu e însurat, dar de şase ani e prieten cu Anca Martin, fosta voleibalistă de la Dinamo, Rapid şi echipa naţională. Anca a cochetat şi cu meseria de fotomodel, dar a abandonat-o, deşi Cosmin a susţinut-o. "Nu ne-am gîndit încă la căsătorie, dar eu sînt ca şi însurat. Locuim împreună în Italia", a declarat Cosmin.

La EURO GSP, Pițurcă a prevăzut finala Champions League și dă de pământ cu 3 „grei” ai vremurilor noastre: „Au fost PANARAME!”

„E foarte grav ce a spus Șucu!” » A „citit” ce se întâmplă la Rapid: „Vine președinte cu Șumudică antrenor!”


Comentarii (9)
 •  11 Martie 2008, 15:56

mai bine.

 •  11 Martie 2008, 15:55

@as: Eu nu m-am legat de nationalitatea ta ci de modul abject si lash in care il ocaresti pe Hagiu. Fi sigur, eu am alte probleme, astept tragerile la sorti pentru grupele din Beijing ;) Nu meriti o echipa buna de polo, tu vrei sa "fii de vesnic stapan" peste toata lumea, si cand cineva e mai bun te frustrezi si faci scandal. Baietii's buni,dar nu sunt obisnuiti cu miza. E nevoie de tineri, care sa vina din urma, si nu au in matze frica de infrangere.Combinat cu rutina batrinilor va fi

 •  11 Martie 2008, 15:43

vecinului!

Vezi toate comentariile (9)
Comentează