SPORTURI  »  ALTELE  »  TIR

Rocada mica » Alin Moldoveanu a pierdut în faţa italianului Niccolo Campriani în reeditarea finalei olimpice

Alin Moldoveanu și Niccolo Campriani umăr la umăr în sala de la Iași +2   FOTO
Alin Moldoveanu și Niccolo Campriani umăr la umăr în sala de la Iași

Articol de , - Publicat sambata, 08 iunie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 07 iunie 2013 20:49

Finala olimpică la 10 metri puşcă aer comprimat de la Londra reeditată la Iaşi, dar cu rezultat inversat. Alin Moldoveanu a fost învins la o diferenţă de două zecimi de milimetru.

Iaşiul a găzduit ieri după-amiază o etapă a Campionatului Naţional în proba de 10 metri puşcă aer comprimat. În finală s-au aflat două vedete ale tirului mondial: Alin Moldoveanu, campion olimpic, şi Niccolo Campriani, vicecampion la Londra 2012, dar lider olimpic la puşcă 50 metri. Italianul a participat la concurs ca invitat special, scopul organizatorilor fiind acela de a retrăi pe viu finala olimpică de anul trecut.

Nimic şi totul s-a schimbat
În ultimele zece luni, Alin a tot repetat lumii că medalia de aur de la Londra nu l-a schimbat cu nimic."Nici nu mă mai gîndesc prea mult la ceea ce mi s-a întîmplat vara trecută. Trebuie să am mintea limpede pentru a merge mai departe", a declarat chiar înainte de concurs tiristul în vîrstă de 30 de ani.

Aşa e în tir. Reuşesc numai cei cu un psihic puternic. Şi are dreptate să gîndească aşa pentru că Federaţia Internaţională de Tir a a umblat la reguli după JO. Modul de desfăşurare a concursului s-a schimbat însă radical. "Cele 10 cercuri ale tinţei au devenit 109. Practic, un cerc a fost împărţit în zece", a explicat Moldoveanu.

Ceea ce înseamnă că şi modul de punctaj s-a schimbat. "În calificări, maximum de puncte efectuate era 600. Acum este 650. De fapt, preliminariile se punctează la fel ca finala. Contează fiecare zecime de milimetru", a continuat sportivul.

Iar schimbările nu s-au oprit aici. "Finaliştii sînt egali. Totul porneşte de la zero, punctele din calificări sînt anulate. S-a umblat şi la timpi. Înainte aveai la dispozitie 75 de secunde pentru un foc, acum ai 50. Şi trebuie să tragi 20 de focuri, înainte erau zece", a completat românul. Şi totul pentru a creşte spectaculozitatea întrecerii.

Ieri, la ora 17:00, s-a dat startul în finala găzduită de Sala Sporturilor din Iaşi. Campriani şi Moldoveanu au stat unul lîngă altul. S-a început cu două serii a cîte trei focuri.

Italianul a reuşit şase decari, printre care şi "glonţul perfect", focul perfect centrat, 10,9 puncte. Alin a tras însă doi nouari. Apoi s-a tras foc cu foc. La al doilea, a tras perfect şi Alin: 10,9, dar avansul luat de Campriani nu s-a micşorat. Nici unul nu a mai ratat cercul de zece puncte.

"Nu te mişca"
Tot timpul concursului, Alin nu s-a grăbit nici măcar la un singur foc. A respectat acelaşi ritual al mişcărilor robotice şi mental, şi fizic. Doar costumul de concurs cîntăreşte 25 de kilograme! Întotdeauna a atins cu buzele puşca. Şi mereu a fost ultimul concurent care a tras, aproape la limita celor 50 de secunde regulamentare.

Foc cu foc, Alin a recuperat din handicap şi spre final a reuşit să-l întreacă pe Niccolo. La penultimul foc, s-a instalat egalitatea, iar la ultimul, Campriani a preluat definitiv şi ireversibil conducerea şi... trofeul. El a avut nervii mai tari. Ultima tragere, cea care a făcut diferenţa: Niccolo - 10,7, Alin - 10,3.

"A cîştigat cine s-a concentrat mai bine. Întotdeauna fac tot ceea ce pot" (Alin Moldoveanu)

"M-am simţit bine în România. Eu şi Alin sîntem prieteni vechi şi aşa vom rămîne mult timp de acum înainte" (Niccolo Campriani)

400 de spectatori s-au aflat ieri în Sala Sporturilor din Iaşi şi au urmărit Duelul Campionilor

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (2)
alkaid
alkaid  •  08 Iunie 2013, 18:04

O initiativa laudabila, speram sa mai avem invitati medaliati olimpici, in cat mai multe orase din tara.

mihaitanase
mihaitanase  •  08 Iunie 2013, 08:05

CE ROCADA ,TATA COMPARATI UN CONCURS DE TIR CU PRIMARUL NICHITA,NECHITA,CUM NAIBII L-O FI CHEMAND,ASEZAT IN PRIMUL RAND SA-L VADA SI PE EL LUMEA LA TV,CU JOCURILE OLIMPICE UNDE ALIN A CASTIGAT MEDALIA DE AUR,CHIAR SUNTETI HAZLII.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează