SPORTURI  »  ALTELE  »  DISPARIȚIE

Șah fără regină » Marea maestră internaţională Elisabeta Polihroniade a decedat la 80 de ani

Articol de - Publicat duminica, 24 ianuarie 2016 00:00

Marea maestră internaţională s-a dedicat în ultimii ani răspîndirii şahului în şcoli.

"Eu am jucat mereu activ! Viforos, cu combinaţii... Mergeam cu piesele cât mai departe. Mă plictisea jocul pasiv, poziţional. Stilul de a juca te şi caracterizează, ca om. Şahul, se zice, este artă, ştiinţă şi sport", spunea Elisabeta Polihroniade în Jurnalul Naţional despre pasiunea care i-a marcat întreaga viaţă.

A iubit șahul enorm și nu l-a trădat pînă în ultima clipă. Într-o lume dominată de bărbaţi cu inteligenţe sclipitoare, ea a reuşit să-şi facă un nume uriaș.

S-a născut în 1935 la Bucureşti şi a iubit şahul de cînd era mică, descoperindu-l la spitalul Colentina, acolo unde lucrau părinţii săi. La 25 de ani a devenit maestră internatională, iar în 1966, 1970, 1971, 1972, 1975, 1976 și 1977 a fost campioană naţională, primind şi alte numeroase distincţii.

În ultimii ani de viaţă s-a preocupat să lase o moştenire. Să dea mai departe darul pe care l-a primit şi ea, atunci cînd abia făcea primii paşi în viaţă.  A organizat multe concursuri în şcoli şi era mulţumită cu ce făcea. Ieri, Elisabeta Polihroniade a făcut ultima mutare pe tabla vieţii.

Ce a însemnat Elisabeta Polihroniade pentru șah:

  • 9 medalii olimpice ca jucătoare
  • 18 participări la olimpiade (10 ca jucătoare, 8 ca arbitru internațional)
  • 7 titluri de campioană a României
  • Ordinul Meritul Sportiv (1967)
  • Medalia Națională Serviciul Credincios (2000)
  • Șahist român în Cartea de Aur a FIDE

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
cneius
cneius  •  24 Ianuarie 2016, 17:02

Imi aduc aminte de tabla magnetica verticala pe care prezenta diferite mutari la TVR...eram fascinat desi nu intelegeam mare lucru. D-zeu s-o odihneasca!

unvot
unvot  •  24 Ianuarie 2016, 13:35

Acesta trebuia sa fie articolul de pe prima pagina. Pacat ca adevaratele valori sunt puse in umbra de stiri despre tot felul de habarnisti si semianalfabeti.

mplttev
mplttev  •  24 Ianuarie 2016, 13:09

Ar trebui să se organizeze un turneu internațional care să-i poarte numele.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează