SPORTURI  »  ALTELE  »  LUPTE

Uriaşul cu destin primejdios » Povestea nefericită a unui campion olimpic american

Rulon Gardner la JO din 2004, în momentul în care îşi părăseşte pantofii pe saltea, în semn de retragere din lumea sportului +1   FOTO
Rulon Gardner la JO din 2004, în momentul în care îşi părăseşte pantofii pe saltea, în semn de retragere din lumea sportului

Articol de - Publicat joi, 20 septembrie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 19 septembrie 2012 19:05

Campion olimpic la Sydney, în 2000, Rulon Gardner a supravieţuit unui accident de avion, unei amputări şi unui accident de motocicletă. Acum, a ajuns falit.

Acum are 41 de ani. Dar este de mirare cît a trăit, avînd în vedere cîte lucruri ciudate şi periculoase i s-au întîmplat, încă din copilărie.
În şcoala primară, la un concurs, a fost străpuns în abdomen de o săgeată.

În 2002, s-a dus cu nişte prieteni să alerge cu snowmobilele prin munţi. La un moment dat, el s-a pierdut de grupul de tovarăşi. S-a panicat, nu i-a găsit, a începuz să degere. Cînd nu a mai putut înainta de frig şi osteneală, a construit un adăpost şi a aşteptat să vină salvatorii. Timp de 18 ore a aşteptat în van. La un moment dat, nu a mai tremurat de frig, ceea ce l-a făcut să creadă că moartea îi era aproape. Cînd a fost găsit, trupul lui intrase în hipotermie şi degerăturile îl luaseră drept victimă sigură.

Baschet extrem şi cascadorii involuntare
Pentru a-i scoate cizmele, salvamontiştii au folosit un fierăstrău. Toată experienţa l-a costat pe Gardner degetul mijlociu de la piciorul drept, care i-a fost amputat şi pe care îl păstrează în formaldehidă în frigider.

Mai vreţi?
Mai avem.

Pe 24 februarie 2007, Rulon şi alţi doi bărbaţi au supravieţuit după ce un avion uşor s-a prăbuşit în lacul Powell din statul Utah. Cei trei au înotat timp de o oră în apa de 7 grade Celsius şi apoi, cînd au ajuns la mal, şi-au petrecut noaptea sub cerul liber. Niciunul nu a avut sechele după acest episod dramatic.

Înainte de asta, în martie 2004, Gardner scăpase doar cu răni minore dintr-un accident rutier, după ce motocicleta sa s-a lovit de o maşină. A povestit cum a fost azvîrlit din şa şi aruncat peste maşină. În acelaşi an, şi-a dislocat încheietura mîinii la un meci de baschet 3-la-3.

Pantofii emoţionaţi
Cu toate acestea, a intrat pe saltea la JO de la Atena şi a cucerit medalia de bronz. Atunci şi-a lăsat, cu un nod în gît, încălţările pe salteaua de concurs, drept simbol al retragerii sale din sport. La Sydney, cu 4 înainte, se acoperise cu aur la categoria 130 de kilograme. A încercat să revină în acitivitate pentru Olimpiada de anul acesta, dar nu a trecut de selecţia naţională.

Zilele trecute, Rulon Gardner a declarat faliment. Toate bunurile sale sînt scoase la licitaţie pentru a-şi putea plăti datoriile. Datorii de aproape 3 milioane de dolari. Rulon şi soţia lui, Kamie, au un complex sportiv în oraşul Logan, Utah. Împreună au un venit lunar de 3.200 de dolari.

Printre obiectele preţioase care vor fi scoase la licitaţie se numără o frumoasă motocicletă Harley Davidson şi o colecţie impresionantă de ceasuri şi cuţite de vînătoare.

Participant la reality show
În 2011, Rulon Gardner a participat la show-ul TV "The Biggest Loser", dedicat persoanelor care cîntăresc mult şi care vor să slăbească spectaculos. La intrarea în competiţie, avea 474 livre (foto 2), adică 215 kilograme, cu 85 mai mult decît în 2000. A părăsit concursul după ce a pierdut 90 de kilograme, dar nu pentru că a fost eliminat, ci din "motive personale".

L-a învins pe Karelin
La JO de la Sydney, Gardner l-a înfrînt în finală pe marele Aleksandr Karelin, triplu campion olimpic la lupte greco-romane. S-a bucurat ca un copil. Avea toate motivele s-o facă. Rusul Karelin nu fusese învins de nimeni timp de 13 de ani şi nu mai pierduse un singur punct în 6 ani, pînă la lupta cu Rulon Gardner.

S-a băgat şi la MMA
Pe 31 decembrie 2004, Rulon Gardner a susţinut un meci de MMA împotriva japonezului Hidehiko Yoshida. Niponul fusese campion olimpic la judo. cu toate acestea, Gardner a fost declarat învingător prin decizie unanimă. Faptul că era bun la mai multe sporturi fusese demonstrat şi în copilărie, cînd, pe lîngă lupte, practicase atletismul şi fotbalul american.

2001 este anul în care americanul Rulon Gardner a cucerit şi titlul mondial la lupte greco-romane

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează