SPORTURI  »  ALTELE  »  JIU-JITSU

Royce Gracie: " Pentru mine, cel mai mult conteaza familia"

Articol de GSP - Publicat joi, 01 mai 2008 00:00

Royce Gracie, cel mai cunoscut practicant de jiu-jitsu brazilian, a tinut astazi doua seminarii in sala de lupte a C.S Steaua. Brazilianul a venit in Romania la invitatia lui Tudor Mihaita, instructor la Absoluto BJJ/RGDA.

Concurati de la 8 ani. Cum v-ati mentinut motivatia sa luptati de-a lungul anilor?

Imi place enorm ceea ce fac. La inceput vroiam sa arat ca stilul de arte martiale pe care il practic este cel mai bun. Acum imi gasesc motivatia din pasiune.

Aveti 41 de ani, iar la virsta dvs. majoritatea sportivilor se gindesc la retragere. Care este secretul ce va tine intr-o forma fizica atit de buna?

Duc o viata sportiva din toate punctele de vedere: nu beau, nu fumez si ma odihnesc bine. Trebuie sa traiesc precum un atlet profesionist, iar faptul ca imi place ceea ce fac, ma ajuta enorm. Cind oamenii se gindesc la sporturile de contact, au in minte mult singe si violenta extrema. Majoritatea luptelor in care ati iesit invingator, au fost cistigate pentru ca v-ati fortat adversarii sa cedeze.

Este jiu-jitsu brazilian cea mai "pacifista" forma de arte martiale?

Jiu-jitsu brazilian sau Gracie jiu-jitsu este in mare parte defensiv. Stilul inventat de tatal meu, Helio Gracie, si perpetuat de-a lungul timpului de familia noastra te invata cum sa te aperi intr-o lupta. Jiu-jitsu brazilian te invata cum sa nu pierzi o lupta. In principiu, forma noastra de arte martiale este conceputa pentru auto-aparare pe strada, asta nu inseamna ca in turnee organizate este mai putin eficienta.

Care este lupta care v-a marcat cel mai mult? Dar adversarul care v-a creat cele mai mari probleme?

Partida cu Hidehiko Yoshida din 2003, imi vine acum in minte. Stiu ca l-am batut timp de 10 minute, dar lupta s-a terminat la egalitate. Cel mai incomod adversar al meu a fost, cu siguranta, Kazushi Sakuraba.

Cine v-a influentat cel mai mult in cariera dvs si care este cea mai de pret lectie pe care ati deprins-o in peste 30 de ani de competitii?

Tatal meu este persoana definitorie pentru cariera mea. De-a lungul anilor am invatat sa respect pe toata lumea si sa fiu disciplinat in fiecare punct al vietii mele.

 

Pe linga cariera de luptator sunteti si familist. Copiii dvs. concureaza, duc mai
departe traditia familiei?

Am trei baieti si o fata. Copiii mei nu concureaza inca, sunt in stadiul de acumulare a cunostintelor. Sper sa duca mai departe traditia familiei in jiu-jitsu. In viata mea,familia este in prim plan, asta conteaza cel mai mult pentru mine.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (7)
 •  15 Februarie 2012, 18:08

Comentarii (6)

 •  02 Mai 2008, 23:27

ma alatur si eu celor care au scris!sunt surprins ca ati scris despre asa ceva! urmaresc ufc, mma si ucc de mult timp am o colectie de video ampla! ufc 83 wau cum a fost bravo george st piere cum traieste lumea acele meciuri pacat ca in tara nu se televizeza dar e incredibil!oricum alaturi de Royce Gracie (deja legenda) la ora actuala e fara indoiala Anderson Silva cel mai complet luptator!

 •  02 Mai 2008, 21:25

Ma bucur mult ca sa scris si in presa noastra din tara despre unul din ce mai bine cunoscuti luptatori din lume si faptul ca a venit in tara e ceva foarte frumos.Sper ca Gracie Jiu Jitsu sa creasca cat mai mult in Romania si cei mici sa invete acest sport. Daca e de ales un singur fel de arta, e cel mai sigur stil din toate inventate pana acum.Se bazeaza pe tehnica si nu pe forta si a demonstrat din 91 ca tot merge..nu se paote sa fie un bun Mix Martial Artist care nu stie BJJ.Bravo ca ati scris

Vezi toate comentariile (7)
Comentează