SPORTURI  »  ALTELE  »  ŞAH

Şah mat la conturi » Un şahist timişorean a cerut audit la clubul său după ce a descoperit că a fost înşelat vreme de trei ani

Articol de GSP - Publicat duminica, 02 decembrie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 01 decembrie 2012 20:14

Mama unui campion european îl acuză pe antrenorul acestuia că şi-a însuşit vreme de 3 ani o parte din indemnizaţia sportivului


Povestea lui Adrian Petrişor (20 de ani) începe în Giarmata, o comună aflată la 10 kilometri depărtare de Timişoara. Într-o casă foarte bine pusă la punct de tatăl acestuia, care lucrează în construcţii, Adrian este mai abătut ca niciodată. "Şahul este totul pentru mine. A început în copilărie, cînd îi vedeam pe părinţii mei jucînd acest sport. M-au lăsat să joc împotriva lor şi şi-au dat seama că ceva este în neregulă atunci cînd am început să-i bat", spune tînărul cu un zîmbet în colţul gurii. De 3 ani de zile, Adrian evoluează pentru CSŞ Medicina Timişoara. Are un punctaj ELO de 2380, fiind cel mai bun junior din cadrul clubului. La şah, junioratul se termină chiar la vîrsta lui Adrian.

În război cu antrenorul
Lumea tînărului sportiv s-a schimbat în urmă cu cîteva săptămîni, cînd antrenorul l-a anunţat că nu va mai intra în vederile sale pentru prelungirea contractului care expiră în ultima zi a acestui an. Apoi, plină de furie, mama acestuia a aflat de la Tiberiu Lakatoş, fostul preşedinte al clubului, că vreme de trei ani antrenorul Ioan Mărăşescu, care are şi funcţia de director executiv în cadrul CSŞ Medicina, i-ar fi reţinut în fiecare lună 150 de lei din indemnizaţia totală de 450 de RON pe lună. Sumă pentru care şahistul nu a semnat niciodată pe parcursul a trei ani! "Nu ne-a venit să credem cînd am aflat! Ne-am întîlnit acum o lună cu el şi l-am întrebat cum este posibil aşa ceva, iar el ne-a răspuns că am primit exact banii care ne-au fost promişi. Noi nu avem nici un contract semnat, pentru că înţelegerea noastră era una verbală, iar Adrian nu a semnat pentru nici un ban pe care l-a primit în ultimii trei ani", a spus indignată Tatiana Petrişor.

A cerut audit!
Mama tînărului nu a stat pe gînduri şi a cerut un audit la Ministerul Educaţiei, chiar dacă iniţial a căutat concilierea cu antrenorul Ioan Mărăşescu. "Îmi pare foarte rău că Adrian va fi perceput ca un scandalagiu acum în lumea şahului, ca un reclamagiu, dar chiar dacă nu se mai rezolvă nimic în cazul nostru, sper ca alţii să nu mai aibă de suferit", a concluzionat mama acestuia.


"Negocia lîngă mine"
Adrian Petrişor a dezvăluit un moment halucinant pe care l-a trăit la finalul acestui an. "Eu jucam un meci în Superligă, făceam tot posibilul să mă concentrez, iar la un metru de mine, domnul Mărăşescu negocia cu un alt antrenor trecerea mea la acel club. Nu îmi venea să cred!", explică Adrian Petrişor.

Dorit în străinătate
Dacă la CSŞ Medicina Adrian Petrişor nu mai are loc, el este dorit la un club din Ungaria. La fiecare două săptămîni, tînărul sportiv joacă şah pentru formaţia maghiară Gyula. "Se miră toată lumea de ce sportivii pleacă în alte ţări şi de ce doi dintre cei mai buni şahişti din România joacă acum pentru americani", spune Tatiana Petrişor.

"Semnături ciudate!"
Fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie, prof. dr. Tiberiu Lakatoş, susţine în totalitate povestea lui Adrian: "În acest club se întîmplă nişte lucruri foarte grave. Eu nu am vrut să fiu un maimuţoi şi am decis să plec, să demisionez. Marea problemă a domnului Mărăşescu este că pe statele de plată apar semnăturile jucătorilor cum că ar fi încasat suma de 450 de lei pe lună, şocul fiind că ei nu au semnat niciodată pentru acei bani. Unii dintre ei nici nu ştiau că li se cuvine această sumă lunară. Eu am chiar o listă cu toţi aceşti sportivi şi cu semnăturile lor, hîrtie pe care ei nu au văzut-o niciodată", a explicat Tiberiu Lakatoş. Continuarea este şi mai ciudată, pentru că în ultimele trei luni, Adrian nu a mai încasat nici un ban. A fost chemat la casierie zilele trecute, unde i s-a cerut să semneze că pe ultimele trei luni primeşte suma de 1350 de RON. Adică 450 de lei pe lună! "Am refuzat imediat, nu semnasem nimic pînă atunci şi nici acum nu mi-am luat banii din septembrie", explică Adrian Petrişor.

Fără pregătire
Familia lui Adrian îl acuză pe Ioan Mărăşescu şi de faptul că acesta nu a avut nici un program de pregătire pentru fiul lor, iar la antrenamente ar fi fost mai mult decît absent. "Noi a trebuit să ne ocupăm personal de evoluţia lui în acest sport. În utimele luni s-a pregătit pe internet cu Cătălin Ardeleanu şi cu un maestru rus. Domnul Mărăşescu a fost cam absent", a explicat mama lui Adrian.


Ioan Mărăşescu: "Nu sînt centru de adopţie"
Contactat de Gazetă pentru a-şi expune punctul de vedere, antrenorul Ioan Mărăşescu a părut un om calm, care a încercat să explice de ce nu îi poate prelungi contractul lui Adrian. În plus, susţine că sportivul şi-ar fi încasat toţi banii.

- Domnule Mărăşescu, doamna Petrişor spune că, pe nedrept, nu mai doriţi să-i prelungiţi contractul lui Adrian.
- Eu vă spun că pot să înţeleg fără nici o problemă faptul că o mamă luptă cu asemenea ardoare pentru fiul ei. Problema este una singură: Adrian a scăzut foarte mult în ultima perioadă. În acest an a luat locul 24 la un turneu de seniori şi tot în 2012 are locul 157 la Campionatul European. La finala naţională de juniori a luat locul 4, iar apoi a luat de abia locul 6 la un campionat universitar şi a jucat o singură partidă în Superligă, unde a obţinut doar o remiză. Vi se par performanţe mari, performanţe de viitor?

- Totuşi, este juniorul cu cel mai mare punctaj din clubul dumneavoastră.
- Bun, dar eu ce să fac acum? Peste o lună el iese din juniorat, eu să îl compar tot cu punctajul juniorilor? Îl compar cu cel al seniorilor, iar acolo realitatea este că nu stă deloc bine! Cînd porneşti pe drumul performanţei ştii ce te aşteaptă, iar dacă nu lucrezi destul, rămîi în urmă.

- Un campion european la individual şi vicecampion european pe echipe nu îşi găseşte locul în clubul dumneavoastră? Poate a avut un an mai prost.
- Staţi puţin să ne înţelegem! El este campion european la anumite ramuri ale şahului care au apărut recent. Nu este campion european la şah clasic, cel care contează! Iar titlul de vicecampion a fost obţinut pe echipe, acolo nu a contat doar punctajul lui. În plus, performanţele sînt din trecut, iar acesta este un punct foarte important al discuţiei.

- Sînt totuşi nişte acuze grave legate şi de bani, de faptul că vreme de trei ani nu a încasat suma pe care o avea în contract.
- Noi aveam doar un protocol, nu există un contract propriu-zis, dar Adrian a încasat toţi cei 450 de lei. Aceste lucruri se vor demonstra conform auditului, pentru că am înţeles că doamna Petrişor a trimis o scrisoare către Ministerul Educaţiei. Probabil a uitat să vă spună că atunci cînd a deschis subiectul banilor în faţa mea, mi-a pus pe masă să semnez un contract pe viaţă cu Adrian la acest club. Scria acolo că eu mă oblig să îi asigur, la alegerea lui, un anumit număr de turnee pe an. Păi, dacă el alegea să joace în Hawaii, eu ce trebuia să fac? În sport se ţine cont de performanţe, iar eu nu sînt un centru de adopţie, chiar dacă este foarte dur ceea ce vă spun.


"Îl provoc pe domnul Mărăşescu să pună faţă în faţă CV-ul lui şi pe cel al lui Adrian şi să tragă apoi concluziile!"
Tatiana Petrişor

"Realitatea este că Adrian nu mai prezintă interes, pentru că ieşind din juniorat, clubul nu va mai primi bani pentru performanţele sale"
Tatiana Petrişor

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (10)
jugarul
jugarul  •  02 Decembrie 2012, 20:48
Postat de ovidiu_3003 pe 02 Decembrie 2012, 07:44

Acum sa vorbim despre bani ...Medicina Timisoara este un club de frunte in sahul nostru ...mereu termina in primele 5 echipe din Superliga .Ca sa dai doar 100 de Euro unui sportiv asa valoros este o rusine .o rezerva care nu prinde lotul de la Rapid are 15 000 de euro pe luna .Aceasta este diferenta intre cele doua sporturi ...aproape toti copiii vor fotbal ...atrasi de mirajul gloriei si al banilor ...nimeni nu vrea sa faca un sport asa greu cum este sahul . Si ne mai miram de ce avem media I Q ului sub 100 cea mai slaba din Europa.

Cum puteti compara sahul cu fotbalul? Nici in fotbal nu erau salarii mari acum 30 ani, pana cand fotbalul a devenit o afacere, pe cand sahul, din pacate, nici macar nu este sport olimpic(sunt sanse mari ca pokerul sa devina curand si aproape zero ca sahul sa devina vre-odata). Prea multe vorbe-n vant, si prea departe de realitate...

jugarul
jugarul  •  02 Decembrie 2012, 20:22
Postat de ovidiu_3003 pe 02 Decembrie 2012, 07:44

Acum sa vorbim despre bani ...Medicina Timisoara este un club de frunte in sahul nostru ...mereu termina in primele 5 echipe din Superliga .Ca sa dai doar 100 de Euro unui sportiv asa valoros este o rusine .o rezerva care nu prinde lotul de la Rapid are 15 000 de euro pe luna .Aceasta este diferenta intre cele doua sporturi ...aproape toti copiii vor fotbal ...atrasi de mirajul gloriei si al banilor ...nimeni nu vrea sa faca un sport asa greu cum este sahul . Si ne mai miram de ce avem media I Q ului sub 100 cea mai slaba din Europa.

de unde iei si aia 100 euro ca sa platesti un jucator de sah?

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  02 Decembrie 2012, 08:02

Acum sa va spun cine cred eu ca are dreptate ...Dreptate are domnul Tiberiu Lakatos ...care a fost si presedinte al clubului si este de profesie medic pe langa faptul ca este maestru la sah . Cam ce spune dansul aceea este ...Lui Petrisor i au fost trasi 150 de lei din cei 450 pe care ii avea de luat .Precizez ca il cunosc bine pe baiat si nu s ar fi apucat de acest scandal daca nu avea o baza solida . Imi pare rau ca si in sah se petrec astfel de lucruri dar traim in Romania si toti ne uitam sa furam ...sunt cativa si oameni cinstiti in aceasta tara cam 10 la suta ...dar nu avem cum sa i alegem pe acestia in functii de conducere ...din zece bile una este alba...poti sa o scoti pe ea ?

Vezi toate comentariile (10)
Comentează