SPORTURI  »  ALTELE  »  ATLETISM

Scandal imens cu atletele kenyence naturalizate de România! Au plecat de la CSA Steaua la Dinamo: „Antrenorul ne-a luat banii din conturi!"

Articol de - Publicat marti, 30 august 2022 16:22 / Actualizat marti, 30 august 2022 18:49

Steaua București a anunțat că a încetat colaborarea cu Joan Chelimo și Stella Ruto, două dintre cele trei atlete naturalizate în 2021. GSP prezintă dedesubturile unor acțiuni puse la cale de antrenorul Carol Șanta.

Joan Chelimo, Stella Ruto şi Delvine Meringor au primit pe 13 mai 2021 cetățenia română. Cele trei atlete din Kenya au fost legitimate de Steaua București în speranța că vor reprezenta România la competițiile interne și internaționale. Au fost primele atlete de pe continentul african care au primit cetățenia română.

Chelimo și Meringor realizaseră baremul pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, pentru a participa în proba de maraton, dar în cele din urmă cele două nu au primit undă verde din partea IAAF (Federația Internațională de Atletism).

Simona Halep, prima reacție după eliminarea prematură de la US Open: „Totul m-a surprins”
US OPEN
Simona Halep, prima reacție după eliminarea prematură de la US Open: „Totul m-a surprins”

Joan Chelimo a câștigat maratonul de la Seul

Dintre cele trei atlete, Joan Chelimo a avut cele mai importante rezultate. În aprilie 2022, atleta de 32 de ani a câștigat Maratonul Internaţional de la Seul şi a doborât recordul naţional în această probă, deţinut de Constantina Diţă, din 2005. Chelimo a încheiat cursa din Coreea de Sud în două ore, 18 minute şi 4 secunde, pe prima poziţie a celui mai vechi maraton din Asia.

 Performanţa sa, prima la acest nivel de când a primit cetăţenia română, îmbunătăţeşte recordul naţional deţinut de Constantina Diţă, care data, potrivit FR Atletism, din 2005, când campioana olimpică de la Beijing alerga Maratonul de la Chicago în 2 ore, 21 de minute şi 30 de secunde.

Chelimo realizase deja baremul pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024 și e prima sportivă din delegația României sigură de participarea la competiția supremă.

Steaua a anunțat că renunță la două sportive și la antrenorul Șanta

Surprinzător, Clubul Steaua, la care erau legitimate cele trei sportive, a anunțat azi că încetează colaborarea cu două dintre cele trei atlete: Stella Rutto și Joan Chelimo Melli. Steaua a anunțat că nici antrenorul Carol Șanta, cel care le-a adus în România pe cele trei, nu va mai colabora cu clubul Armatei.

Într-o știre pe contul oficial de Facebook, clubul Steaua a anunțat și motivele pentru care a luat aceste decizii:

  • "Sportivele au refuzat participarea la competițiile naționale desfășurate în anul 2022, nerespectând astfel obligațiile stipulate în contractele de activitate sportivă";
  • "Comportamentul antrenorului Carol Șanta, în timpul derulării contractului, a fost total contrar cu principiile și valorile clubului Steaua București. Mai mult decât atât, ne-au fost semnalate practici neloiale ale antrenorului față de cele două sportive".

Atletele îl acuză pe antrenor: „Ne-a luat banii din conturi!"

Conform unor surse ale Gazetei, cele trei atlete au fost înșelate de antrenorul român, cel care avea acces la conturile lor bancare. 

Delvine Meringor Relin a fost singura care a ales să rămână la Steaua, cu condiția de a schimba antrenorul. Și a ales să lucreze cu Valentin Anghel, antrenorul care o pregătește și pe Claudia Bobocea, specialistă la probele de semifond.

Sursele Gazetei spun că keniencele au formulat acuze clare, cu subiect și predicat, în legătură cu antrenorul Șanta. Mai exact, acesta și-ar fi însușit o mare parte din banii primiți de sportive. Clubul Steaua le vira banii în cont, iar acesta a accesat conturile fără acordul lor!

„Clubul Steaua București se dezice de astfel de practici, care pot aduce prejudicii de imagine celui mai important club sportiv din România", s-a mai scris în comunicatul de pe Facebook-ul Steaua București.

Au ajuns la Dinamo

Joan Chelimo și Stella Ruto vor ajunge la Dinamo, clubul din Ștefan cel Mare având o politică de recrutare masivă de la rivalii din Ghencea, în ultimul timp. După David Popovici, Mihaela Buzărnescu, Tudor Boldor (rugby), Xenia Bonca (polo pe apă), acum Dinamo le aduce de la Steaua și pe cele două kenyence.

Carol Șanta răspunde: „Această acuzație este o prostie!"

Carlo Șanta, antrenorul acuzat de cele trei sportive, a răspuns întrebărilor Gazetei Sporturilor. „Este o prostie. Nu sunt acuzat de nimeni, dar în zilele următoare veți afla mai multe!", a spus Șanta, care spunea că ieri pleca în Kenya pentru discuții cu atletele.

„Astăzi nu pot spune unde se vor duce cele două sportive. Veți avea mâine sau poimâine o știre despre asta și veți înțelege. Dacă mă sunați joi dimineața vom putea vorbi pe îndelete. Suntem în negocieri acum", a mai adăugat Șanta. Tehnicianul a dezvăluit și faptul că negocierile cu Steaua au intrat în impas pentru că "am avut puncte de vedere diferite! Noi vrem să facem performanță și chiar am făcut", a încheiat Șanta.

Citește și: 

Ilie Năstase pune tunurile pe Patrick Mouratoglou: „Cine e el? Se vrea să fie vedetă, dar stă ca o statuie în lojă!”

Start la Mondialele de juniori din Peru » Când concurează David Popovici + unde crede legendarul Alexander Popov că ar trebui să se mai îmbunătățească

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (40)
naxxar
naxxar  •  27 Noiembrie 2022, 09:36
Postat de Sqr.Q pe 01 Septembrie 2022, 18:51

***

Steluțe și ție, golane!

Supersonick13
Supersonick13  •  14 Octombrie 2022, 15:39
Postat de Catalynn__ pe 30 August 2022, 19:41

Tu mirosi a prost, dar e firesc tu fiind fcsbist.

Ramai in comunism bobitza poate iti da talpan si grad ca il meriti sa inveti sa saluti sa nu te faci de rusine....esti mai intunecat la minte ca noaptea

Supersonick13
Supersonick13  •  14 Octombrie 2022, 15:30
Postat de gicab pe 30 August 2022, 19:42

Au fost multe cazuri in care s-a descoperit ori ca tatăl din acte nu era și cel biologic ori ca la naștere copiii au fost inversați ...dacă tatăl biologic al copilului e altul sa înțeleg ca in 20 de ani tatăl ce a crescut copilul devine și tata biologic... logica de FC Fcsebist ...

Bobitza cautati tatal biologic in cominism inapoi

Vezi toate comentariile (40)
Comentează