SPORTURI  »  ALTELE  »  SKATEBOARD

Roţile ce nu au nevoie de ochi » Povestea emoţionantă a unui skateboarder orb

Sursa foto: saltypeaks.com
Sursa foto: saltypeaks.com

Articol de - Publicat miercuri, 23 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 23 ianuarie 2013 12:42

Faceţi un exerciţiu. Ţineţi ochii închişi strîns, să nu pătrundă lumina. Şi alergaţi pînă la uşă. Nu vă place, nu? Tommy Carroll, un american în vîrstă de 16 ani, practică skateboardingul, deşi este total orb


Tommy Carroll (18 ani) a început să se dea cu placa de cînd avea 10 ani. Nu mai ţinea minte atunci că, odinioară, văzuse şi el. Percepuse pentru un timp culorile şi formele şi nuanţa buzelor mamei. Cînd avea doi ani s-a petrecut răul care l-a lăsat fără vedere. De fapt, era clar că se va petrece, pentru că băiatul se născuse cu retinoblastom bilateral. Acesta este un tip de cancer care atacă retina şi se dezvoltă rapid, dar la copii are şanse foarte bune de vindecare. La Tommy însă cancerul a fost depistat târziu, astfel că, la vîrsta de doi ani, vederea lui s-a topit cu totul.

Tommy pune paşi timizi pe scările din faţa casei sale dintr-un orăşel american. E prudent. Se trezeşte în fiecare dimineaţa pentru a se antrena, iar sportul său preferat este unul dificil şi pentru oamenii întregi. Băiatul îşi ia skateboardul şi se duce să se antreneze pe o rampă, în parc. "Acesta este modul meu de exprimare. Mă duc în zori să mă pregătesc, pentru că atunci nu mai este nimeni în parc şi mă pot da fără grijă. În plus, pot folosi fiecare centimetru din locul acela", spune băiatul.

Poartă mereu cască
De la depărtare, Tommy nu e cu nimic diferit de alţi băieţi care fac trick-uri cu placa. Cu cămaşa fluturînd şi cu casca de protecţie pe cap, Carroll e lejer în mişcări. Cum face, totuşi, aceste lucruri? "Principalele mele repere este sunt ritmul şi scîrţîitul roţilor", explică băiatul, care totuşi are un foarte bun simţ al echilibrului şi al direcţiei.

Tommy Carroll face parte din campania "Be Brave, Be Safe", care promovează şi subliniază importanţa purtării echipamentului de protecţie, în orice sport care presupune o doză sporită de pericol. "Pentru mine, echipamentul de protecţie înseamnă diferenţa dintre a fi speriat şi a fi complet încrezător, într-o disciplină ca skateboardingul", crede adolescentul.

Placa nu este singura pasiune a lui Tommy Carroll. Adolescentul practică şi schi, lupte şi karate şi ştie să cânte la chitară electrică şi tobe. "Toată lumea ar trebui să ştie că totul se întâmplă cu un motiv pe lumea aceasta. Şi că există întotdeauna o cale să depăşeşti un obstacol", consideră tânărul sportiv.


"Când găseşti ceva atât de dificil şi înspăimîntător precum skateboardingul, trebuie să-l domesticeşti"
Tommy Carroll, skateboarder nevăzător

"Mai am multe de învăţat în sportul cu placa. Tocmai de aceea mi se pare totul atît de interesant şi de atrăgător"
Tommy Carroll, skateboarder nevăzător

Mai sînt şi alţii
Derek Rabelo este un brazilian de 21 de ani care practică surfingul pe unele dintre cele mai dificile valuri din lume, în Hawaii, deşi nu a văzut niciodată oceanul, născînsu-se orb. Tot impresionantă este şi povestea românului Timotei Sîrghi, acum în vîrstă de 14 ani, care este un şahist de perspectivă, dar cîntă şi la clarinet, citeşte mult şi învaţă bine. Şi Timotei s-a născut fără vedere. Gazeta Sporturilor a spus poveştile amîndurora.

Certificat de scufundător
Într-o tabără sportivă pentru copiii suferinzi de cancer, Tommy şi-a luat şi certificatul de scufundător. A făcut şi schi nautic. Se întîmpla în 2008, la Lake Geneva. Era primul contact al lui Tommy cu sporturile nautice. Atunci, colegii din barcă l-au încurajat cît au putut, era cel mai curajos dintre ei. "Tabăra aceea ne-a arătat că nu sîntem cu nimic mai prejos decît copiii obişnuiţi care îşi doresc să facă sport", spunea atunci Tommy.

10 ani avea Tommy Carroll cînd s-a apucat să înveţe să se dea cu placa

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
tigri
tigri  •  23 Ianuarie 2013, 17:09

De la un articol de genul, fara legatura cu fotbalul, speram sa vad ca se pune accent pe vointa acestui baiat, lucru care -bineinteles- sa dea tuturor de inteles ca "nu pot" nu trebuie sa existe in vocabular. M-a dezamagit insa crunt, pentru ca asteptam un articol "curat" nu postat repede. Pana la urma cat are baiatul? 16 ani (cat suntem anuntati in partea bolduita) sau 18 ani (mentionat doar un rand mai jos)? Apoi: "principalele mele repere este sunt ritmul si..." Am incetat sa cred in civilizatie si cultura la o stire despre fotbal, dar decat sa nu verificati un articol de genul asta, mai bine nu-l mai postati, doar sa va laudati ca: "Gazeta Sporturilor

Vezi toate comentariile (1)
Comentează