SPORTURI  »  ALTELE  »  SURFING

Stăpînul valului » Legendele vii ale sportului vin şi din sporturi neaccesibile românilor

Articol de - Publicat joi, 04 octombrie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 03 octombrie 2012 20:30

Americanul Kelly Slater este echivalentul în surfing al lui Michael Jordan sau Usain Bolt


În sportul pe care îl practică, Slater nu are rival. Palmaresul său este incomparabil cu al oricărui alt surfer. Experţii spun că performanţele sale nici nu au cum să fie depăşite. Kelly Slater are 11 titluri mondiale, iar de curînd ziarul Marca i-a decernat premiul Marca Leyenda, pentru cariera sa spectaculoasă. "Este fantastic să mă aflu pe aceeaşi listă de oameni valoroşi ca şi Usain Bolt sau Michael Phelps", a spus Slater, care are 40 de ani.

Slater mai are şi 50 de victorii în ASP (Association of Surfing Professionals) World Tour, lucru nereuşit de nici un alt sportiv. Americanul este considerat o vedetă, mai ales în ţara sa, în Australia şi pe alte meleaguri unde se practică surfingul. A primit şi distincţia Laureus, dar şi premiul pentru cel mai sportiv extrem în anul 2011.

Şi-a început cariera profesionistă în 1992. A fost anul în care a cucerit şi primul său titlu mondial, învingîndu-i pe mulţi surferi mult mai experimentaţi. Au mai urmat încă 10 titluri supreme. Adversarii săi spun despre el că este jumătate om, jumătate maşină. Dar este de asemenea şi o prezenţă magică, un model pentru ei.

A jucat în Baywatch
Viaţa lui Kelly Slater nu înseamnă doar apă şi placă. El a jucat în filme, chiar în celebrul serial Baywatchm şi este eroul unui joc video. A fost iubitul Pamelei Anderson, al lui Cameron Diaz şi al Giselei Bundchen. Iar acum îşi doreşte ca surfingul să fie probă olimpică, fie şi numai demonstrativă, la Rio De Janeiro 2016. Îşi aminteşte că el a început acest sport pentru că toată familia lui îl practica. "Am început de mic, mi se părea ceva natural", a spus Slater.

În 1998 a cucerit titlul mondial şi s-a retras pînă în 2005. "Am decis să mă ascund o perioadă. Am mai participat la competiţii, dar nu mare importanţă. Nu mai aveam suficientă energie. Aveam nevoie să mă distanţez un pic, să trăiesc şi altceva, să mă gîndesc la viitor", a povestit americanul.

Unde îi place cel mai mult să se bată cu valurile? "În Australia. Cel mai bun loc din lume. Are tot felul de valuri, ape calde, ape reci. Australia are de toate. Dar mai există şi Hawaii, Fiji, Japonia, Indonezia", a spus Kelly Slater.

A găsit valul perfect, dorinţa oricărui surfer? "De multe ori. Am găsit multe valuri perfecte", zîmbeşte el.

Al doilea sport preferat este tenisul. Cînd s-a lăsat de surfing, după 15 ani pe creastă, s-a apucat de tenis. "Acest moment din viaţa mea a coincis cu ascensiunea lui Rafael Nadal, de aceea pot spune că pe el îl admir cel mai mult", a dezvăluit Slater.

Americanul spune că surfingul nu este doar un sport, ci un stil de viaţă. Că dacă îi prinzi gustul, nu te mai lasă. "Şi peste cinci ani am de gînd să concurez. Şi mi-aş dori să fie această disciplină la Olimpiada de la Rio, este o competiţie la care noi, surferii, nu avem de obicei cum să visăm", spune el.

3,1 milioane de dolari a cîştigat Kelly Slater din surfing

"Australia este cel mai bun loc din lume. Are tot felul de valuri, ape calde, ape reci. Australia are de toate"
Kelly Slater, surfer

Kelly Slater
- născut pe 11 februarie 1972, la Cocoa Beach, Florida, SUA
- locuieşte, pe rînd, în Florida, California şi Hawaii
- 1,75 metri, 73 kilograme
- locul 1 în ASP World Tour în 1992, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 2005, 2006, 2008, 2010, 2011
- sponsor: Quiksilver

Fiică adolescentă şi arte marţiale
Kelly Slater are o fiică adolescentă, pe nume Taylor, şi doi fraţi, Sean şi Stephen. Are origini irlandeze şi siriene. În timpul liber, surferul cîntă la chitară, compune sonete şi îşi petrece timpul cu prietena lui, Kalani. Joacă bine şi golf şi practică jiu jitsu.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează