SPORTURI  »  ALTELE  »  DECIZIE

Proiect major adoptat de Camera Deputaților » Primăriile, obligate să aloce cel puțin 30% din bugetul pentru activități sportive către copii și juniori

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat astăzi un proiect de lege care prevede că „primăriile trebuie să aloce cel puțin 30% din bugetul pentru activități sportive pentru copii și juniori”.
Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat astăzi un proiect de lege care prevede că „primăriile trebuie să aloce cel puțin 30% din bugetul pentru activități sportive pentru copii și juniori”.

Articol de GSP - Publicat marti, 04 octombrie 2022 17:29 / Actualizat marti, 04 octombrie 2022 17:31

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat astăzi un proiect de lege care prevede că „primăriile trebuie să aloce cel puțin 30% din bugetul pentru activități sportive pentru copii și juniori”.

Proiectul inițiat de USR a trecut de Camera Deputaților și merge spre promulgare la Președintele Klaus Iohannis. 

Autoritățile locale vor putea să finanțeze orice tip de structură sportivă, de drept public sau privat, dacă respectă câteva condiții. Entitatea trebuie să se afle pe raza unităţii teritorial-administrative respective, iar de acum, 30% din bani să fie direcționați către activitățile juvenile.

Proiect de lege pentru sportul juvenil: „O șansă pentru comunitățile defavorizate”

„În România, jumătate din banii publici alocaţi sportului vine de la bugetele locale. Lucru perfect normal. Problema este cum se alocă şi cum se cheltuie aceşti bani, pentru că, în medie, mai puţin de 4% din banii publici alocaţi sportului merg către susţinerea activităţii copiilor şi juniorilor. Diferenţa, 96%, merge către echipele de seniori. 

Proiectul adoptat astăzi de Parlament vizează creşterea cuantumului alocat pentru susţinerea activităţii sportive a copiilor şi juniorilor la 30% din totalul bugetului alocat sportului de administraţiile publice. Asta înseamnă că la fiecare 100 de lei bugetaţi pentru a susţine activitatea sportivă a seniorilor trebuie alocaţi 30 de lei şi pentru segmentul de vârstă 5-18 ani. 

Asta va însemna, în practică, salarii decente pentru antrenori, echipamente sportive pentru copii, transport către competiţii, chiar o masă caldă şi cantonamente. Înseamnă şi o şansă pentru comunităţile defavorizate şi pentru familiile care nu-şi permit să cumpere un echipament sportiv şi, per total, înseamnă ca baza de selecţie să se refacă”, a explicat Tudor Pop, iniţiator al proiectului de lege, conform unui comunicat emis de USR. 

CSM București, buget record în sportul românesc

Clubul local cu cel mai mare buget din România este CSM București, peste 9 milioane de euro în anul 2022, conform site-ului oficial. Aici intră toate secțiile sportive și toate grupele de vârstă. Cea mai mare pare este consumată de echipa de handbal feminin, vicecampioană și participantă în grupele Ligii Campionilor.

Conform noului proiect de lege, aproximativ 2,7 milioane de euro ar urma să fie investite în centrele de copii și juniori.

Citește și alte știri din sportul românesc: 

EXCLUSIV / VIDEO Narcisa Lecușanu povestește cum a învățat să comunice cu părinții surdomuți și cum a scăpat cu viață dintr-o situație la limită

Mihai Covaliu despre Florin Zalomir, campionul care s-ar fi sinucis: „Nu aveai ce să-i reproșezi ca sportiv, era tot timpul cel mai bun, corect, un coleg de echipă"

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
Daniel1959
Daniel1959  •  05 Octombrie 2022, 08:56

Aiurea! Nu merg profesori medici sau macar surori medicale in mediul rural si noi trebuie sa credem ca vor veni antrenori pregatiti pentru disciplinele sportive respective... Sunt multe localitati unde s-au desfiintat scolile din lipsa de copii si noi vrem sa descoperim talente in sport.Sunt multe comune si sate unde nu se justifica "primaria" [primar la 200 de locuitori].Era mai buna o lege de comasare a primariilor ..Atentie USR !!!

boribgue
boribgue  •  04 Octombrie 2022, 21:06

In sfarsit, o lege cu cap. Auzi, tu, cica 96% din buget catre seniori, si toti primarii zbiara ca ei dezvolta sportul...

dinamo100
dinamo100  •  04 Octombrie 2022, 20:34

Felicitari USR! Este una din cele mai bune initiative legislative din ultima vreme! GSP ar trebui sa sprijine si sa faca lobby unor astfel de initiative cu impact major pt viitorul sportului.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează