SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ

Un nou scandal în canotaj » Gafencu aduce noi acuzații după ce a ratat postul de președinte la CS Dinamo: ”Lipă a luat foc”

Liliana Gafencu și Elisabeta Lipă au câștigat împreună aurul la JO 2004 Atena în barca de 8+1
Liliana Gafencu și Elisabeta Lipă au câștigat împreună aurul la JO 2004 Atena în barca de 8+1

Articol de - Publicat vineri, 16 decembrie 2016 00:00

Scoasă din competiția pentru ocuparea postului de președinte la CS Dinamo fiindcă nu îndeplinea o condiție de vechime în structuri de conducere MAI, Liliana Gafencu, fosta colegă a șefei MTS din barca de aur 8+1, acuză procedurile bizare ale concursului anulat finalmente de Interne.

Scos la concurs de Ministerul de Interne, postul de președinte la CS Dinamo readuce la suprafață o veche dispută de culise între două colege din barca olimpică de 8+1: Elisabeta Lipă și Liliana Gafencu.

La începutul anului, când actuala șefă de la MTS a trecut la minister, Gafencu a dorit să vină ca vicepreședinte în locul lui George Cosac, urcat interimar. Mutarea nu s-a produs, iar Gafencu a acuzat atunci că Lipă a tras sforile pentru a bloca ascensiunea fostei sale prietene.

Tema revine pe tapet. Pe 10 noiembrie, MAI a deschis competiția pentru șefia CS Dinamo, iar Liliana Gafencu s-a înscris în cursă, alături de o altă ex-canotoare, Camelia Mihalcea.

Ultima s-a retras pe parcurs, în timp ce Gafencu n-a primit derogare de la Interne pentru un criteriu pe care nu-l îndeplinea: să aibă minimum 4 ani de vechime în funcții de conducere în unități MAI.

"S-a acționat în spatele ușilor închise"

Mai departe, Gafencu susține că n-a anunțat-o nimeni că nu se mai organizează concursul propriu-zis, s-a prezentat pe 14 decembrie la MAI, de unde i s-a comunicat că nu mai e niciun interviu.

Într-un memoriu adresat ministrului, ea invocă lipsa de transparență asupra procedurilor, citând un paragraf nerespectat: "Lista candidaților care nu îndeplinesc condițiile de participare la concurs, cu precizarea acestora, se afișează de către secretarul comisiei de concurs și se postează pe pagina de internet a unității cu cel puțin trei zile lucrătoare înainte de desfășurarea probei de concurs".

Fosta canotoare explică: "Dincolo de faptul că exista acel criteriu de respingere a dosarului meu, toți pașii pe acest concurs s-au făcut într-un mod ciudat. Nu s-au anunțat nicăieri candidații, nu s-a precizat public cine e și cine nu e acceptat în concurs, adică s-a mers parcă numai în spatele ușilor închise. Mi s-a părut bizar cum s-au derulat lucrurile".

" Iagăr iese la pensie și poate lucra doar patru ore"

Detaliază: "În plus, de neînțeles a fost faptul că, în pline proceduri de ocupare a postului, e numită peste noapte ca interimar Monica Iagăr, când, de fapt, putea fi un oficial din club până la finalizarea concursului lansat de MAI. Din ce cunosc, Iagăr intenționează să iasă la pensie, iar într-una dintre primele ședințe susținute la Dinamo ar fi afirmat că, din motive medicale, nu poate presta activitatea la club mai mult de patru ore pe zi!".

Surse din CS Dinamo susțin acum însă că, de fapt, Iagăr ar fi fost folosită doar ca paravan pentru a menține postul disponibil pentru Elisabeta Lipă, după ce aceasta își va încheia mandatul la MTS, în câteva săptămâni.

Surse: "N-au știut unii de alții în minister"

De ce a mai organizat însă MAI un concurs la CS Dinamo dacă Lipă ar reveni, oricum, pe post? Una dintre teorii o prezintă chiar cineva din club: "A fost o scăpare din partea Ministerului. N-au știut unii de alții! Au dat drumul la proceduri, iar când Lipă a aflat a luat foc. La patru zile după ce se terminase termenul de înscriere, a venit personal în club cu Iagăr de mână și le-a cerut celor de la secretariatul general să-i găsească un număr de înregistrare antedatat pentru Monica, astfel încât să poată participa la concurs. Era imposibil. Au mers apoi amândouă la MAI, unde s-a rezolvat povestea cu numirea ca interimar a lui Iagăr, care ar urma să demisioneze din motive personale la începutul lui 2017 ca să-i facă loc lui Lipă".

"Liliana Gafencu a știut foarte bine că nu se mai organizează concursul. N-avea de ce să mai vină la interviu. Am semnat și afișat personal la avizierul clubului, cu trei zile înainte de probă, faptul că nu e eligibilă și nu se mai ține nimic din lipsă de candidați"
Cătălin Erhan, secretarul comisiei de concurs

"Din analiza dosarelor, comisia a întocmit încă din 6 decembrie un proces-verbal, prin care a propus încetarea procedurii de concurs. Faptul că nu s-a publicat pe site informația că doamna Gafencu nu era eligibilă a fost și un gest de eleganță pentru a nu o expune unei situații neplăcute"
chestor Ovidiu Macovei, membru în comisia de concurs

"Nu mă interesează bârfele. Vreau să-mi duc la capăt mandatul de ministru, nu mă întorc de drept la CS Dinamo, voi vedea în viitor ce voi face"
Elisabeta Lipă, ministrul sportului

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
bakunin
bakunin  •  16 Decembrie 2016, 15:06
Postat de rdanutz pe 16 Decembrie 2016, 09:15

Da-i omului putere si bani si ii afli adevarata fata!

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

rdanutz
rdanutz  •  16 Decembrie 2016, 09:15

Da-i omului putere si bani si ii afli adevarata fata!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează