SPORTURI  »  ALTELE  »  JOCURILE OLIMPICE 2024

România e pentru interzicerea rușilor și belarușilor la Paris: „Nu este momentul să luăm în considerare deschiderea unei căi de întoarcere”

Eduard Novak
Eduard Novak

Articol de - Publicat luni, 13 februarie 2023 20:15 / Actualizat luni, 13 februarie 2023 20:22

Ministrul Eduard Novak a anunțat azi poziția țării noastre în controversa care a cuprins sportul mondial în aceste zile

Țara noastră s-a alăturat demersului mai multor state care solicită Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) interzicerea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice din 2024, din Franţa. În urmă cu câteva zile, CIO a deschis ușa sportivilor din aceste țări pentru a participa ca neutri, fără a avea steag și fără să li se intoneze imnul.

Apoi ministrul sportului din Lituania a dezvăluit că un grup de 35 de țări, printre care SUA, Germania și Australia, va cere ca Rusia și Belarus să fie interzise de la JO 2024. "România este parte a demersului lansat de mai multe ţări prin care se solicită Comitetului Olimpic Internaţional interzicerea sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice 2024. 

În acord cu miniştrii din celelalte state, care au luat atitudine pe acest subiect, credem că nu este momentul să luăm în considerare deschiderea unei căi pentru atleţii ruşi şi belaruşi de a se întoarce la Jocurile Olimpice", a scris Novak pe pagina sa de Facebook.

Consultări în interiorul Guvernului

El precizează că s-a ajuns la această hotărâre în urma unei analize făcute de Ministerul Sportului şi Ministerul Afacerilor Externe. "Decizia a fost luată după o amplă analiză, în urma unui demers în care am implicat expertiză atât din ministerul nostru, cât şi de la Ministerul Afacerilor Externe, de unde am primit şi punctul lor de vedere. Drept urmare, condamnăm războiul de agresiune împotriva Ucrainei, precum şi sprijinul oferit în acest sens. 

Noi am trimis poziţiile noastre din timp, înainte de reuniunea din 10 februarie. Am solicitat şi ca România să fie parte din scrisoarea comună care urmează să fie semnată de reprezentanţii statelor care susţin acest demers", a completat ministrul.

"Istoria ne va arăta cine face mai mult pentru pace"

Într-o scrisoare a sportivilor ucraineni se arată că CIO prin acest gest e de partea greșită a istoriei. Interpelat despre aceasta, Toma Bach, președintele forului olimpic, a spus: "Nu, istoria ne va arăta cine face mai mult pentru pace. Aceia care încercă să țină deschise căile de comunicare ori aceia care vor să izoleze și să divizeze".

El a continuat: "Încercăm să găsim o soluție care să dea dreptate misunii sportului, care este aceea de a una unifica, nu de a contribui la mai multă confruntare sau escaladarea unor conflicte".

Sportivii din Rusia și Belarus au fost interziși din marea majoritate a competiților europene și internaționale, după ce țara condusă de Vladimir Putin a declanșat un război cu Ucraina anul trecut, în luna februarie.

"Cred că dincolo de orice speculaţii, făcute de unele persoane în spaţiul public pe marginea acestui subiect, este important să avem în vedere că sportul este un ambasador al păcii şi ne transmite, înainte de toate, cele mai sănătoase valori, echitate, incluziune, olimpism, fair play şi dezvoltare pe termen lung" 
Carol Eduard Novak

O fostă înotătoare, medaliată olimpică, a fost condamnată la 12 ani de închisoare în Belarus pentru că e împotriva regimului dictatorului Lukaşenko!
BELARUS
O fostă înotătoare, medaliată olimpică, a fost condamnată la 12 ani de închisoare în Belarus pentru că e împotriva regimului dictatorului Lukaşenko!
Uluitor! Filmarea în care dictatorul Lukașenko îl ceartă pe ministrul sportului: „Nu i-am văzut pe fotbaliștii noștri la Campionatul Mondial. Nu mă uit destul?!”
BELARUS
Uluitor! Filmarea în care dictatorul Lukașenko îl ceartă pe ministrul sportului: „Nu i-am văzut pe fotbaliștii noștri la Campionatul Mondial. Nu mă uit destul?!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
VanBasten
VanBasten  •  14 Februarie 2023, 09:13

Interzicerea rusilor, belarusilor si a bebelusilor. fcsb nu e Steaua

doublem
doublem  •  14 Februarie 2023, 09:08

Să fie clar un lucru: cuvântul final îl are CIO. Acest demers este făcut pentru a determina suspendarea celor două comitete olimpice naționale DE CĂTRE CIO. E făcut din timp. Doar CIO are rolul tradițional de a trimite invitații de participare către comitetele naționale cu un an înainte de ceremonia de deschidere și nici țara gazdă nu cred că are dreptul de a refuza un membru invitat (din câte am citit pe olympics.org). E bine să așteptăm decizia finală dar nu văd nicio șansă pentru o participare oficială a celor două sub steag propriu și nici ca sportivi independenți (poate doar în echipa refugiaților pentru cei fugiți de acolo). Ar însemna ca CIO să ignore amenințări teroriste "pe față" ale liderilor Rusiei și altor propagandiști-slugi cu arme nucleare care ar șterge de pe fața pământului alte națiuni. Nu sunt îngeri cei de la CIO dar nici nu se vor înjosi atât.

catuzza
catuzza  •  14 Februarie 2023, 06:55

dar cu americanii nu au fost asa de asprii !!!ei au voi sa atace pe oricine !!!!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează