SPORTURI  »  ALTELE  »  INIŢIATIVĂ

S-a înfiinţat Federaţia Română de Sport Columbofil

frsc
frsc

Articol de GSP - Publicat vineri, 09 aprilie 2010 00:00

În urmă cu o lună s-a înfiinţat Federaţia Română a Sportului Columbofil(F.R.S.C.), al cărei Preşedinte este Cezar Sinca, în timp ce Preşedintele Onorific este Ivan Patzaichin, fostul campion olimpic la caiac-canoe.

Scopul principal al federaţiei este acela de a organiza competiţii puternice la nivel naţional şi internaţional, dar şi afilierea  pînă în 2011 la Federaţia Internaţională a Sportului Columbofil. "Ne-am propus să creăm şi în România un campionat puternic, după modelul Europei de Vest. Creşterea porumbeilor sportivi are tradiţie în ţară, primele curse fiind organizate în anii '30."


Cele mai mari performanţe la această specialitate au fost obţinute în 1993, la Olimpiada de la Las Palmas (Spania), cînd porumbeii romîni s-au clasat pe primul loc la clasa standard,în timp ce doi ani mai tîrziu, la Utrecht (Olanda), România a terminat pe poziţia secundă. La nivel naţional, sunt aproximativ 15.000 de crescători şi un număr de 900.000 de exemplare de porumbei sportivi. Competiţiile columbofile se împart în patru categorii: viteză (100-350 km), demifond (350-500 km), fond (500-800 km) şi maraton (peste 800 km).

Ivan Patzaichin: "Porumbeii sportivi sunt adevăraţi atleţi ai aerului!"

Fostul campion olimpic la caiac-canoe, Ivan Patzaichin, consideră sportul columbofil un sport nobil, de aceea  a acceptat propunerea de a deveni Preşedintele Onorific al Federaţiei Române de Sport Columbofil.

Proaspăt înfiinţată, Federaţia Română de Sport Columbofil porneşte cu planuri mari pentru viitor, mai ales că în rîndurile susţinătorilor se află şi Ivan Patzaichin, mare pasionat de porumbei încă din copilărie.

S-a dedicat sportului de performanţă, unde, datorită pasiunii şi determinării, a ajuns  cel mai bun. Pe aceleaşi principii se bazează şi acum, cînd îşi dedică timpul creşterii porumbeilor sportivi. "De cînd eram copil mi-au plăcut porumbeii, însă atunci nu prea aveam timp de ei. De acest lucru mă voi ocupa acum, la bătrîneţe."

A muncit toată viaţa şi tocmai de aceea a decis să se alăture F.R.S.C., deoarece consideră că oamenii care practică această disciplină sunt în totalitate dedicaţi şi pun suflet în ceea ce fac.  "Acest sport este foarte frumos, este un sport nobil. Merită toată atenţia, mai ales din partea copiilor şi a tinerilor. Sunt bucuros că presa se implică în promovarea sa, mai ales că la început ne va fi greu să pătrundem în elita mondială. Este un sport care implică muncă, cunoştiinţe în domeniu şi oameni foarte bine pregătiţi. Dacă nu există o relaţie foarte bună între antrenori şi porumbei, nu există nici o şansă să reuşeşti."

Aşa cum el a fost numit "amiralul" flotei româneşti de canoe, aşa Patzaichin consideră porumbeii adevăraţi atleţi ai aerului. "Sunt nişte păsări foarte disciplinate de la care avem multe de învăţat. Gîndiţi-vă că zboară şi 800 de km într-o cursă şi se întorc acasă după un sistem propriu de ghidare!"

foto: frsc 

 

 


 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
 •  09 Aprilie 2010, 17:18

avem in tara si o federatie de darts acre este recunoscuta la nivel mondial dar inca nu este recunoscuta de statul roman...de ce? trebuie sa atragem si noi nume sonore din sportul romanesc ca sa putem fi recunoscuti?

 •  09 Aprilie 2010, 15:39

exista deja o federatie FCPR care face lucrurile la care viseaza d-nul Sincai el face parte din cei vesnic nemultumiti. FCPR este afiliat la fed. internationala si cf. reg. poate exista o singura federatie pe tara recunoscuta la nivel international

 •  09 Aprilie 2010, 14:48

propun sef pe fernando de la caransebes

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close