SPORTURI  »  ALTELE  »  HALTERE

GALERIE FOTO Loredana Toma, lupta cu depresia și durerea fizică: „Mi-a fost greu, dar tot prin antrenament am reușit să trec peste”

Loredana Toma (foto: Instagram) +25   FOTO
Loredana Toma (foto: Instagram)

Articol de - Publicat joi, 29 februarie 2024 10:33 / Actualizat joi, 29 februarie 2024 11:18

Loredana Toma, 28 de ani, cea mai bună halterofilă din România, se pregătește pentru Jocurile Olimpice de la Paris, acolo unde, neoficial, sportiva de la Rapid e calificată, după ce a câștigat două medalii de aur la Campionatele Europene de la Sofia.

„Nu am avut o presiune în privința calificării, abia aștept, sincer, să se tragă linie în aprilie ca să fiu oficial calificată, iar mai apoi rămâne lupta pentru medalie”, mărturisește Loredana Toma, multiplă campioană mondială și europeană la haltere.

Există viață după Neagu și Pintea! România învinge Croația și conduce grupa de calificare la Euro 2024: de ce e important primul loc
EURO 2024
Există viață după Neagu și Pintea! România învinge Croația și conduce grupa de calificare la Euro 2024: de ce e important primul loc

Loredana Toma, lacrimi și depresie

Loredana pare de neclintit, însă viața a fost adesea dură cu ea. Sportiva vine după o perioadă în care a dus o luptă grea în viața personală. Depresia aproape că a forțat-o să renunțe la sport.

Loredana Toma, multiplă campioană mondială și europeană la haltere (foto: Instagram)
Loredana Toma, multiplă campioană mondială și europeană la haltere (foto: Instagram)
Loredana Toma, multiplă campioană mondială și europeană la haltere (foto: Instagram)
Loredana Toma, multiplă campioană mondială și europeană la haltere (foto: Instagram)
Loredana Toma, multiplă campioană mondială și europeană la haltere (foto: Instagram)
+21 FOTO

„Nici eu nu știu cum am trecut peste, poate prin dorința mea de a nu renunța. De foarte multe ori m-am gândit să mă las, dar m-am și răzgândit tot de atâtea ori. Și cu depresia mi-a fost greu, dar tot prin antrenament am reușit să trec peste. Am plâns în acea perioadă cât pentru toată viața adunată la un loc”, spune ea, conform sportsnet.ro.

Loredana Toma: „Tot corpul mă doare, genunchi, spate, umeri”

A tras din greu în fiecare moment, a învins durerea și a continuat să lupte pentru visurile ei:

„Palmele mele sunt OK, m-am obișnuit și cu durerea asta, nu a existat o zi în care să nu am bășici și bătături în ele. Cred că încă vreo 5 ani după ce mă las și apoi o să am niște palme de om normal. Tot corpul mă doare, genunchi, spate, umeri”.

La precedenta ediție a Jocurilor Olimpice, deși calificată și favorită numărul unu, tânăra nu a mai ajuns, dar nu din vina ei. În 2021, România a fost suspendată un an din toate competițiile internaționale din cauza dopajului.

Loredana povestește că, pe lângă dezamăgirea de a nu putea fi prezentă la competiție, a avut și probleme fizice: „Am avut o perioadă foarte proastă imediat după Tokyo, iar apoi în 2023, am avut o accidentare destul de gravă, care m-a ținut pe bară vreo 6 luni. Bazin, șold, inghinal, fesieri, toate la pachet. Acela a fost un alt moment foarte greu și chiar am crezut că acolo va fi finalul dar din fericire am trecut și peste asta”.

Nu am lipsit de la antrenamente, știam că o să câștig campionatul mondial, niciodată nu am fost mai sigură pe mine în privința unui concurs sau în privința unui titlu. După toată dezamăgirea aceea, simțeam că urmează să fac ceva mare.

- Loredana Toma

La finalul lui 2022, românca a devenit dublă campioană mondială la categoria de 71 de kilograme, la stilul smuls, și la total cu 119, respectiv 256 de kilograme.

La competiția din Columbia, sportiva legitimată la Rapid București a stabilit un nou record mondial la smuls. Halterofila în vârstă de 28 de ani a câștigat ultimele 6 ediții ale campionatelor europene și are în palmares 17 medalii de aur la smuls, aruncat și total.

Toma va mai bifa, în aprilie, o cupă mondială care îi va aduce oficial calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris. Românca este în primele 5 sportive la categoria sa în ierarhia mondială în urma căreia se vor împărți biletele de Paris, performanța de la Campionatele Europene aducându-i puncte în acest clasament. La Jocurile Olimpice se acordă puncte doar la total, nu și aruncat și smuls.

„O evoluție fără greșeală și apoi medalia. Voi face tot ce îmi stă în putință să mă întorc cu ea de la Jocurile Olimpice de la Paris”, spune Loredana.

Loredana Toma a dat lovitura de start la meciul de fotbal Rapid - UTA 4-1

Loredana Toma, vechea și noua regină a Europei la haltere, categoria 71 de kilograme, a dat lovitura de start în Rapid - UTA.

Loredana este eleva antrenorului Marius Ulăreanu, alături de care a intrat pe teren miercuri seara, în Giulești, pentru a da, simbolic, lovitura de start a partidei. Ca sportiv și apoi ca antrenor, Marius Ulăreanu are 44 de ani de când se află la Rapid.

Citește și alte articole:

Andy Murray și viitorul său în tenis: „Ambele sunt speciale, nu aș ști pe care să-l aleg”
ATP DUBAI
Andy Murray și viitorul său în tenis: „Ambele sunt speciale, nu aș ști pe care să-l aleg”
Tot ce trebuie să știi despre  noul sezon de Formula 1 » Calendarul complet, echipele + Miza pentru sezonul viitor
SEZONUL 2024
Tot ce trebuie să știi despre noul sezon de Formula 1 » Calendarul complet, echipele + Miza pentru sezonul viitor

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
MaxiP
MaxiP  •  01 Martie 2024, 09:47

"La Jocurile Olimpice se acordă puncte doar la total, nu și aruncat și smuls." Nu stiu la ce puncte va referiti, probabil nici nu mai conteaza punctele la JO. Ce e important e ca se dau medalii doar la total, fara sa se imparta pe fiecare proba separat. E una dintre favorite, dar cu siguranta nu cu rezultatele de la Campionatele Europene. Sper ca a fost vorba doar de o etapa in care stia ca nu are nevoie de mai mult si va avea forma maxima la Paris, dar fara vreo 15 kg in plus fata de Sofia, nu se bate la medalie.

cschaka
cschaka  •  29 Februarie 2024, 22:22

Bravo ei ! Ne mândrim cu ea.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează